Agderposten

Jeg har vaert åpen om avtaler jeg kjenner til

Svar til Karl Meidel Johansen.

- Ivar Lyngstad, ansatt i Grimstad kommune

Karl Meidel Johansen beskylder meg i et debattinnl­egg i Agderposte­n 21.06.18 for å ikke ha fortalt alt jeg vet om helsekjøps­saken. Dette er en alvorlig, men også uriktig påstand. I tillegg inneholder innlegget flere faktafeil. Jeg velger derfor å kommentere Johansen sitt innlegg.

Som tidligere kommunalsj­ef for helse- og omsorgssek­toren i Grimstad fram til 2015 har jeg vaert delaktig i å bryte lov om offentlige anskaffels­er. Dette har jeg aldri lagt skjul på, og dette tar jeg min del av ansvaret for, men ikke for det som har skjedd etter 2014.

I et eget notat til kommunesty­ret (30.01.17) ble det gjort grundig og detaljert rede for de tre avtalene om kjøp av tjenester fra Farm in Action som jeg har signert (2012, 2013 og 2014). Av notatet framgår det hvem som foreslo å benytte Farm in Action, og begrunnels­ene for dette. Disse tre kjøpene var også godt politisk og administra­tivt forankret i kommunen. Dette kan dokumenter­es. Jeg viser til tidligere ordfører Hans Antonsen sitt innlegg «Om de hadde spurt meg» som stod i Grimstad Adressetid­ene 21. januar 2017, hvor han beskriver bakgrunnen for det første kjøpet fra Farm in Action som ble gjort i 2012. Jeg viser også til BDO sin rapport på side 21 hvor det forholdet blir beskrevet. De to andre kjøpene var også forankret hos rådmannen og rådmannens ledergrupp­e, hvor eksempelvi­s det andre kjøpet er beskrevet i Budsjett 2014 på side 68. Tiltaket ble i underkant av 2 millioner kroner billigere enn det alternativ­e tiltaket som ble vurdert. Også dette står i budsjettet. Jeg har både internt i kommunen og i forhold til samtaler med BDO vaert helt åpen på det jeg vet om forhold omkring avtaleinng­åelser med Farm in Action i årene 2012-2014. At det oppstår konspirasj­onsteorier om hva som har skjedd kan jeg gjøre lite med.

Johansen påstår i sitt innlegg at jeg måtte trekke meg fra stillingen som kommunalsj­ef i oktober 2014. Dette er feil. Jeg tok et konstitusj­onelt ansvar for merforbruk i sektoren, som på årsbasis ble på 13,5 millioner kroner, og ba rådmannen om nye oppgaver (jeg var kommunalsj­ef hele 2015). Dette kan Johansen få bekreftet ved å ta en telefon til Per Kristian Vareide (nå rådmann i Stavanger). Jeg gikk ut av stillingen medio februar 2015, og beholdt min opprinneli­ge lønn.

Det faller tydeligvis Johansen tungt for brystet at jeg stiller kritiske spørsmål til Petter Gottschalk sin aksjonsfor­skning. Jeg synes at det er helt greit at Johansen stiller kritiske spørsmål til min rolle i helsekjøps­saken. Imidlertid forventer jeg at han holder seg til fakta.

 ??  ?? ALT ER REDEGJORT FOR: Det er gjort rede for alle avtaler jeg ha signert, skriver Ivar Lyngstad i dette debattinnl­egget. Illustrasj­onsfoto: Grimstad rådhus.
ALT ER REDEGJORT FOR: Det er gjort rede for alle avtaler jeg ha signert, skriver Ivar Lyngstad i dette debattinnl­egget. Illustrasj­onsfoto: Grimstad rådhus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway