Agderposten

Flere hundre liter diesel ut i fjorden

Tømmerbile­n traff dieseltank­en i en krapp sving. Tanken ble flerret opp og flere hundre lite diesel rant ut i fjorden på Eydehavn torsdag.

-

Det ble satt i gang en øyeblikkel­ig aksjon for å berge det vernede området ved Buøyskjaer­a.

Det er usikkert hvor mange liter drivstoff som fant veien til de sjøen, men dieseltank­en inneholdt 3000 liter diesel.

Sjåføren av tømmerbile­n skulle ta en krapp sving da den ene trekkvogna traff dieseltank­en, og lagde et stort hull. Dieselen rant ut i sluket før det gikk videre ut i sjøen.

– Jeg gjorde det jeg kunne for å tette løpet med plastposer, frem til brannvesen­et kom, forteller sjåføren til Agderposte­n.

Oil-shine ved vannoverfl­aten

Både politi, brannvesen og havnevesen rykket ut til Altiskogs anlegg, hvor uhellet skjedde. Der ble det lagt ut lenser for å hindre at drivstoff-sølet spredde seg videre.

– Slike utslipp ser ofte større ut enn hva de egentlig er. Det er vanskelig å si hvor mye som har havnet ut i sjøen, men trolig noen hundre liter. Vi har prøvd å begrenset spredninge­n så godt vi kan ved hjelp av lenser. Det meste av dette vil fordampe eller løses opp i løpet av rimelig tid, sier utryknings­leder i brannvesen­et, Rune Paulsen.

Saerlig viktig var det for mannskapet at forurensni­ngen i minst grad spredde seg til Buøyskjaer­a, hvor flere sjøfugler har hekkeplass­er.

Havna stilte med båt

I tillegg til å legge ut lenser, sørget en pumpebil for å tømme sluket med diesel. Det ble også lagt ut absorberen­de flis på asfalten, for å trekke til seg dieselsøle­t på land.

– Vi kom relativt hurtig til stedet. Han som forårsaket forurensni­ngen ringt oss ganske raskt etter at han hadde fått stanset lekkasjen. Det tar litt ekstra tid fordi utstyret ikke ligger i bilene, men er lagret på brannstasj­onen. Derfor må vi laste lensene over på hengere, før vi kjører ut, sier Paulsen.

Å legge ut lensene tok mellom 10 og 15 minutter. Arendal havn stilte med båt for oppdraget.

– Lenseutsty­ret er eid av IUA (Interkommu­nalt utvalg for akutt forurensni­ng) og står lagret på brannstasj­onen, forklarer havnefogd Rune Hvass.

 ?? FOTO: MATIAS SMØRVIK ?? AKSJON: Her legges lenser ut for å begrense skadene til dieselutsl­ippet på Eydehavn.
FOTO: MATIAS SMØRVIK AKSJON: Her legges lenser ut for å begrense skadene til dieselutsl­ippet på Eydehavn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway