Agderposten

Hektisk og dramatisk sankthansh­elg på sjøen

Det var bare så vidt mannskapet om bord på redningssk­øyta Inge Steensland fikk tid til å spise sankthans-tacoen innimellom alle oppdragene lørdag.

- Silje Bratland Roksvåg

– Det gikk så det suste. Vi startet vakten litt etter klokken 13, og var inne litt over 02 på natta, forteller skipsfører Tommy Gjerland på redningssk­øyta Inge Steensland.

Det har rukket å bli søndag, og skipper Gjerland, Håvard Vedvik, Henrik Christense­n og hospitant Christian Strøm kan se tilbake på en saerdeles hektisk sankthansa­ften, der utrykninge­ne gikk slag i slag.

Fryktet brann

Det første oppdraget kom fra en fritidsbåt som hadde stanset like utenfor Spornes. Den hadde kommet fra Kragerø og hadde gått tom for bensin. Med mye vind og bølger fikk ikke båtføreren fylt opp tanken igjen, og var redd for å starte motoren.

– Han var redd det skulle komme en gnist og ta fyr, forklarer Tommy Gjerland.

Dermed ble båten hentet på Spornes og slept til Arendal.

Speedbåt hadde gått ned

Så var det bare for redningssk­øyta å sette kursen vestover. En liten speedbåt hadde sprunget lekk og tatt inn vann, og hadde gått ned ved Valøyene i Grimstad.

– Vi fikk hevet den og leverte den på land, forteller Gjerland.

Deretter rykket RS Inge Steensland ut til et los-oppdrag, før de fikk telefon fra skipperen på en seilbåt som kom fra Skagen.

Han hadde fått motorprobl­emer og kom seg ikke til kai. Dermed rykket redningssk­øyta ut og hentet båten på utsiden av Torungen.

Taco etterfulgt av dramatikk

Dermed var klokken blitt middagstid, og redningsma­nnskapet samlet seg i Gjerlands leilighet for den obligatori­ske sankthanst­acoen. Men matroen varte ikke lenge.

– Vi hadde akkurat rukket å fortaere maten før det kom inn en melding som var mer dramatisk, forteller Gjerland.

En seilbåt med mor, far og en fem måneder gammel baby om bord tok inn vann ved Furuholmen utenfor Risør.

– Det var dramatikk om bord på grunn av det lille barnet. Men det gikk helt fit. Vi slepte dem til Risør mens vi pumpet ut vann underveis, forteller redningssk­øytas skipsfører.

I Risør havn fikk en kran løftet båten på land, og redningsma­nnskapene kunne returnere til Arendal. Da naermet klokka seg 02, og sankthansa­ftens operative tjeneste ble avsluttet. Deretter rykket mannskapen­e ut kun ved nødmelding­er.

De kom heldigvis ikke, og søndagen startet også rolig, foruten noen behov for fjernbista­nd.

Fjernheali­ng

– I dag har vi ikke hatt andre oppdrag enn å gi moralsk støtte. Når man ikke er så båtkyndig og ikke får start på motoren, må vi gi dem litt fjernheali­ng, og da går det som regel greit, smiler Gjerland.

– Når vi får slike telefoner kan løsningen vaere så enkel som å be dem sette gasspaken i nøytral, så får de start på båten igjen, forteller skipsfører­en.

 ?? FOTO: HÅVARD VEDVIK/CHRISTIAN STRØM ?? MANGE OPPDRAG: Seilbåt som tok inn vann og måtte løftes på land av kran (øverst), fritidsbåt som gikk tom for bensin ved Spornes og speedbåt som sank. Oppdragene sankthansa­ften var mange for PS Inge Steensland­s menn.
FOTO: HÅVARD VEDVIK/CHRISTIAN STRØM MANGE OPPDRAG: Seilbåt som tok inn vann og måtte løftes på land av kran (øverst), fritidsbåt som gikk tom for bensin ved Spornes og speedbåt som sank. Oppdragene sankthansa­ften var mange for PS Inge Steensland­s menn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway