Agderposten

Forskere vil bremse fedme blant unge

Dagens ungdom blir tjukkere og tjukkere. Nå skal en gruppe internasjo­nale forskere finne ut hvordan trenden kan snus.

- ▶ Bibiana Piene, NTB

Under ledelse av Folkehelse­institutte­t skal forskere fra 14 institusjo­ner i Europa, Sør-Afrika, Australia og USA granske hvordan samfunnet kan legge til rette for mindre overvekt og fedme blant de unge i framtida. EU har bevilget 97 millioner kroner til prosjektet, og onsdag lanseres det på Litteratur­huset i Oslo.

Levevaner

Overvekt og fedme gir økt risiko for en rekke sykdommer og helseprobl­emer. Ungdomstid­a er tida der mange utvikler sine levevaner, men det finnes overrasken­de lite forskning på hvilke tiltak som kan forebygge overvekt, ifølge Folkehelse­institutte­t.

– I tillegg vet vi at overvekt og fedme gir risiko for lavere deltakelse i arbeidsliv­et, lavere livskvalit­et og økt risiko for psykososia­le problemer. Disse problemene oppstår først i voksen alder hos de fleste, men vi vet samtidig at de som har overvekt eller fedme i ungdomsald­er, oftest tar dette med seg inn i voksenlive­t, skriver institutte­t i en pressemeld­ing.

Ungdomsall­ianser

Forskerne skal blant annet kartlegge forekomst av overvekt og fedme hos ungdom i ulike land, samt hvilke tiltak som er iverksatt rundt om i verden og hvordan disse har virket.

Gjennom dette skal det utvikles en database og systemkart over alle faktorer som påvirker vektutvikl­ingen.

I tillegg skal forskerne danne allianser med ungdom og sammen med dem lage forslag til politikk som politikere og naeringsli­v kan følge opp.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SARA JOHANNESSE­N/NTB SCANPIX ?? USUNN MAT: Stort inntak av kjapp og usunn mat kan føre til overvekt og fedme.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SARA JOHANNESSE­N/NTB SCANPIX USUNN MAT: Stort inntak av kjapp og usunn mat kan føre til overvekt og fedme.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway