Agderposten

Bommet 5 meter på høyden på E18, meldte ikke fra

Kommunens folkevalgt­e fikk aldri beskjed om at E18 ble 4-5 meter høyere enn planlagt. – Alt vi kan gjøre er å beklage, sier Nye Veier.

- Matias Smørvik matias.smorvik@agderposte­n.no

Det var E18-nabo Theis Theisen som gjennom et leserinnle­gg i Agderposte­n varslet om at der E18 går ut av tunnelen på Torsbuåsen, vil veien vaere 4-5 meter høyere enn de som står i regulering­splanen.

– For de ganske dramatiske avvikene som Nye Veier allerede er i ferd med å gjøre seg skyldig i, har de derimot valgt å kjøre videre uten å skaffe seg lovlig grunnlag for sin virksomhet, skriver Theisen i sitt innlegg.

Han mener at fravikene vil skape ytterliger­e støy for beboerne som bor tett på veien.

Demokratis­ke prosesser

Onsdag møtte prosjektle­der for nye E18 mellom Tvedestran­d og Arendal, Tordis Vandeskog, i planutvalg­et. Der ble hun møtt med kritikk for at en traseforan­dringen ikke ble meldt inn til kommunens demokratis­ke organer.

– Man kan diskutere om fem meter heving av veien er en liten eller stor endring. En meter her og en meter der kan ha stor betydning for støy og estetikk. Poenget her er at dette skal inn i en demokratis­k prosess. Det er ikke deres jobb å avgjøre om dette er smått eller stort. Du må tåle kritikken, for den er rimelig massiv, sa leder av planutvalg­et, Nina Jentoft til Vandeskog.

E18-sjefen hadde da redegjort for hvorfor hevingen ble gjennomfør­t helt bevisst, men at de ikke så på det som en stor endring.

– Jeg beklager at dere ikke ble varslet på forhånd, svarte hun, før hun fortsatte på forklaring­en.

Ny fartsgrens­e

– Etter at regulering­splanen var satt ble det bestemt av Samferdsel­sdeparteme­ntet at vi skulle ha fartsgrens­e 110 kilometer i timen og ikke 100. En slik fartsgrens­eendring medfører at du trenger mer plass for å tilpasse veien, slik at sikten og veikurvene står til kravene. Det ble også bestemt at vi ikke skulle ha fire felt helt bort til krysset. Derfor måtte vi skjøte sammen ny vei med eksisteren­de vei. Basert på de nevnte forandring­ene, måtte vi gjøre de endringene som det er snakk om her, sier Vandeskog til Agderposte­n.

Ville ta det i ettertid

– Hvorfor ble det ikke søkt om endring i regulering­splanen i forkant?

– Slik det er blitt nå ser jeg at det er fornuftig om vi hadde kommet med dette tidligere. Vi hadde ikke tenkt at det var nødvendig. Vår plan var å behandle dette som tekniske endringer i ettertid, sier hun.

Hun påpeker at de byggteknis­ke endringene som er gjort i løpet av E18-utbygginge­n ikke har konsekvens­er for omgivelsen­e.

– Vi har tatt hensyn til støyberegn­inger og tiltak gjort på bygningene i området, sier hun.

Stemmer ikke

– Theis Theisen sier at fylkesveie­n ikke lenger kan brukes som støydemper når høyden på E18 er hevet?

– Det er i henhold til leserbreve­t, men ikke slik det står i våre planer. Fylkesveie­n er ikke bygget som en støydempen­de sone mellom Europaveie­n på den ene siden og bebyggelse på den andre. Alt dette er tatt høyde for i våre beregninge­r, og det kommer ikke til å vaere noen endring for støynivået til naboer, enn det som opprinneli­g er prosjekter­t. Vi har allerede gjort store støydempen­de tiltak på Theis Theisen sitt hus, sier hun.

For detaljerte planer

De endringene som er gjort på E18 er irreversib­le, til tross for at de bryter med den vedtatte regulering­splanen. Derfor mente planutvalg­et at de ikke hadde noe annet valg enn å endre regulering­splanene etter ønske fra Nye Veier. Ifølge Vandeskog er det vanlig praksis å gå utenom regulering­splanen.

– Ved store veianlegg er det vanlig med svaert mange endringer. Dette samler vi opp etter hvert og tar det sammen med kommunen i en pakke, forklarer hun.

– Vil dere justere praksis etter denne erfaringen?

– Dette vil ikke bli et problem fremover, fordi vi ønsker ikke å ha så detaljerte regulering­splaner. Vi ønsker å legge dem frem regulering­splaner som gir oss friheten til å kunne gjøre mindre byggteknis­ke endringer.

 ??  ??
 ?? FOTO: MATIAS SMØRVIK ?? FIKK KRITIKK: – Denne saken ble aldri demokratis­k behandlet, påpeker Nina Jentoft (Ap) overfor prosjektle­der for nye E18 Tordis Vandeskog.
FOTO: MATIAS SMØRVIK FIKK KRITIKK: – Denne saken ble aldri demokratis­k behandlet, påpeker Nina Jentoft (Ap) overfor prosjektle­der for nye E18 Tordis Vandeskog.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway