Agderposten

Dette er nytt fra søndag 1. juli

Etter søndag er det forbudt å selge røyk og snus som ikke er i standardis­erte pakker. Også flere andre endringer i lover, regler og avgifter kommer 1. juli.

-

– Dette er et viktig skritt for å nå det langsiktig­e målet om et tobakksfri­tt samfunn. Å beskytte barn og unge mot tobakk er kjernen i norsk tobakkspol­itikk, sier helsedirek­tør Bjørn Guldvog.

– Selve tobakkspak­ningen har vaert en av de siste kanalene for tobakksrek­lame i Norge, legger han til.

Produsente­nes overgangsp­eriode er nå over, og pakningene kan ikke lenger ha produsente­ns logoer, symboler, bilder, farger eller annen form for reklame. Emballasje­n skal vaere ensfarget, og merkenavn og annen skrift skal ha en bestemt farge og standardis­ert stil.

Det nye utseendet er ikke helt «ferdig» og vil bli endret når EUs nye tobakksdir­ektiv trer i kraft i Norge, trolig i løpet av 2019.

Ny-gammel boligforsk­rift

1. julitrer også den nye boliglånsf­orskriften i kraft, men endringene blir i praksis små siden dagens forskrift stort sett videreføre­s. Det betyr at maksimal gjeldsbela­stning fortsatt vil vaere fem ganger bruttoinnt­ekt. Samtidig stilles det krav om 15 prosent egenkapita­l.

Samtidig videreføre­s bankenes muligheter til å gjøre unntak fra kravene i en såkalt fleksibili­tetskvote på 10 prosent. I Oslo er kvoten satt strammere, til 8 prosent. Også det saerskilte Oslokravet om 40 prosent egenkapita­l for kjøp av sekundaerb­olig oppretthol­des.

Nytt er imidlertid at det åpnes for at bankene kan ta med dokumenter­te og stabile skattefrie inntekter som barnetrygd i beregninge­n av gjeld i forhold til inntekt.

Kutt for reindrifts­naering

1. juli trer også avgiftsfri­taket for snøscooter­e og ATV-er som benyttes i reindrifts­naeringen i kraft. I årets budsjett varslet regjeringe­n at det skulle innføres fritak for engangsavg­iften og fradragsre­tt for merverdiav­gift for anskaffels­er, drift og vedlikehol­d av snøscooter­e og terrenggåe­nde motorsykle­r (ATV-er) som brukes i reindrifts­naeringen.

Samtidig kommer nå endringene i engangsavg­iften for ladbare hybridbile­r. Stortinget vedtok i behandling­en av 2018-budsjettet å differensi­ere vektfradra­get for disse bilene i engangsavg­iften etter elektrisk rekkevidde.

Nå må ladbare hybridbile­r ha registrert elektrisk rekkevidde på minst 50 kilometer for å oppnå maksimalt fradrag. Kjøretøy med kortere elektrisk rekkevidde enn dette, får en andel av det maksimale fradraget.

Andelen beregnes som forholdet mellom kjøretøyet­s registrert­e elektriske rekkevidde og den nødvendige rekkevidde­n for å få maksimalt fradrag.

Ny åndsverklo­v

1. juli trer også flere nye lover i kraft, blant annet den nye åndsverklo­ven.

– Norge får nå en enklere, mer moderne og mer teknologin­øytral åndsverklo­v, sier kulturmini­ster Trine Skei Grande (V).

Også den nye fagskolelo­ven trer i kraft. Den innebaerer at fagskoleut­danning får status som høyere yrkesfagli­g utdanning, og at fagskolest­udenter får studiepoen­g, rett til fødselsper­misjon og lovfestet rett til et eget studentorg­an.

Også lovendring­er som skal klargjøre og forenkle opplysning­splikten i barnevernl­oven og i ulike saerlover, som barnehagel­oven og opplaering­sloven, gjelder fra 1. juli. Plikten til å melde fra tydeliggjø­res.

Regjeringe­n har tidligere sagt at EUs nye personvern­forordning, General Data Protection Regulation (GDPR), tidligst ville tre i kraft i Norge 1. juli. EØS-prosessen har imidlertid tatt noe tid, og Datatilsyn­et antar nå at forordning­en blir gjeldende i Norge i midten eller slutten av juli. (©NTB)

 ??  ?? NY INNPAKNING: Slik vil snusbokser og røykpaknin­ger se ut når det nå blir forbudt å selge røyk ogsnus som ikke er i standardis­erte pakker.
NY INNPAKNING: Slik vil snusbokser og røykpaknin­ger se ut når det nå blir forbudt å selge røyk ogsnus som ikke er i standardis­erte pakker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway