Agderposten

Varsler erstatning­skrav etter byggenekt

Ove Trøen må vente med å bygge sitt ambisiøse hotell- og leilighets­prosjekt i Arendal sentrum. Nå varsler han erstatning­skrav mot kommunen.

- ▶ Matias Smørvik matias.smorvik@agderposte­n.no

Arendal kommunes planutvalg vedtok onsdag ettermidda­g å ilegge et midlertidi­g byggeforbu­d ved Arendal Maritime Hotel i Vesterveie­n og fjellskren­ten bak.

Det betyr at Ove Trøens kjempepros­jekt til 300 millioner kroner ikke kan realiseres med det første.

Heller ikke Øyvind Erik Kåss får bygge sine 28 leilighete­r. De må begge vente frem til et en ny og oppdatert regulering­splan er godkjent av de samme politikern­e.

Helt sentralt i debatten var at prosjekten­e til Trøen og Kåss ser ut til å kollidere med hverandre.

– Her er det vanskelig å si ja til begge parter, holde seg for øynene og håpe at det ordner seg. Det kunne man kanskje gjort et sted ute på landet, men ikke midt i Arendal sentrum, uttalte Torbjørn Nilsen, Frp.

– Ikke stole på tilfeldigh­eter

Samtidig ga han uttrykk for at det vil vaere unødvendig tidkrevend­e å vente på en enhetlig plan for et bysentrum før byggetilla­telse blir gitt.

– Vi kan ikke få en situasjon der det tar to nye år. Vi må signaliser­e at vi ønsker å gjøre det som er optimalt for begge parter, og byen selvfølgel­ig. Men vi kan ikke stole på tilfeldigh­eter, gjentok han.

Et midlertidi­g byggeforbu­d var etter rådmannens ønske. Kommunens administra­sjon var usikker på om forholdet til nabobygg, historiske referanser til dagens fasader, utforming av fasader og belastning på naboer ble ivaretatt i de to prosjekten­e.

Under en befaringen i forkant av planutvalg­smøtet, havnet de to nevnte utbyggerne i munnhogger­i med hverandre, foran byens folkevalgt­e. Der ble det klart at de to ikke er på talefot. De åtte siste årene har all kommunikas­jon mellom dem, foregått via arkitekter og advokater.

Én gikk motstrøms

Benedikte Nilsen, H, håper ved- taket om byggestans vil ha en «oppdragend­e effekt» overfor utbyggerne.

– Vi er folkevalgt­e som skal ta vare på fellesskap­et, men også på naeringsli­vet. Når jeg blir avfeid med at utbyggere ikke pleier å samarbeide, så holder ikke det som argument. I Arendal har vi ved flere prosjekter bevist det motsatte. Jeg tenker at vi må forvente litt mer anstendigh­et og sammen finne løsninger. Dette er tross alt rollemodel­ler for fremtidens innbyggere, sa hun.

Planutvalg­ets leder Nina Jentoft, Ap, la vekt på at regulering­splanen, som det gamle bystyret vedtok i 2011 kan ha blitt vedtatt på dårlig grunnlag.

– De vedtok bygging av 13 etasjer – det står svart på hvitt og politikere kan lese. Men bystyret har trolig hatt inntrykk av at Bytage-prosjektet ville ha en langt snillere profil. Jeg er ikke sikker på at alle politikern­e gjennomsku­et dette da de behandlet saken. Nå er spørsmålet om vi bare skal godta at det ble sånn, eller om vi skal gjøre noe med saken, sa hun.

Kun et utvalgsmed­lem stemte imot byggeforbu­det.

Kun en stemte for prosjektet

– Jeg går motstrøms i denne saken. Vi jublet jo over tegningene til Trøen da de først kom. Vestregate er fra før av en ganske mørk og trist gate, med en sammensetn­ing av ulike stilarter. Bytage-prosjektet tror jeg kan gjøre den gaten langt mer spennende, sa Roar Gundersen, H.

Varsler erstatning­skrav

Kommunen kan potensielt vente seg et erstatning­skrav fra utbygger Ove Trøen, som har brukt 15 millioner kroner i prosjekter­ingskostna­der. Et prosjekt hvor planen er å rive eksisteren­de Arendal Maritime Hotel, og reise nybygg i 13 plan med 81 hotellrom, 41 leilighete­r og konferanse­fasilitete­r. I tillegg skal det etableres parkerings­anlegg i fjellet.

På befaringen advarte han på nytt mot at det ville komme et erstatning­skrav på mellom 10 og 15 millioner kroner dersom kommunen nedlegger byggeforbu­d og senere endrer regulering­splanen, slik at Bytage ikke kan realiseres som prosjekter­t.

– Vi har dessverre måtte varsle sak mot kommunen når det kommer til et mulig byggeforbu­d. Så langt har vi brukt 15 millioner kroner i prosjekter­ing, det er et prosjekt som har gått fra 2008 og frem til i dag. Vi er et drivende hotell som absolutt trenger flere senger, vi klarer så vidt å holde hodet over vann, med bare 42 rom, sa han.

 ??  ??
 ??  ?? VARSLER ERSTATNING­SKRAV: Investor og utbygger Ove Trøen presentert­e prosje ktet sitt for planutvalg­et i Arendal kommune onsdag formiddag. På slutten av presentasj­onen gjentok han at det kan komme et erstatning­skrav som følge av byggestans­en.
VARSLER ERSTATNING­SKRAV: Investor og utbygger Ove Trøen presentert­e prosje ktet sitt for planutvalg­et i Arendal kommune onsdag formiddag. På slutten av presentasj­onen gjentok han at det kan komme et erstatning­skrav som følge av byggestans­en.
 ??  ??
 ??  ?? SAMARBEIDE­R IKKE: Politikern­e vil at utbyggerne Øyvind Erik Kåss (tv) og Ove Trøen skal samarbeide om en plan for området. STORT VOLUM: «Bytage» hotell og boligkompl­eks på 13 etasjer.
SAMARBEIDE­R IKKE: Politikern­e vil at utbyggerne Øyvind Erik Kåss (tv) og Ove Trøen skal samarbeide om en plan for området. STORT VOLUM: «Bytage» hotell og boligkompl­eks på 13 etasjer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway