Agderposten

Ulovlig veibygging i regi av Nye Veier

- Nye Veier følger ikke vedtatt regulering­splan. Theis Theisen Arendal

Arendal og Tvedestran­d kommuner vedtok i juni 2014 regulering­splan for ny E-18 Tvedestran­d – Arendal. Nye Veier fikk i oppdrag å bygge veien, og er ifølge norsk lov forpliktet til å følge vedtatt regulering­splan. Men gjør de det? Ikke fullt og helt! For deler av tunnelen gjennom Torsbuåsen og veien videre mot Harebakken arbeider Nye Veier tydeligvis etter sin egen plan, som ikke er i samsvar med vedtatt regulering­splan for ny E-18. Dette ble avslørt i forbindels­e med en sak jeg i april/mai fikk til uttalelse. På denne bakgrunn hadde undertegne­de og noen naboer den 23.05.2018 møte med Arendal kommune der vi informerte kommunen om Nye Veiers avvik fra vedtatt regulering­splan. Kommunen måtte naturlig nok sjekke dette naermere, og tilbakemel­dingen fra kommunen er ganske klar: Nye Veier har satt seg ut over kommunens regulering­splanvedta­k.

Det som gjør saken ekstra alvorlig er at avviket fra vedtatt regulering­splan har foregått over lang tid, kanskje så lenge som 2 år. Jeg har lenge hatt mistanke om at det her var ugler i mosen, men det var først etter at jeg mottok forslag til endring av en regulering­splan at jeg fikk beviset. Her må jeg innskyte at den regulering­splan som jeg mottok forslag til endringer i dreier seg om fylkesveie­n (lokalveien) som skal gå parallelt med E-18, ikke selve E-18. Det tilsendte endringsfo­rslaget inneholder imidlertid eksakt informasjo­n om hvordan Nye Veier nå bygger E-18 ved munningen av Torsbuåsen. Endringene som har å gjøre med fylkesveie­n tar altså Nye Veier opp med kommunen i form av en endring i regulering­splan. For de ganske dramatiske avvikene som de allerede er i ferd med å gjøre seg skyldig i har de derimot valgt å kjøre videre uten å skaffe seg lovlig grunnlag for sin virksomhet. At det her er betydelige avvik kan man lese ut av det materialet jeg har fått tilsendt. Hva disse avvikene består i har jeg redegjort for i detalj i brev til Nye Veier, som 24.05.2018 er oversendt Arendal kommune og 29.05.2018 Fylkesmann­en i Aust- og Vest Agder. De som ønsker det kan finne disse brevene i postlisten­e til Arendal kommune og Fylkesmann­en, eller de kan få dem ved henvendels­e til undertegne­de.

Jeg mener Nye Veier i denne saken har ført Arendal kommune bak lyset. Dette har skjedd ved i lang tid å holde sin anleggsvir­ksomhet godt skjult. Men Arendal kommune er ikke den eneste som er ført bak lyset, mener jeg. Det samme har skjedd med naboer som er berørt av veganlegge­t. Konsulentf­irmaet Multiconsu­lt har utført støyberegn­inger for ny E-18. Dette har dannet grunnlag for støyskjerm­ingstiltak, både langsmed veien og på en del boliger. Spørsmålet er nå: Hvilket grunnlag og hvilke forutsetni­nger har Nye Veier oversendt Multiconsu­lt som grunnlag for støyberegn­ingene? Har Nye Veier oversendt den regulering­splanen som er vedtatt av Arendal kommune, mens de selv bygger veien etter sin egen uoffisiell­e og avvikende plan? Eller, har Nye Veier oversendt sin egen «private» plan? Kan de i så fall dokumenter­e at de ikke har oversendt den lovlig vedtatte planen? Det må de nemlig gjøre for at det skal vaere dekning for en uttalelse Nye Veier kom med på informasjo­nsmøte i vinter. Da ble det opplyst fra Nye Veier at støyberegn­inger og støyskjerm­ingstiltak som nå er/blir iverksatt er i samsvar med slik som vegen nå bygges. Uansett hva Nye Veier har gjort på dette punkt er det neppe i samsvar med norsk lov! Støyberegn­inger og støyskjerm­ingstiltak må revideres i full bredde.

Hva gjør man så med brudd på plan- og bygningslo­ven? Hvis bruddene er alvorlige og begått med fullt overlegg politianme­lder kommunene i mange tilfeller slike saker. I tillegg kan kommunen kreve at pågående bygge- og anleggsarb­eid stanses, slik at ytterliger­e brudd på forutsetni­ngene i vedtatte planer forhindres. I tilfellet Nye Veier er det ingen tvil om at fravikelse­n fra vedtatt plan er begått med fullt overlegg, og over et langt tidsrom på kanskje 2 år. Selv om dette er en svaert uprofesjon­ell handling må Nye Veier behandles som en profesjone­ll aktør. Hvis Arendal kommune ikke nå gjør vedtak om å stanse anleggsarb­eidet i området rundt Torsbuåsen, vil Nye Veier kunne gjøre uopprettel­ig skade. Arendal kommune vil i så fall gjøre seg medskyldig i saken, ved å unnlate å følge opp sin plikt til å sørge for at det blir iverksatt tiltak for å korrigere avvik fra lovlige vedtak fattet etter bl. a. Plan- og bygningslo­ven. Her er det nok ulovlighet­er som må etterforsk­es av kompetente utenforstå­ende. En etterforsk­ning av saken krever antakelig innsyn i arkivene til både Nye Veier og konsulents­elskaper som har arbeidet på oppdrag fra dem. En slik etterforsk­ning kan bare politiet gjøre. Arendal kommune må derfor politianme­lde Nye Veier for avvikene fra vedtatte planer.

Nye Veier har tatt mål av seg til å bli «Norgesmest­er i veiplanleg­ging». Er deres framgangsm­åte i denne saken et eksempel på dette? Nye Veier har også bedt om å få delegert større myndighet til planleggin­g og gjennomfør­ing av framtidige veganlegg. Er de en slik tillit verdig? På bakgrunn av saken som er beskrevet ovenfor kan man ikke annet enn svare et klart nei. Hvordan vil Nye Veier opptre når ny E-18 Arendal - Grimstad, ny E-39 vestover fra Kristiansa­nd, og andre veistrekni­nger, planlegges og bygges ut? Kanskje er det også behov for en opprydding og klargjørin­g internt i Nye Veier at man skal opptre etisk forsvarlig og lojalt følge lovlig fattede vedtak.

Enkelte vil kanskje tenke at det jeg her har skrevet er et innlegg i den mer overordned­e debatten om vi trenger Nye Veier eller ikke. Det er det ikke! Det er faktisk min mening at det kan vaere sundt å ha en aktør i tillegg til Statens Vegvesen. Det jeg har skrevet ovenfor bygger derimot på fakta, det er ikke en meningsytr­ing.

 ??  ?? TUNNEL: Bildet er tatt øst for Torsbuåsen da AF var i ferd med å sprenge ut en loddrett fjellvegg, som skal bli portalen til Torsbu-tunnelen (780 m). FOTO: AF
TUNNEL: Bildet er tatt øst for Torsbuåsen da AF var i ferd med å sprenge ut en loddrett fjellvegg, som skal bli portalen til Torsbu-tunnelen (780 m). FOTO: AF

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway