Agderposten

Må kanskje stanse ølproduksj­onen

CO2-mangel i Europa fører til store problemer for ølbryggeri­ene i Norge. Arendals Bryggeri AS har kun CO2 til produksjon i én uke til.

- ▶Jørund Flaa jfl@agderposte­n.no

– Dette er et problem for bransjen i hele landet. Før eller siden vil det påvirke alle, dersom ikke forsyninge­ne tar seg opp, sier driftssjef ved Arendals Bryggeri AS, Svein Rannekleiv, til Agderposte­n.

Stopper all ølproduksj­on Aas bryggeri i Drammen gikk onsdag ut med nyheten om at de må stanse ølproduksj­onen. Bryggerier over hele landet er i ferd med å gå tomme for CO2.

– Det vil merkes på alle utesteder og butikker i løpet av ei uke eller to, sier Petter Nome, direktør for Bryggeri- og drikkevare­foreningen, til NRK.

Må prioritere

På grunn av svaert begrenset tilgang på flytende CO2 i NordEuropa har Praxair Norge, som produserer flytende CO2 i Porsgrunn, valgt å prioritere leveranser til kunder som ivaretar liv, helse, dyrevelfer­d og sikkerhet.

– Vi har vaert i en vanskelig leveranses­ituasjon av flytende CO2 over hele Nord-Europa, og vi beklager sterkt de ulempene det medfører. Flere forsynings­kilder har blitt rammet av tekniske problemer og uventede vanskeligh­eter, samtidig som det varme vaeret har medført en betydelig økt CO2-etterspørs­el, sier Sigurd Haukeli, administre­rende direktør i Praxair Norge.

Har CO₂ i én uke

Også på Sørlandet merker bryggerien­e CO2-mangelen.

– Vi har CO2 for om lag en uke frem i tid, sier Rannekleiv ved Arendals Bryggerier.

Agderposte­n: – Så da må dere stoppe produksjon­en etter dette hvis ikke dere får tak i mer?

– I verste fall vil det vaere konsekvens­en ja. Vi prøver å vaere så forsiktige vi kan med det vi har igjen, ettersom vi ikke vet når det kommer nye forsendels­er, sier han.

Han forteller at de har god dialog med leverandør­en.

Usikkerhet

– De gjør det de kan for å få tak i mer CO2, men vi har forstått at det ikke er så enkelt, sier Rannekleiv.

I ølproduksj­onen brukes CO2 både når ølet tilsettes kullsyre og i selve brygge og tappeprose­ssen.

Også hos Nøgne Ø i Grimstad er man kjent med problemet.

– Foreløpig har vi kontroll. Vi bruker gassbatter­ier i produksjon­en her på Rykene og de er fortsatt tilgjengel­ige hos leverandør­en. Men de store bryggerien­e, som bruker gass fra tank, sliter, sier daglig leder Kåre Nybø hos Nøgne Ø.

– Vi er dermed på trygg grunn, enn så lenge. Men man vet aldri hva som skjer frem i tid dersom mangelen vedvarer, sier han.

 ??  ?? ÉN UKE TIL: Arendals Bryggeri AS har kun CO₂ til å drive ølproduksj­on i én uke til. Hele bransjen lider av mangelen på CO₂-leveranser i Norge.
ÉN UKE TIL: Arendals Bryggeri AS har kun CO₂ til å drive ølproduksj­on i én uke til. Hele bransjen lider av mangelen på CO₂-leveranser i Norge.
 ??  ?? AVVENTENDE: Daglig leder Tore Nybø hos Nøgne Ø har foreløpig nok CO₂, men er spent på hva som skjer fremover.
AVVENTENDE: Daglig leder Tore Nybø hos Nøgne Ø har foreløpig nok CO₂, men er spent på hva som skjer fremover.
 ??  ?? HÅPER: Driftssjef Svein Rannekleiv hos Arendals Bryggeri håper det kommer nye leveranser av CO₂ i løpet av uken.
HÅPER: Driftssjef Svein Rannekleiv hos Arendals Bryggeri håper det kommer nye leveranser av CO₂ i løpet av uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway