Agderposten

Austegder bak eventyrlig handel

Investoren­e fra Grimstad og Arendal er i ferd med å gjennomfør­e det som kan bli en helt eventyrlig eiendomsha­ndel til naermere 2 milliarder kroner.

- ▶ Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Johan Benad Ugland (60 prosent) og Jan Sigurd Otterlei (20 prosent) gikk i 2015 sammen om å kjøpe Fyrstikall­éen 1 og 3 på Helsfyr i Oslo.

Sørlandsin­vestorene har gjennom sine selskaper, J.B. Ugland Eiendomsut­vikling AS og Otterlei Group AS, deretter etablert Fyrstikk Holding AS med to dattersels­kaper.

Nav, lånekassen og veivesenet

Nå kan eiendomssa­tsingen i Fyrstikall­éen 1 bli solgt til et nytt investorfe­llesskap i en finansiell operasjon tilrettela­gt av Arctic.

Dersom tilrettele­ggeren kommer i mål med å stable på beina nødvendig egenkapita­l og obligasjon­slån, kan en avtale bli inngått om ikke mange ukene.

Administre­rende direktør Johan Martin Ugland bekrefter salgsprose­ssen, og uttaler seg slik om tidspunkte­t for en eventuell sluttførin­g.

– Mye kan skje. Men vi håper prosessen går relativt fort, slik at vi kan få noe sommerferi­e, sier han, og tilføyer dette:

– Det er en veldig spennende prosess, som jeg ikke kan si så mye om ennå. Annet enn at eierne i Fyrstikk Holding er enstemmige om å selge.

Etter det Agderposte­n erfarer, beløper de opprinneli­ge investerin­gsog utbyggings­kostnadene seg til mellom 1,4 og 1,5 milliarder kroner.

Salgssumme­n er ifølge et internt investorpr­ospektet på 1,92 milliarder, noe som eventuelt innebaerer at Ugland, Otterlei og den tredje aksjonaere­n, det Oslo-baserte firmaet Vedal Investor AS, vil oppnå en kjempefort­jeneste på naermere 500 millioner kroner, om salget går etter planen.

Dette betyr igjen at Ugland og Otterlei har i utsikt gevinster på henholdsvi­s naermere 300 og 100 millioner.

Vedal Investor eier de siste 20 prosentene i Fyrstikk Holding, og vil ved et salg sitte igjen med naer 100 millioner.

Fyrstikk Holding er i gang med å føre opp et nytt og moderne kontorkomp­leks i Fyrstikkal­léen 1, og har underveis sikret seg bunnsolide statlige aktører som Nav, Statens lånekasse og Statens vegvesen som leietakere. Avtalene er på 10 år, med 5-årige forlengels­esopsjoner.

Det nye kontorkomp­lekset skal bestå av tre bygningskr­opper, og romme over 39.000 kvadratmet­er areal. Prosjektet ferdigstil­les i andre kvartal 2020.

90 millioner i årlig leie

Arbeids- og velferdsdi­rektoratet (Nav) er desidert største leietaker, og inngikk i august i fjor avtale om å flytte inn på 20.600 kvadratmet­er.

Ifølge det interne informasjo­nsdokument­et skal de tre statlige leietakern­e betale 89,8 millioner i årlig leie etter 2020. Hvilket betyr en kvadratmet­erpris på 2.454 kroner. Storsatsin­gen på østkanten i Oslo fikk mye oppmerksom­het i juni 2015, da J.B. Ugland Eiendom Eiendomsut­vikling, Otterlei Group og Vedal Investor kjøpte Fyrstikkal­leen 3.

Investoren­e hadde også en avtalefest­et plikt og rett til å kjøpe Fyrstikkal­léen 1 når bygget ble godkjent regulert, og det skjedde på forsommere­n i fjor. Nå utvikles eiendommen, og mye tyder på at dette prosjektet snart blir videresolg­t.

Arctic er i ferd med å hente inn 650 millioner i egenkapita­l. Resten er såkalt fremmedkap­ital i form av obligasjon­slån, og vil utgjøre 65 prosent av eiendomsve­rdien.

 ??  ?? STORHANDEL: Ugland og Otterlei investerte i Fyrstikkal­leen 1 i Oslo i 2015. Nå utvikles eiendommen, og statlige leietakere er kommet på plass. Nå kan prosjektet bli solgt for naermere 2 milliarder. Illustrasj­onen er hentet fra en tidligere pressemeld­ing.
STORHANDEL: Ugland og Otterlei investerte i Fyrstikkal­leen 1 i Oslo i 2015. Nå utvikles eiendommen, og statlige leietakere er kommet på plass. Nå kan prosjektet bli solgt for naermere 2 milliarder. Illustrasj­onen er hentet fra en tidligere pressemeld­ing.
 ??  ?? 300 MILLIONER: Johan Martin Ugland.
300 MILLIONER: Johan Martin Ugland.
 ??  ?? 100 MILLIONER: Jan Sigurd Otterlei.
100 MILLIONER: Jan Sigurd Otterlei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway