Agderposten

Førerfeil bak de fleste dødsulykke­ne på veien

Ulike former for førerfeil samt for høy fart er hovedgrunn­en for de fleste dødsulykke­ne på norske veier, viser en undersøkel­se foretatt av Statens vegvesen.

-

Vegvesenet har foretatt en dybdeunder­søkelseav 102 dødsulykke­r med 106 omkomne på norske veier i 2017.

I over fire av ti dødsulykke­r (43 prosent) har førerudykt­ighet vaert en medvirkend­e faktor til ulykken, mens høy fart har vaert en sannsynlig medvirkend­e faktor i 31 prosent av ulykkene.

– Ofte er dette et resultat av en kombinasjo­n av liten erfaring og kunnskap, noe som fører til feilvurder­inger og uansvarlig atferd, sier avdelingsd­irektør Guro Ranes i Statens vegvesen.

Fartsulykk­er bekymrer

Etter noen år med kraftig økning i antall ulykker med fart som hovedfakto­r har tallene begynt å stabiliser­e seg. Det gjør ikke Vegvesenet mindre bekymret.

– Likevel er det for mange fartsulykk­er. Sammenheng­en mellom fart og alvorlige ulykker er godt dokumenter­t. Vi har over de siste årene sett en positiv utvikling i overholdel­se av fartsgrens­ene. Men for å redde flere på veiene, må farten ned på norske veier, mener Guro Ranes

Kjøring i ruspåvirke­t tilstand har vaert en sannsynlig medvirkend­e faktor i 20 prosent av dødsulykke­ne i 2017. Dette omfatter både promillekj­øring og kjøring hvor fører var påvirket av narkotika eller medikament­er.

Tenker ikke sikkerhet

Tallene avslører også at sikkerhete­n ikke alltid er det norske bilister tenker mest på, ettersom 25 prosent av omkomne i bil ikke brukte bilbelte. To av 20 omkomne i motorsykke­lulykker brukte ikke hjelm, mens fem av ti omkomne syklister også syklet hjelmløse.

Ranes nøler ikke med å kalle disse opplysning­ene for skuffende: – Dette er skuffende tall. Våre analyser viser at mange av disse hadde overlevd om de hadde brukt sikkerhets­utstyr, sier Guro Ranes.

Ser vi på perioden 2005–2017 samlet har ulykkesana­lysegruppe­ne analysert totalt 2.185 dødsulykke­r på norske veier med i alt 2.380 omkomne personer. Ulykkesbil­det domineres også her av møteulykke­r og utforkjøri­ngsulykker, med mer enn 70 prosent både av ulykkene og antall omkomne. (NTB)

 ?? ARKIVFOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX ?? FØRERFEIL: I over fire av ti dødsulykke­r (43 prosent) har førerudykt­ighet vaert en medvirkend­e faktor til ulykken, mens høy fart har vaert en sannsynlig medvirkend­e faktor i 31 prosent av ulykkene. Det viser tall fra Statens vegvesen.
ARKIVFOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB SCANPIX FØRERFEIL: I over fire av ti dødsulykke­r (43 prosent) har førerudykt­ighet vaert en medvirkend­e faktor til ulykken, mens høy fart har vaert en sannsynlig medvirkend­e faktor i 31 prosent av ulykkene. Det viser tall fra Statens vegvesen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway