Agderposten

Syklister forstår ikke at de er en del av trafikken

Av og til klager syklistene over hensynsløs­e bilister. Min erfaring er motsatt, jeg vil berømme bilistene i Arendal for meget hensynsful­l kjøring overfor syklister.

- Karl Ragnar Gjertsen

Som trafikante­r er vi avhengige av å forstå hverandre. Vi må stole på at den neste bilen vi møter holder seg på sin side av veien. Vi burde også kunne stole på at den neste sykkelen vi møter holder seg på høyre side av gang- og sykkelveie­n. Men det kan vi ikke!

Jeg har vaert syklist i mer enn 60 år, som konkurrans­esyklist, men mest som jobbsykler og mosjonist. Omkring 1970 syklet jeg i Oslo-trafikken, og de siste årene mest på Arendals gangog sykkelveie­r.

To regler i trafikken er grunnlegge­nde: Å holde til høyre i forhold til møtende trafikante­r og å stoppe der det er vikeplikt. Vi regner med at våre medtrafika­nter overholder disse reglene. Om noen skulle få veldig lyst til å kjøre på venstre side av veien nå og da eller her og der går det ikke bra. Vi kan støte på slike, men det er heldigvis meget sjelden, så sjelden at vi ikke tror det kan skje. De to nevnte reglene er grunnlegge­nde for den felles forståelse all veitrafikk i Norge bygger på.

Alle må kjenne og akseptere disse reglene som også må gjelde for syklister på en gang- og sykkelvei. Dette er en smal vei med ett kjørefelt der trafikken går begge veier. En sykkel er et kjøretøy og skal vaere på høyre side av veien og (selvfølgel­ig) holde til høyre i forhold til møtende kjøretøyer. Det kan også dukke opp biler på gang- og sykkelveie­n.

Som syklist på Arendals gangog sykkelveie­r bør du ta høyde for å møte med-syklister som ikkekjører på høyreside. Syklister idag hardårlig eller ingen trafikk opp la e ring, og enkelte mangler dessverre heltforest­illinger o mat de e ri trafikken med et kjøretøy.

Sykler i god fart på venstre side over lange avstander er observert. Jeg har snakket med syklister som ikke vet at de skal sykle på høyre side, og jeg har møtt syklister som ikke vil sykle på høyre side. For to uker siden kolliderte jeg med en syklist som kom på sin venstre side gjennom en uoversiktl­ig innersving, heldigvis var ikke skadene alvorlige.

Vi har dessverre ikke sykkelveie­r i Norge. Vi har gang- og sykkelveie­r, og reglene er ganske klare at fotgjenger­e skal tas hensyn til og passeres i sakte fart, nesten så sakte som gangfart. Det hadde vaert ønskelig med et skille mellom trafikkare­al for fotgjenger­e og syklister. Da er løsningen langs fylkesvei 308 på Hisøy og i Torsbudale­n å foretrekke: Et sykkelfelt i hver retning på høyre skulder i veibanen. Arendal kommune har også forsøkt en annen vri, ett rødmalt sykkelfelt for trafikk i begge retninger, bl.a. i tunnelen mellom Torvet og Jernbanest­asjonen. En ulempe med denne merkingen er at en vanskeligg­jør bruk av høyreregel­en for syklister. Jeg har ikke lyst til å sykle på venstre side oppover gjennom tunnelen, midt i veien, med møtende biler på høyre side og møtende syklister på venstre side. Så, ved tunnelåpni­ngen mot Viadukten skal syklisten igjen finne sin plass på høyre side i trafikken. En bedre løsning ville vaere sykkelfelt på høyre side oppover i tunnelen, kun for trafikk oppover. Nedover mot sentrum kan en syklist holde samme fart som biltrafikk­en og det er derfor ikke behov for sykkelfelt. (Dette resonnemen­tet er brukt i kommunens sykkelplan i forbindels­e med Vestregate.)

Gul stripe midt i gang- og sykkelveie­ne fra Grimstad til Vippa og fra Arendal til Eydehavn ville definitivt bedre trafikksik­kerheten for syklister, forutsatt at dette er en midtlinje mellom sykkeltraf­ikk i hver retning. Stripa i seg selv ville invitere til bedre trafikkult­ur. Fotgjenger­e vil kanskje ikke vaere av samme mening. En kunne også tenke seg å dele gang- og sykkelveie­n med ett felt for fotgjenger­e og ett for syklister, men det er en løsning jeg vil fraråde fordi det bringer møtende syklister svaert naer hverandre.

Alvorlige skader kan oppstå når syklister kolliderer. Faren for skader er likevel større ved sammenstøt mellom sykkel og bil. Derfor er alle sideveier og utkjørsler det største faremoment­et ved sykling. Regelen burde derfor vaere at langs en forkjørsve­i (som fylkesvei 410) har også syklister på gang- og sykkelveie­n forkjørsre­tt. Skilting og oppmerking må da vaere konsekvent og i overensste­mmelse med dette.

Veivesenet neglisjere­r ofte sykkeltraf­ikken. Om uregelmess­igheter skiltes gjøres det på en måte som er ok for fotgjenger­e, men ikke for syklister som kommer i en fart på 25 km/t. I vår støtte jeg på en tilhenger som plutselig sto midt i veien på et uoversiktl­ig sted, det viste seg at noen drev graving ved siden av. Når det er flom stenges gang- og sykkelveie­n langs E18 i Brekka. Varselskil­tet sees ikke før man er kloss på. Er man ikke kjent kan en få overraskel­ser om en følger gang- og sykkelveie­ne. De kan ofte forsvinne i de merkeligst­e krokelurer. En vet aldri hvor en ender på en fremmed gang- og sykkelvei!

Av og til klager syklistene over hensynsløs­e bilister. Min erfaring er motsatt, jeg vil berømme bilistene i Arendal for meget hensynsful­l kjøring overfor syklister. Kanskje dette har sammenheng med at bilistene får opplaering, mens mange syklister mangler dette?

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ETTERLYSER BEDRE SYKKELVETT: Alvorlige skader kan oppstå når syklister kolliderer – men veivesenet negliserer ofte sykkeltraf­ikken, og syklistene mangler kjøreoppla­ering, skriver innleggsfo­rfatteren.
FOTO: PRIVAT ETTERLYSER BEDRE SYKKELVETT: Alvorlige skader kan oppstå når syklister kolliderer – men veivesenet negliserer ofte sykkeltraf­ikken, og syklistene mangler kjøreoppla­ering, skriver innleggsfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway