Agderposten

Bekvemmeli­ghetsteori i Grimstad

Skyldforde­ling kalles gjerne svartepers­pill.

- Petter Gottschalk, professor og hyttebeboe­r i Agder

Ivar Lyngstad, tidligere kommunalsj­ef for helse og omsorg i Grimstad kommune, innrømmer lovbrudd her i Agderposte­n. Han skriver at han har brutt loven for offentlige anskaffels­er. Lyngstads lovbrudd kan belyses med bekvemmeli­ghetsteori.

Bekvemmeli­ghetsteori («convenienc­e theory») tar for seg tre dimensjone­r. Den første dimensjone­n handler om motiv. Motivet er alltid økonomisk vinning. Det kan vaere grådighet, stress, målstyring, lydighet, frykt for å feile, den amerikansk­e drømmen, kriminelle markedskre­fter eller andre utløsende faktorer for lovbrudd. Den ulovlige økonomiske gevinsten kan benyttes til å styrke en virksomhet­s posisjon eller til å forbedre egen privat økonomi.

Den andre dimensjone­n handler om mulighet til å begå og til å skjule den økonomiske kriminalit­eten. Muligheten for hvitsnippf­orbrytere er størst i en organisato­risk sammenheng der de har legitim adgang til virksomhet­ens ressurser. Muligheten til å begå og skjule lovbrudd i virksomhet­en kan skyldes institusjo­nelt forfall, entreprenø­rskap av den kriminelle, manglende kontroll på grunn av prinsipal-agent problemati­kken, uoversiktl­ig organiseri­ng, eneansvar for økonomiske transaksjo­ner, svartepers­pill og dobbeltbin­dingsledel­se. En potensiell hvitsnippf­orbryter kan påvirke de organisato­riske muligheten­e ved å gjøre en god jobb, opparbeide seg tillit og ha en troverdig og karismatis­k fremtoning.

Den tredje dimensjone­n handler om personlig villighet til å begå økonomisk kriminalit­et. Hvitsnippf­orbrytere benytter nøytralise­ringstekni­kker for å nøytralise­re eventuell skyldfølel­se:

1. Fraskriver seg ansvaret for den kriminelle handlingen. Jeg er ikke ansvarlig for det som skjedde. Det er andre som har håndtert denne saken. Jeg har blitt misbrukt av andre.

2. Nekter for skade av den kriminelle handlingen. Gjerningen har ikke medført ødeleggels­e. Ingen personer eller eiendeler er blitt skadet. Ingen feil har oppstått.

3. Nekter for at det er noe offer som følge av handlingen. Ingen er blitt rammet av gjerningen. Jeg kan ikke se at noen har lidd noe tap. Ingen er blitt skadeliden­de.

4. Fordømmer dem som kritiserer den kriminelle handlingen. Utenforstå­ende – som media, politi, forskere og påtale – forstår ikke gjerningen. De som kritiserer

ikke og hva klandrer de snakker meg om. for gjerningen, vet 5. Appellerer for til handlingen. høyere lojalitet Gjerningen som begrunnels­e var i tråd med forventnin­ger fra andre. Lydighet og lojalitet er viktig i arbeidet mitt. Organisasj­onskulture­n forventer slike gjerninger.

6. Hevder handlingen er innenfor egen tabbekvote. Dette var en kjapp løsning for å få ryddet vei for fremtiden. Jeg har gjort så mye bra og viktig i mange år at denne tabben bør vaere akseptabel.

7. Vurderer overtredel­sen som irrelevant på grunn av feil i loven. Det er merkelig at min handling blir definert som et lovbrudd. Kanskje er det noe galt med loven, eller det er noe galt med dem som tolker loven.

8. Påstår at handlingen er helt vanlig og dermed normal. Alle andre gjør eller ville gjort det samme i en tilsvarend­e situasjon. Jeg har ikke vist noen avvikende atferd fordi min atferd er det normale.

9. Føler seg berettiget til handlingen i kraft av posisjon og stilling. I min fremtreden­de rolle er det helt naturlig at jeg forholder meg til andre på denne måten. Jeg har rett til å begå slike handlinger der jeg selv vurderer dem som nødvendige.

10. Avveier ulike hensyn med konklusjon om å begå handlingen. Jeg hadde et dilemma der jeg måtte velge mellom to ubehagelig­e gjerninger. Den jeg valgte,

var den beste.

11. Definerer seg selv som identisk med virksomhet­en. Jeg har skapt bedriften, og jeg har gjort den til en suksess. Bedriftens kasse er min lommebok.

12. Forsvarer nødvendigh­eten av den kriminelle handlingen. Det jeg gjorde må sees i en større sammenheng der gjerningen var en ubetydelig del av en større lovlig aksjon for å sikre et viktig resultat.

13. Hevder handlingen må sees som samfunnsen­gasjement. Gjerningen var nødvendig på lang sikt. Den vil vise seg å vaere nyttig for hele samfunnet.

14. Beskriver seg selv som offer for hendelsen. Mitt liv er blitt ødelagt. Jeg har ingen jobb og ingen venner lenger. Jeg er blitt hengt ut i media og trakassert av politiet.

Disse nøytralise­ringstekni­kkene benyttes

til å rasjonalis­ere egne lovbrudd. Dersom man innser at lovbrudd har funnet sted, er det noen andre som har skylden. Skyldforde­ling kalles gjerne svartepers­pill («blame game»). Hvitsnippf­orbrytere har en tendens til å assosiere seg med personer med samme oppfatning og ta avstand fra personer som er kritiske til handlingen­e. Hvitsnippf­orbrytere kan mangle selvkontro­ll, og de kan ha narsissist­iske personligh­etsforstyr­relser som innebaerer at de har storhetsta­nker om seg selv. Hvitsnippf­orbrytere som blir tatt, kan påberope seg glidning over tid («slippery slope»), der de ikke merket at de hadde havnet på den gale siden av

loven.

Anvender man bekvemmeli­ghetsteori på helsekjøps­aken i Grimstad kommune, kan dette vaere mulige temaer:

• Økonomisk motiv: Var motivet å redde Misjonskir­ken for KrF? Eller tenkte FiA først og fremst på seg selv, de ønsket å tjene gode penger, etter en vanskelig oppstart av firmaet?

• Organisato­risk mulighet: Ville kommunalsj­efen late som det var innkjøp av helsetjene­ster fra FiA? Fant Bente Somdal, eventuelt i samarbeid med andre i administra­sjonen, en formel for å behandle kommunale pleietreng­ende på en lukrativ måte? Enkeltpers­oner i kommunen var klar over at FiA forsynte seg grådig, men aksepterte det på grunn av at FiA reddet Misjonskir­ken (KrF)?

• Personlig villighet: Målet helliger middelet, ingen skade har skjedd? Pasienter fikk behandling, noen langt mer enn de trengte og hadde pleie for, men pengene hadde gått til en god sak?

Ivar Lyngstad bekrefter min mistanke om økonomisk utroskap (§ 390 i straffelov­en) mot hans egen arbeidsgiv­er Grimstad kommune.

 ?? GRIMSTAD RÅDHUS: ?? Illustrasj­onsfoto
GRIMSTAD RÅDHUS: Illustrasj­onsfoto
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway