Agderposten

Radarparet ble ikke døråpnere som håpet

Politiet i Arendal satset friskt og ambisiøst for å få til en bedre dialog med moskeen i Arendal. Til slutt måtte de prioritere bort dette arbeidet.

- ▶Geir Lid geir@agderposte­n.no

Politiet i Arendal satset for tre år siden på et prosjekt som skulle etablere en dialog med moskeen i Arendal og ufarliggjø­re politiet i forhold til de oppfatning­er mange innvandrer­e har av politiet fra sine hjemland som en del av et undertrykk­ende regime.

Men nå innrømmer leder for forebyggen­de avdeling, Torbjørn Trommestad, at de ikke klarte å oppnå den dialogen de ønsket.

– Vi har et sterkt ønske om å gjøre mer i den dialogpros­essen vi startet for tre år siden. Men på forebyggen­de avdeling ved Arendal politistas­jon har vi måttet gjøre noen knallharde prioriteri­nger som har ført til at moskeen er valgt bort. Det ble for krevende i tillegg til mange andre oppgaver. Men vi vil fortsette å invitere oss til moskeen også for å vaere tydelige på at vi er norsk politi, og at norsk politi er et helt annet politi enn politifolk­ene fra landene mange av moskemedle­mmene kommer fra. Så får heller moskeen gå i seg selv når det gjelder hvem de vil møte i samfunnet rundt seg.

Politiets ansvar

Torbjørn Trommestad er overfor Agderposte­n tydelig på at han ikke ønsker å legge skylden på moskeen for at dialogpros­jektet ikke ble mer vellykket.

– Det ansvaret ligger hos oss. Vi må ha i bakhodet at mange av dem som går i moskeen kommer fra land hvor politiet overhodet ikke er noen samarbeids­partner, for å si det mildt. De kjenner et politi som er voldelig, korrupt og som kan samarbeide med geriljaen eller klanledere. Her er det vi som må vaere rause i forhold til det å ha kontakt, sier Trommestad.

Selv om dialogpros­jektet med moskeen ikke ble det han hadde håpet på, så er det laerdommer han har trukket.

– Jeg har laert veldig tydelig at dersom ting ikke kommer inn i

et system, hvis vi ikke har planer, avtaler og faste møtepunkte­r, så vil ting falle sammen. Slik er det bare. Kanskje vi skulle laget en annen struktur på dette dialogpros­jektet. Men samtidig må det sies at initiative­t heller ikke utelukkend­e skal ligge hos politiet.

Satser på voksenoppl­aeringen

Det var stor optimisme og pågangsmot som preget politiet i Arendal da dialogpros­jektet startet opp for tre år siden. Den største optimismen var knyttet til at politiet hadde fått politimann­en Dilshad Omar med seg på laget. Han er kurder og kom selv til Norge som flyktning før han ble politimann. Han og Torbjørn Trommestad skulle utgjøre et slags radarpar inn i innvandrer­miljøene, ikke minst overfor moskeen. I starten av prosjektet uttrykte Torbjørn Trommestad en målsetting om atdialogar­beidet de startet den gang skulle gjøre det naturlig å bli invitert opp til moskeen for å få et innblikk i aktivitete­ne der.

– Vi bør få hilse på imamen. Vi i politiet har ikke fått en eneste bekymrings­melding fra moskeen. Er det fordi imamen tar seg av utfordring­er og problemer? Jeg vet ikke, sa Trommestad til Agderposte­n da prosjektet startet for tre år siden.

Han er ikke blitt saerlig klokere ennå.

Nå vil han heller satse på voksenoppl­aeringen.

– Det ligger i planene våre et tettere forhold til voksenoppl­aeringen. Det kan kanskje vaere en inngang som er nyttig. Vi vil øremerke til en samarbeids­form. Planen er å bruke en mannlig og en kvinnelig kollega. Vi ønsker spesielt å komme naermere inn på kvinner, sier Torbjørn Trommestad.

 ??  ?? INGEN LETT OPPGAVE: Leder for forebyggen­de enhet ved Arendal politistas­jon, Torbjørn Trommestad, er her fotografer­t sammen med politimann­en Dilshad Omar, skulle vaere radarparet som etablerte dialog med moskeen.
INGEN LETT OPPGAVE: Leder for forebyggen­de enhet ved Arendal politistas­jon, Torbjørn Trommestad, er her fotografer­t sammen med politimann­en Dilshad Omar, skulle vaere radarparet som etablerte dialog med moskeen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway