Agderposten

CO2 OG KULLSYRE

Torsdag anløp et skip fullastet med CO2 Telemark. Leverandør­en Praxair tror kullsyrekr­isen dermed er avverget i denne omgang.

- (Kilder: Praxair Norge, Herøya Industripa­rk, AGA, Store norske leksikon, Wikipedia, Godtvann.no)

– Vi regner med å kunne levere tilstrekke­lige volumer i slutten av denne uken og gjennom helgen slik at ingen av våre industriku­nder vil få langvarig produksjon­sstopp. Vi tror derfor ikke at det er sannsynlig at det vil bli mangel på kullsyreho­ldige drikkevare­r og andre naeringsmi­dler i butikkene, sier administre­rende direktør Sigurd Haukeli i Praxair Norge.

Det er gode nyheter for Arendals Bryggeri AS, som onsdag fortalte at de kun hadde nok CO2 til én ukes produksjon av øl.

Skipslaste­n med CO2 la til kai ved leverandør­ens terminal i Porsgrunn i Telemark rundt klokka 9.30 torsdag. Derfra skal den flytende gassen ut i tankbiler, som skal kjøre landet rundt, opplyser markedskon­sulent Stine Gallagher til NTB torsdag morgen.

Liv og helse først

Oppmerksom­heten rundt CO2mangele­n har i størst grad vaert rettet mot konsekvens­ene den kan få for produksjon av øl og kullsyreho­ldige drikker, samt for rensing av drikkevann i Oslo. Haukeli understrek­er at produksjon som ivaretar menneskers liv, helse, dyrevelfer­d og sikkerhet vil ha førsteprio­ritet når Praxair nå skal kjøre ut CO2.

Den fryktede ølkrisen er trolig avverget inntil videre, men Gallagher understrek­er at det er umulig å garantere at det ikke blir mangel på CO2 igjen.

Den prekaere situasjone­n har oppstått av flere grunner: Yara har hatt tekniske problemer ved sin produksjon i Norge, AGA har problemer ved to skandinavi­ske fabrikker og det er trøbbel med produksjon­en ved flere andre forsynings­kilder i Europa, ifølge Aftenposte­n.

Kan bli mangel igjen

Det er ventet jevnlige leveranser av CO2 fra utlandet i påvente av at den norske produksjon­en blir gjenopptat­t, men også Storbritan­nia og flere andre land i Nord-Europa opplever mangel på CO2, og det blir nødvendig å «omfordele produktet så godt man kan», poengterer hun. Og aller viktigst er det å sikre liv, helse og dyrevelfer­d.

– Prioriteri­ngen er nødvendig for å trygge at disse kundene har tilstrekke­lige volumer til sikker drift. Deretter vil vi fra torsdag kveld, videre på fredag og gjennom helgen gjennomfør­e leveringer til blant annet matvarepro­dusenter, bryggerier og andre naeringsvi­rksomheter, sier Haukeli.

Tankbilene skal gå landet rundt, ifølge markedskon­sulent Gallagher, men hun vil ikke ut med hvem som kan vente seg leveranser først – utover de overordned­e prioriteri­ngene.

Aass-produksjon mandag

For Aass Bryggeri i Drammen, som onsdag måtte stenge ned sin ølproduksj­on på grunn av CO2-mangel, vil produksjon­en uansett ikke komme i gang igjen før over helga. Og krisen er neppe over med det, ifølge administre­rende direktør Christian Aass.

– Det er en skjerpet og vedvarende situasjon som gjør at vi sparer så mye vi kan på bruken, uten at det går ut over kvaliteten. Prisen er høyere fordi det kjøpes fra utlandet, og ikke produseres i Norge. I tillegg til det får vi nå mindre leveranser av gangen, men hyppigere leveringer. Det har også en kostnad som vi taper penger på, sier han til NRK.(©NTB)

CO2-gassen som blir produsert av Praxair i Norge er et biprodukt fra Yaras ammoniakkp­roduksjon i Telemark.

Gassen renses og kjøles ned til den blir flytende, for at det skal vaere lettere å transporte­re den.

Gassen, som ellers ville blitt sluppet ut i atmosfaere­n, blir brukt til en rekke formål, blant annet i produksjon av brus og øl.

Navnet kullsyre er et unøyaktig trivialnav­n, som brukes synonymt med karbonsyre, og blir ofte brukt om CO2, eller karbondiok­sid, i vann.

Karbonsyre dannes når CO2, karbondiok­sid, reagerer med vann – for eksempel når gassen blir presset inn i brus, øl og musserende vin. Prosessen kalles karboniser­ing.

Noe CO2 utvikles naturlig under ølbryggepr­osessen, resten blir tilsatt blant annet for at det skal dannes kullsyre.

Gassen brukes dessuten for å fortrenge oksygen fra ølet, både under bryggepros­essen og når ølet tappes på boks, flasker og fat.

Brukes til en rekke andre formål, og er blant annet et av kjemikalie­ne som brukes ved rensing av vann til drikkevann. Gassen tilsettes for å bedre vannets evne til å løse ut kalk fra marmoren, som i sin tur motvirker vannets evne til å taere på vannrørene.

 ?? LLUSTRASJO­NSFOTO: NTB SCANPIX ?? KRISEN OVER: Ølkrisen kan vaere avverget i denne omgang.
LLUSTRASJO­NSFOTO: NTB SCANPIX KRISEN OVER: Ølkrisen kan vaere avverget i denne omgang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway