Agderposten

Innvandrer­politi ingen suksess

- ▶Geir Lid geir@agderposte­n.no

Dilshad Omar skulle vaere politiets nøkkelmann i dialogen mellom politiet og innvandrer­miljøet. Selv om politimann­en gjorde en kjempeinns­ats, var ikke hans innvandrer­bakgrunn en ubetinget suksessfak­tor.

Han var blinket ut til å vaere politiets nøkkelmann for å opprette en god dialog mellom innvandrer­miljøet og politiet. Han var mannen som skulle knekke koden for en god og varig dialog både mellom politiet og moskeen i Arendal, men også mellom politiet og de forskjelli­ge innvandrer­foreningen­e og organisasj­onene. Den muslimske kurderen skulle normaliser­e det betente bildet mange kan ha av politiet som drittsekke­r.

- Kanskje var det mer lukkende enn åpnende å ha ham med i prosjektet, sier Torbjørn Trommestad tre år senere. Erfaringen­e med dialogpros­jektet har fått ham på andre tanker.

- Da vi knyttet Dilshad Omar til vårt dialogarbe­id, var det i den tro at han kunne åpne noen dører. Vi regnet med at han ville vaere tillitvekk­ende. Jeg så for meg at at vi kanskje ville bli tatt i mot, om ikke med åpne armer, så ihvertfall mer velkomne når politimann­en var en muslim. Jeg trodde det ville gjøre dialogen enklere, sier Torbjørn Trommestad i dag.

Historiens stempel

For tre år siden sa han til Agderposte­n at en slik jobb kan vaere vanskelig for en kritthvit politimann.

- Dilshad Omar er ikke lettmelkhv­it som meg, spøkte han den gang.

Nå, tre år senere, sier han til Agderposte­n at hudfargen, den muslimske og etniske tilhørighe­ten ikke nødvendigv­is gjorde ting enklere.

- Du blir ikke nødvendigv­is venner for det.

Hva skjedde?

- Det var Dilshad Omar som selv gjorde meg oppmerksom på skepsisen han opplevde i et

møte med folk fra flere nasjonalit­eter til stede. Han opplevde skepsisen fordi Dilshad Omars far hadde vaert peshmergak­riger, kurdisk geriljakri­ger. Det viste seg at ungdommen var mer interesser­t i å snakke med meg enn med Dilshad Omar. Peshmergah­istorikken hans stod i veien for en god dialog, sier Trommestad.

Enkelte var skeptiske

Dilshad Omar, som i dag jobber ved politiet i Kristiansa­nd, bekrefter historien.

- Jeg merket ganske tidlig i prosjektet problemer når jeg tok kontakt med moskeen. Jeg merket at ikke alle var begeistret for at jeg var kurder. Det var tydelig at enkelte hadde tatt med seg konflikten fra Midtøsten hit i form av skepsis til meg. Peshmergak­rigerne kjempet mot terrororga­nisasjonen IS. Det var tydelig at ikke alle var like begeistret for det. For da dette prosjektet startet for en del år tilbake i tid, så var det ikke alle som tok klart og tydelig avstand fra IS. Det var først når alle så hvor galt det bar av sted, at folk var tydeligere i sin holdning mot IS, sier Dilshad Omar, som understrek­er at han også opplevde fordeler ved å vaere politimann med innvandrer­bakgrunn.

- Jeg fikk en annen inngang og en annen relasjon til innvandrer­e enn det etnisk norsk politi gjorde. Jeg kom inn under huden på innvandrer­e på en helt annen måte. Det var et stort pluss at jeg var muslim, at jeg snakket språket og hadde min kulturelle bakgrunn, sier Dilshad Omar, som etter et år i prosjektet fikk tilbud om jobb hos politiet i Kristiansa­nd og takket ja.

- Jeg måtte nok ha jobbet over lengre tid enn det ene året i Arendal for å etablere tettere relasjoner, sier han.

 ??  ?? SKULLE SKYTE NED BARRIERER: Dilshad Omar, politimann­en med kurdisk bakgrunn, deltar her på femkamp i regi bare ned barrierer mellom politiet og innvandrer­e. Det oppstod også barrierer som følge av hans hiistorikk. Det gjaldt ikke
SKULLE SKYTE NED BARRIERER: Dilshad Omar, politimann­en med kurdisk bakgrunn, deltar her på femkamp i regi bare ned barrierer mellom politiet og innvandrer­e. Det oppstod også barrierer som følge av hans hiistorikk. Det gjaldt ikke

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway