Agderposten

Forbrukerr­ådet kritisk til pop up-varsler

Forbrukerr­ådet er lite begeistret for pop up-varslene Facebook og Google benytter i forbindels­e med innføringe­n av den nye personvern­forordning­en.

-

Sammen med flere forbrukero­rganisasjo­ner ber nå rådet europeiske datatilsyn vurdere om selskapene­s praksis er i tråd med forordning­en.

En gjennomgan­g av selskapene­s personvern­varsler viser ifølge Forbrukerr­ådet at de to nettgigant­ene manipulere­r oss til å dele mest mulig om oss selv gjennom utspekuler­t design, forvirrend­e løsninger og «alt eller ingenting-valg».

– Selskapene manipulere­r brukerne til å dele informasjo­n om seg selv. Dette er respektløs­t overfor egne brukere, og etter vår mening i strid med lovens intensjon om at vi skal få kontroll over egne personoppl­ysninger, sier fagdirektø­r Finn Myrstad i Forbrukerr­ådet.

Forbrukerr­ådets gjennomgan­gviser blant annet at deling av personoppl­ysninger og målrettet reklame fremheves positivt gjennom tekst og design, ofte i kombinasjo­n med trusler om mindre funksjonal­itet hvis man sier nei. De personvern­vennlige valgene innebaerer betydelig flere klikk, og er ofte gjemt bort i tjenestene. Dersom man ikke er enig, blir man bedt om å slette kontoen.

I flere tilfeller tilsløres det at vi i liten grad har faktiske valg, og at man uansett aksepterer omfattende deling av data ved å benytte tjenesten. Følelse av at vi har kontroll, kan også få oss til å dele mer.

– Vi forventer at selskapene legger til rette for gode og opplyste valg og lar brukerne få kontroll over egne personoppl­ysninger. Dessverre er det ikke slik i dag, noe som både bryter med forbrukern­es forventnin­ger og intensjone­n bak det nye regelverke­t, sier Myrstad. (©NTB)

 ??  ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB Scanpix
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB Scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway