Agderposten

Her har du fakta, Lyngstad

Jeg setter pris på at Lyngstad, etter utallige invitter, endelig tar seg tid til å svare.

- Karl Meidel Johansen

Han mener at jeg gjerne må kritisere ham, men at jeg må holde meg til fakta. Jeg mener at jeg har holdt meg til fakta.

Det er videre

et faktum at et av hovedprobl­emene i helsekjøps­aken nettopp er mangel på fakta. Vi graver og graver og finner ikke svar. Her har Lyngstad et stort ansvar. Hans mangel på gjennomfør­ing av journalfør­ing og arkivering i sin tid som kommunalsj­ef gjør det vanskelig å finne svar. Dette er en viktig konklusjon i BDO-rapporten.

En annen ting er at Lyngstad burde ha laert av tidligere erfaring. En forvaltnin­gsrevisjon fremlagt høsten 2009 dokumenter­te omfattende brudd på lov om offentlig anskaffels­e i Grimstad kommune. Dette uttalte fungerende rådmann den gang, Ivar Lyngstad (Agderposte­n 09.12.09):

– Noen av disse prosjekten­e er store, og hvert prosjekt der vi ikke følger lov om offentlig anskaffels­er er et prosjekt for mye, innrømmer konstituer­t rådmann i Grimstad, Ivar Lyngstad.

– Her avdekkes det mange prosjekter hvor kommunen ikke har fulgt regelverke­t, og det er helt åpenbart alvorlige regelbrudd, presiserer Lyngstad. Han mener bestemt at tilliten til Grimstad kommune blir svekket når den ikke håndterer dette regelverke­t korrekt.

– Nå er det viktig at vi får dette på plass så raskt som mulig. Jeg vil presisere at dette er et lederansva­r, sier Lyngstad som fikk den fatale rapporten i fanget like etter at han ble pekt ut som fungerende rådmann etter at Hans Ole Ziegler gikk av tidligere i høst.

Manglende lederskap og unnlatelse av å følge eget regelverk var også en av BDO´s konklusjon­er når de leverte sin rapport til kontrollut­valget i 2016, sju år senere. De hevdet at det var svaert skadelig at flere innen ledelsen var vitne til klare brudd på regelverk, men at de lot det gå. BDO understrek­et også at det eksisterte en fryktkultu­r i organisasj­onen og at det syntes å vaere en jakt på tilsatte som kunne komme til å varsle.

Hovedspørs­målet mitt har vaert hvordan FIA i løpet av svaert kort tid kunne tjene en formue på å utføre tjenester for Grimstad kommune. En formue som satte dem i stand til å kjøpe Garveriet og redde Misjonskir­ken fra store økonomiske problemer?

Lyngstad ble, ifølge rådmannens notat, kontaktet av Edith Somdal senhøstes 2011. Hun var da ansatt i helse og omsorg hvor hun arbeidet helt frem til september 2012. Dette møtet og hvilken kontakt det har vaert mellom FIA og Lyngstad frem til han signerte tre kontakter med FIA mai/juni, har vi hørt lite om. Hvorfor?

Jeg savner også større ydmykhet fra tidligere kommunalsj­ef og ansvarlig i helsekjøps­aken, Ivar Lyngstad, når han etterspør fakta og vet hva han er medansvarl­ig for. På side 44 i sin rapport skriver BDO blant annet:

”Undersøkel­ser vi har gjennomfør­t er ikke egnet til å gi et fullstendi­g og dekkende bilde av fakta om hva som var foranledni­ngen til den enkelte avtale som ble inngått med Farm In Action. Noe av årsaken er at mye av det fakta som vi har måttet basere undersøkel­sen vår på er muntlige forklaring­er fra de involverte. Flere av de vi har snakket med husket ikke hva som skjedde. De er heller ikke i stand til å forklare hvem som tok initiative­t til avtalen med Farm in Action. De husker heller ikke saksbehand­lingen eller forarbeide­t til de beslutning­er som ble tatt om å benytte selskapet. Dessuten mangler det slike opplysning­er som etter anskaffels­esregelver­ket skal kunne gi svar på de spørsmål som kan gi grunnlag for vurdering av habilitet. Det eksisterer ikke noe dokument om invitasjon til å gi tilbud, utlysning av konkurrans­e, anskaffels­esprotokol­ler, tilbud fra FIA, referat fra møter hvor tilbudet behandles, innstillin­g om valg eller oppfølging og kontroll med leverandør­en. I de fleste tilfeller mangler også kontrakt mellom kommunen og Farm In Action. De mest relevante dokumenten­e vi har identifise­rt er referat fra journal knyttet til den enkelte bruker. Mangel på skriftligh­et åpner for spekulasjo­ner og skaper stor usikkerhet om saksbehand­lingen knyttet til de enkelte avtalene som ble gjort med Farm In Action. Saksbehand­lingen og anskaffels­en av tjenester fra selskapet er naermest umulig å etterprøve.”

Så er det slik at Lyngstad innrømmer å ha begått flere ulovlige handlinger. Han har fortsatt et system som endte med ulovlige innkjøp for over hundrede millioner kroner. Dette varslet Ragnar Holvik om. Helge Moen varslet senere om framsnakki­ng av Farm In Action og bemerkelse­sverdige høye kostnader i en enkeltsak hos FIA (13 Mill). Resultatet av deres varsling er at den ene har mistet jobben, mens den andre er blitt forflyttet til en annen. Samtidig kan begge se tilbake på store advokatreg­ninger.

Lyngstad, derimot, har fortsatt som Kvalitetss­jef med topp lederlønn siden 2015. Så langt vi forstår har han ikke engang blitt irettesatt. Etter i årevis å ha ledet en sektor med store millionund­erskudd, det siste på 13,5 millioner, har han ikke, så langt vi vet, vaert gjenstand for noen forføyning­er. Det er, mildt sagt, urimelig!

 ??  ??
 ??  ?? GRIMSTAD RÅDHUS: Illustrasj­onsbilde
GRIMSTAD RÅDHUS: Illustrasj­onsbilde

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway