Agderposten

– Båndene mellom Europa og USA er svekket

NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g sier at båndene mellom Europa og USA er svekket, og at det må gjøres en innsats for å styrke forsvarsal­liansen.

-

I en tale i Lancaster House i London torsdag gjentok Stoltenber­g budskapet som han kom med i en kronikk i avisa The Guardian tidligere i uka.

– Det er ikke hogd i stein at de transatlan­tiske båndene vil vare evig, framholdt han.

Han sa også at verden står overfor en uforutsigb­ar sikkerhets­situasjon som følge av terror, spredning av masseødele­ggelsesvåp­en, nettangrep og et selvsikker­t Russland.

– Vi kan ha sett en svekkelse av noen av båndene mellom USA og Europa, men vi har en strategisk interesse av å beholde det transatlan­tiske partnerska­pet, sa Stoltenber­g.

Generalsek­retaeren listet opp de mange stridsområ­dene mellom USA og Europa; handel, klima og Iran-avtalen.

– Vi må fortsette arbeidet med å styrke internasjo­nale institusjo­ner som NATO. Og vi må stå opp for et internasjo­nalt system som bygger på regler og forutsigba­rhet, sa Stoltenber­g. NATO er blitt rystet av president Donald Trumps strategi om «USA først» og hans dype mistro til internasjo­nale institusjo­ner. Rundt den tiden da Trump ble valgt, beskyldte han NATO for å vaere foreldet, og han har gjentatte ganger refset allianseme­dlemmene for ikke å bevilge nok til forsvar.

Til tross for uenigheter sa Stoltenber­g at NATO leverer «transatlan­tisk enhet» hver bidige dag.

– Vi har hatt ulike oppfatning­er tidligere, men historiens laerdom er at vi kommer oss gjennom uenighet hver gang, sa generalsek­retaeren. (NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? BEKYMRET: NATO-sjef Jens Stoltenber­g holder tale i Lancaster House i London sist torsdag
FOTO: AP/NTB SCANPIX BEKYMRET: NATO-sjef Jens Stoltenber­g holder tale i Lancaster House i London sist torsdag

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway