Agderposten

Han fikk fangepris

-

Under de årlige fredsdagen­e i Risør ble psykiater Lars Weisaeth tildelt prisen Fangenes Testament.

Årets utdeling ble lagt sammen med 20-årsjubilee­t til Aktive Fredsreise­r.

I tillegg til arrangemen­tet i Risørhuset, besto helgen av en jubileumsm­iddag på Risør rådhus lørdag kveld og en Fredsgudst­jeneste i Risør kirke søndag.

Weisaeth fikk prisen for sin betydelige innsats innen området katastrofe­psykiatri.

Gjennom forskning og terapi har han arbeidet for mennesker som i en krigssitua­sjon eller i det sivile liv har erfart ondskap i form av traumatisk­e opplevelse­r.

Han har viet sitt yrkesaktiv­e liv til fagområden­e militaerog katastrofe­psykiatri, psykotraum­atologi og psykoterap­i. I tillegg har han forsket på stress og reaksjoner hos fredsbevar­ende styrker – samt senvirknin­ger etter krigsskade­r.

Lars Weisaeth har hatt en rekke oppdrag som konsulent for Verdens helseorgan­isasjon i krigs- og katastrofe­områder, og i 1978 tjenestegj­orde han som major i Den norske FN-styrken i Libanon.

I begrunnels­en for prisen heter det: Som fagmann og person er han usedvanlig kunnskapsr­ik og engasjert.

Han er sjenerøs, og deler sin kunnskap og sine erfaringer med alle som har behov for det.

Prisen består av en medalje, et håndmalt diplom og 50.000 kroner, og deles ut i samarbeid med Norsk Fredsforsk­ningsinsti­tutt (PRIO).

Ved dette tilfellet valgte Aktive Fredsreise­r i tillegg å gi 50 000 kroner til et forsknings­prosjekt Weisaeth er opptatt av – Telavåg-tragedien, da nazistene jevnet det lille øysamfunne­t med jorden den 30 april 1942.

Alle hus ble sprengt og brent, alle dyr ført bort og alle båter senket.

Alle menn mellom 16 og 60 ble sendt til konsentras­jonsleiren Sachsenhau­sen, hvor 31 av de 72 døde. Resten av innbyggern­e ble internert i Norge til mai 1944.

 ??  ?? STAS: Helga Arntzen fra Aktive Fredsreise­r og Agnete Schjønsby fra PRIO overrakte Fangenes Testament for 2018 til Lars Weisaeth.
STAS: Helga Arntzen fra Aktive Fredsreise­r og Agnete Schjønsby fra PRIO overrakte Fangenes Testament for 2018 til Lars Weisaeth.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway