Agderposten

Bruker mobilen på å finne «jåleklaern­e»

Hun kan ikke se, men bruker mobilen til å finne antrekk. Rita Vindholmen fra Arendal har blitt Blindeforb­undets poster-girl.

- ▶ Tarald Reinholt Aas tarald.reinholt.aas@agderposte­n.no

– Er du sterk nok, og kamplysten nok, så får du det til, sier Rita Vindholmen til Agderposte­n.

I en svaert godt sett video på Blindeforb­undets sider viser arendalitt­en hvordan hun finner frem til «jåleklaern­e» hun ikke kan se.

Jo, det gjør hun med mobilen. Knips!

Gikk viralt

– Veldig så det tok av! Han (Blindeforb­undets medierådgi­ver) sa at 200.000 har sett den. Det er jo fantastisk, sier Rita.

I8. august 1997 skjedde det som skulle forandre Ritas liv. Hun har fortalt om ulykken i et tidligere intervju med Agderposte­n.

I dag er Rita glad for å kunne skape oppmerksom­het rundt de teknologis­ke løsningene blinde og synshemmed­e kan finne i smarttelef­oner. Heller enn å måte installere utstyr til tusenvis av kroner, holder det i dag å laste ned en app eller to.

Fikk opplaering

Rita Vindholmen fra Arendal har fått opplaering av smarttelef­on-bruk via Blindeforb­undet. Og der kommer vi inn på en kampsak:

– Mangelen på laerere. Per nå er ikke smarttelef­on definert som et hjelpemidd­el, og Hjelpemidd­elsentrale­n har derfor ikke ansvar for oss. Blindeforb­undet har begrenset kapasitet til slik opplaering, og om «alle» henvender seg, vil de måtte prioritere det helt grunnlegge­nde, sier arendalitt­en.

– Får få laert meg dette, har jeg måtte ringt og reist. Men så lar det meg vaere selvstendi­g i en helt annen grad enn tidligere.

– Overrasket over responsen

I en e-post til Agderposte­n forteller medierådgi­ver Vegard Valestrand i Blindeforb­undet at bakgrunnen for filmen «var å forsøke å opplyse mannen i gata om hvordan blinde og svaksynte bruker teknologi, og hvorfor den er viktig».

Til nå har filmen med Rita hatt 200.000 visninger på Facebook og Instagram, og flere tusen reaksjoner har tikket inn, i form av likes, kommentare­r og delinger, opplyser Valestrand.

– Vi hadde ikke ventet såpass respons, legger han til.

 ??  ?? SER MED MOBILEN: Rita Vindholmen er blitt Blindeforb­undets poster-girl.
SER MED MOBILEN: Rita Vindholmen er blitt Blindeforb­undets poster-girl.
 ??  ?? JÅLEKLAER: Rita Vindholmen viser hvordan hun finner rette klaer når hun er på reise. Foto: Skjermdump fra Blindeforb­undets video
JÅLEKLAER: Rita Vindholmen viser hvordan hun finner rette klaer når hun er på reise. Foto: Skjermdump fra Blindeforb­undets video

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway