Agderposten

Kun fire av ti bedrifter skal ha sommervika­rer

Bare to av fem Virke-bedrifter sier de har planer om å ansette sommervika­rer i år, ifølge en fersk rundspørri­ng. Utviklinge­n bekymrer handelsnae­ringen.

-

55 prosent av de 1.870 virksomhet­ene i tjenestena­eringene som har svart på undersøkel­sen, sier de ikke har planer om å ansette sommervika­rer. 4 prosent er usikre.

Fire av fem Virke-bedrifter sier i rundspørri­ngen som ble lagt fram onsdag, at de skal ansette et likt antall vikarer som i fjor.

Ofte kan en sommerjobb innen handel vaere et springbret­t inn i arbeidsliv­et for ungdom, og 66 prosent av de spurte bedriftene innen dagligvare har planer om å ansette sommervika­rer.

Kontrasten er stor til området kunnskap og teknologi, hvor nesten fire av fem ikke skal ha sommervika­rer.

Nesten fire av fem bedrifter oppgir at de ikke har behov for ekstra krefter i ferietiden som den viktigste årsaken til at de ikke skal ansette sommervika­rer. Samtidig oppgir 65 prosent av arbeidsgiv­erne at de «i stor grad» får det de ser etter når de ansetter vikarer.

– Bekymret

Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen liker ikke utviklinge­n og mener flere, ikke faerre norske ungdommer bør få erfaring som sommervika­rer.

– All arbeidserf­aring teller positivt, og en sommerjobb kan vaere inngangspo­rten til arbeidsliv­et, sier hun, og har følgende budskap til arbeidsgiv­erne:

– Dagens ungdommer er mer ambisiøse enn noensinne. De kan bidra positivt i din virksomhet i dag, og de kan bli en kritisk ressurs for din virksomhet i fremtiden.

Men Madsen ser ingen tegn til at den negative trenden snur.

– Dette bekymrer meg fordi arbeidsliv­et er den beste og viktigste laeringsar­enaen. Det er flott at de unge tar mer utdanning, men det hjelper lite å ha lest alle bøker i verden hvis du har null jobberfari­ng, sier hun i en pressemeld­ing.

Madsen tror digitalise­ring, automatise­ring og økt netthandel kan gjøre det vanskelige­re for unge å få sommerjobb.

Dystre SSB-tall

Unge får ofte sitt første møte med arbeidsliv­et i Virke-bedrifter innen handel, service og reiseliv. Men tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB) tirsdag viste at bare 37 prosent av norsk ungdom var i jobb sommeren 2017. Det er det laveste antallet noensinne. På slutten av 90-tallet hadde tre av fire ungdommer mellom 15 og 17 år sommerjobb, ifølge SSB.

– Det er lett å slenge inn en kommentar om at norsk ungdom er late, men jeg tror bildet er mer nyansert enn det, sier bransjesje­f for handel i NHO Service og Handel, Leif BacheMathi­esen, til ANB.

Han mener arbeidsgiv­erne må ta sin del av skylda.

– Jeg tror arbeidsgiv­erne kan bli flinkere til å informere tidligere om at de ønsker vikarer. Jeg tror også foreldrene har blitt litt latere. De har ikke like store ambisjoner om å få barna i jobb som før.

 ?? FOTO: BERIT KEILEN, NTB SCANPIX ?? TAR INN FÅ VIKARER: Bare fire av ti Virke-bedrifter planlegger å ansette sommervika­rer i år.
FOTO: BERIT KEILEN, NTB SCANPIX TAR INN FÅ VIKARER: Bare fire av ti Virke-bedrifter planlegger å ansette sommervika­rer i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway