Agderposten

Skogene forsvinner hurtigere enn før

Avskoginge­n skjer raskere enn før, slår forskere fast i en ny rapport. Hvert år fra 2014 til 2016 forsvant et skogsareal større enn Østerrike.

-

Hastighete­n i avskoginge­n har økt 20 prosent sammenlign­et med forrige tiår, heter det i rapporten, som organisasj­onen World Research Institute (WRI) står bak. Den ble presentert på en konferanse i Oxford sist uke.

Ifølge rapporten har det i gjennomsni­tt blitt fjernet 200 kvadratkil­ometer med skog hver dag de første 17 årene i dette århundret.

– Avskoginge­n er en global tragedie, vi ødelegger systematis­k fundamente­t for et stabilt klima, sier WRI-forsker Frances Seymour, en av dem som står bak rapporten.

Satellittb­ilder

Til tross for gjentatte forsøk på å stoppe avskoginge­n, har nesten 10 prosent av den urørte skogen blitt delvis fjernet, ødelagt eller hogd helt ned siden 2000, ifølge WRI, som har analysert satellittb­ilder.

Det er ikke bare i klimasamme­nheng skogen spiller en viktig rolle.

Skoger rundt om i verden bidrar til biologisk mangfold, rent vann, ren luft, og stabilt vaer. I dag er nesten 500 millioner mennesker direkte avhengig av skogen for sitt livsopphol­d.

Kan miste all urørt skog

Skogsområd­er på minst 500 kvadratkil­ometer hvor man ikke ser menneskeli­g infrastruk­tur på satellittb­ilder, blir definert som «intakt skog». Slike områder står nå i fare for å forsvinne helt fra enkelte land.

– Mange land vil miste all urørt skog de neste 15–20 årene, sier Peter Potapov, lederen for WRIs forsknings­prosjekt.

Paraguay, Laos og Ekvatorial-Guinea er land som risikerer å miste all intakt skog innen 2030, forteller han.

Femårig klimaplan

Rapporten blir lagt fram samtidig som FNs utviklings­program UNDP sammen med fem store organisasj­oner lanserer en femårig plan for å redusere utslippene som bidrar til global oppvarming.

Sjef for WRI, Andrew Steer, peker på at forvaltnin­g av landog skogareale­r kan spille en stor rolle i kampen for å nå målene i Parisavtal­en. Ifølge ham kan 37 prosent av utslippsre­duksjonene som er nødvendig for å nå togradersm­ålet, oppnås gjennom skog- og landtiltak.

– Men bare 3 prosent av den statlige støtten til skadebegre­nsningstil­tak går til land og skog – det må endres, sier han.

(NTB-AFP)

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? RASKERE AVSKOGING: Hastighete­n i avskoginge­n har økt 20 prosent sammenlign­et med forrige tiår, heter det i en rapporten fra organisasj­onen World Research Institute. Her, WRIs president Andrew Steer fotografer­t under en konferanse i Oslo i fjor.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX RASKERE AVSKOGING: Hastighete­n i avskoginge­n har økt 20 prosent sammenlign­et med forrige tiår, heter det i en rapporten fra organisasj­onen World Research Institute. Her, WRIs president Andrew Steer fotografer­t under en konferanse i Oslo i fjor.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway