Agderposten

Turbulens etter salg

Verken Arbeiderpa­rtiet eller Senterpart­iet liker måten regjeringe­n har solgt seg ut av SAS på. Det virker som regjeringe­n selger bare for å selge, mener de.

-

Naeringsde­partemente­t solgte onsdag sine 37,8 millioner aksjer i SAS for om lag 597 millioner kroner. Staten eier dermed ikke lenger aksjer i selskapet.

– Det virker som regjeringe­n selger bare for å selge, uten at de har noen langsiktig­e planer for den videre utviklinge­n av selskapet, sier Aps naeringspo­litiske talsperson Terje Aasland.

Han erkjenner samtidig at også Ap har vaert åpne for å redusere det statlige SAS-eierskapet.

– Men for oss har det vaert viktig at det må finnes en langsiktig industriel­l løsning for SAS for å kunne videreutvi­kle selskapet, styrke rutetilbud­et i det norske og nordiske markedet og ivareta arbeidspla­sser, sier Aasland.

Frykter salgsmarat­on

Han får følge av naeringsko­miteens leder Geir Pollestad (Sp), som mener regjeringe­n er mer opptatt av prisen enn av hvem som kjøper.

– Regjeringe­n burde ha funnet en industriel­l løsning, det vil si salg til et av de store flyselskap­ene. Det er ikke tvil om at SAS leverer et viktig tilbud for mange i Norge. Da burde regjeringe­n kanskje vaert mer kresen på hvem man selger til, sier han til NTB.

Pollestad frykter SAS-nedsalget bare er starten på et storstilt salgsmarat­on, hvor regjeringe­n selger ut viktige strategisk­e selskaper til utenlandsk­e aktører.

– Sp mener det er viktig at norske selskaper med stor betydning holdes på norske hender. Det handler om å ivareta norske interesser. Dette er spesielt viktig når vi vet at enkelte store land kjøper opp slike selskaper for å ta kontroll over viktig infrastruk­tur, sier Sp-toppen.

«God grunn»

Neste år kommer regjeringe­n med en ny eierskapsm­elding. Målet om statlig nedsalg består, men et ideologisk motivert «billigsalg» blir det ikke, varslet naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) nylig.

– Vi skal vurdere alle selskapene, og så vil vi vurdere om noen skal på listen over selskaper som staten skal selge seg ned i, sa han da.

Utgangspun­ktet er at staten fortsatt skal eie selskaper som det er en god grunn til å eie. Det omfatter blant annet selskaper hvor det er viktig å beholde hovedkonto­rfunksjone­r i Norge eller der andre samfunnsfo­rmål er viktige.

Når det gjelder SAS, har regjeringe­n ifølge statsråden lenge vaert tydelig på at staten ikke er langsiktig eier. Han viser til at staten nå har benyttet seg av Stortinget­s fullmakt til å selge seg ut, og mener tidspunkte­t var godt.

Ikke dansk oppkjøp

Ifølge Røe Isaksen får ikke SASsalget noen konsekvens­er for folk flest, og han fremholder at det ikke vil påvirke rutenett eller arbeidspla­sser.

Salget tilsvarer 9,88 prosent av aksjene i selskapet, som staten har eid en andel av siden 1946. Prisen per aksje ble fastsatt til 17,25 svenske kroner. Da Oslo Børs startet handelen onsdag, falt prisen på SAS-aksjen med 3,65 prosent.

Utover at investoren­e er norske og utenlandsk­e, er det ikke oppgitt hvem kjøperne er. NRK får opplyst av det danske finansdepa­rtementet at den danske staten ikke er blant kjøperne.

Staten har siden 2014 klassifise­rt SAS som et såkalt kategori 1-selskap. Det innebaerer at målet for eierskapet kun har vaert høyest mulig avkastning over tid. Regjeringe­n har i denne perioden hatt fullmakt til å selge seg ut av selskapet. (©NTB)

 ??  ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway