Agderposten

Kjøler ned eldre med saft og iskrem

På Saltrød bo- og omsorgshje­m tar de alle tiltak i bruk for å håndtere tropevarme­n.

- ▶ Matias Smørvik matias.smorvik@agderposte­n.no

På omsorgshje­mmet gjør ansatte det alt de kan for å gi de eldre en mest mulig behagelig tilvaerels­e under hetebølgen. Beboerne fores med is, saft og jordbaer.

Tropevarme

– Noen tåler varmen bedre enn andre. Fordelen hos oss er at vi kun har et plan, med sitteplass­er langs alle sidene av bygget. Da kan vi flytte de eldre ut fra hvor det er skygge, le eller vind, sier avdelingsl­eder Vigdis Langemyr.

Torsdag ble det registrert temperatur­er på oppunder 30 grader i fylket. Også tidligere i sommer har det vaert registrert unormalt høye temperatur­er, for Norge å vaere. Da varmen sto på som verst ved forrige heteperiod­e, ble det uttrykt bekymring for høye temperatur­er på enkelte av beboerne sine rom.

Fikset varmepumpe­r

I et brev sendt fra avdelingsl­eder Vigdis Langemyr til kommuneove­rlegen, kom det frem at det var målt 27,8 grader på et beboerrom og at flere beboere hadde redusert allmenntil­stand. Også for personale var temperatur­forholdene krevende. En av årsakene til den sterke varmen innendørs var at varmepumpe­ne ikke har kjølemulig­het. Dette skal nå vaere fikset. – Varmepumpe­ne er nå ombygd til også å kunne kjøle. Det ble allerede gjort i begynnelse­n av forrige uke, sier Langemyr til Agderposte­n.

Dermed blir temperatur­ene inne på bygget av den langt mer behagelige sorten.

Kalde kluter

– Det er mange tiltak man kan gjøre for å kjøle ned beboere. Viktigst er at alle får nok og godt med drikke. Så må man sørge for at beboerne er kledd lett og behagelig. Ikke noe syntetisk stoff, men gjerne tynn bomull, sier hun.

Kaldere kluter, og mulighet for å sove med kun dynetrekke­t er andre tiltak de gjennomfør­er.

– I løpet av året er det nok flere som klager på kulde, enn på varme. Selv om det ikke skulle vaere kaldt, har gjerne eldre dårligere sirkulasjo­n.

 ?? FOTO: MATIAS SMØRVIK ?? KJØLEVERKT­ØYENE: På Saltrød sykehjem har de opplevd varmeperio­der tidligere. Torsdag ble beboerne servert is og saft i skyggenfor å holde temperatur­en lav.
FOTO: MATIAS SMØRVIK KJØLEVERKT­ØYENE: På Saltrød sykehjem har de opplevd varmeperio­der tidligere. Torsdag ble beboerne servert is og saft i skyggenfor å holde temperatur­en lav.
 ??  ?? GJØR TILTAK: Enhetslede­r Vigdis Langemyr ved Saltrød.
GJØR TILTAK: Enhetslede­r Vigdis Langemyr ved Saltrød.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway