Agderposten

Ønsker ladestøtte

Lav lønnsomhet gjør at utbygginge­n av hurtiglade­re i vårt nordligste fylke er vanskelig. Ladeoperat­øren Fortum ønsker nye løsninger.

-

Både NAF og Norsk elbilforen­ing har uttrykt bekymring over utbyggings­takten av nye ladepunkte­r, som de mener er for lav. De er også bekymret over problemene med å få noen til å bygge ut i våre nordligste fylker. De påpeker at hvis alle nye personbile­r som selges i Norge fra 2025 skalv a er e nullutslip­ps biler, betyr det i all hovedsak elektriske biler.

Fortum, som er en stor ladeoperat­ør, sier de ønsker å hjelpe myndighete­ne med å løsekapasi­tets utfordring­en ved ladestasjo­nene, og har to forslag.

– Den første anbefaling­en angår det som kalles effekttari­ffer. Dette er en avgift som ladeoperat­øren betaler til nettselska­pet. Måten denne tariffen er utformet på i deler av landet, bidrar til at Fortum risikerer å tape penger hver gang folk lader bilen ved noen ladestasjo­ner i avsideslig­gende områder med lite trafikk, sier Stian Mathisen, kommunikas­jons sjef i Fortum.

Infrastruk­turkrise

Han ønsker at myndighete­ne kan legge til rette for en effekttari­ff som gjør det mulig å tilby høy effekt og lavt forbruk. Slik vil det bli økonomisk gjennomfør­bart å byggehurti­g ladestasjo­ner der det ikke er økonomisk mulig i dag, sier han.

– Vi ønsker virkelig å legge til rette for en utslippsfr­i bilpark, men som børsnotert selskap må vi også tjene penger, og da kan vi ikke sette opp ladestasjo­ner til over én million kroner eller mer, og deretter tape penger hver gang noen kjøper tjenesten vi tilbyr ved ladestasjo­nen.

Driftstils­kudd

Det andre rådet fra Fortum dreier seg om driftstils­kudd for ladestasjo­ner. Mathisen påpeker at da Enova utlyste midler for bygging av ladestasjo­ner i Finnmark, var det ingen ladeoperat­ører som søkte på anbudet, selv om det innebar 100 prosent dekning av etablering­skostnaden­e. Grunnen vara t demente at drift-og vedlikehol­dskostnade­ne ville gjøre at det uansett ikke ble lønnsomt.

–Vi foreslår derfor at myndighete­ne i noen dele rav landet tilbyr både dekning av etablering­skostnader og deretter et driftstils­kudd i en begrenset periode, til markedet er mer utviklet enn det er i dag. Vi mener at disse to tiltakene vil utgjøre en stor forskjell for utbygginge­n av lade infrastruk­tur i Norge, og det vil bidra til at vi kan unngå en infrastruk­turkrise i fremtiden, sier Mathisen.

 ?? FOTO: FORTUM ?? FORSLAG: Stian Mathisen i Fortum kommer med to forslag som han mener kan løse utbygginge­n av hurtiglade­re i Finnmark.
FOTO: FORTUM FORSLAG: Stian Mathisen i Fortum kommer med to forslag som han mener kan løse utbygginge­n av hurtiglade­re i Finnmark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway