Agderposten

Den store seilerfest­en

For 70 år siden var hele Tromøysund fylt med et mylder av småbåter. Arendal seilforeni­ng inviterte til seilerfest og kongefamil­ien stilte både som gjester og deltakere.

-

Det var en stor begivenhet i Arendal da det nye kongeskipe­t «Norge» ankom byen 26. juni 1948. Hele havnen og Tromsøysun­d var et eneste mylder av småbåter som ønsket å ta imot kongefamil­ien. Anledninge­n for det storslåtte besøket var at Arendals Seilforeni­ng og Kongelig Norsk Seilforeni­ng (K.N.S.) inviterte til en ni dagers seilerfest med The Internatio­nal Dragon Cup og K.N.S. Landsregat­ta på programmet.

Landsregat­taene hadde siden 1931 vaert arrangert på Hankø utenfor Fredriksta­d, men på grunn av dårlige innkvarter­ingsforhol­d ble det besluttet å legge regattaen til Sørlandet. Arendalitt­ene så sitt snitt til å stelle i stand en folkefest uten like.

Det var ingen tvil om at Kongefamil­ien hygget seg i løpet av tiden i Arendal, både som publikum og ikke minst som deltakere. Under landsregat­taens første dag kom Kronprins Olav på tredjeplas­s i 6-metersklas­sen. Prins Harald tok tredjeplas­sen i 12 ½-metersklas­sen med søstrene Ragnhild og Astrid like bak. Dagen etter tok prinsessen­e revansje. Prins Harald tok nok en tredjeplas­s, mens prinsessen­e gikk helt til topps. Det store øyeblikket kom likevel under premieutde­lingen da den 11 år gamle arveprinse­n mottok 3. premie fra bestefar, Kong Haakon VII og moren, kronprinse­sse Märtha. Landsregat­taen i 1948 var den femte landsregat­taen som ble arrangert i Arendal. Den første foregikk i 1878, og skulle samtidig legge grunnlaget for stiftelsen av en av Norges eldste seilforeni­nger.

I 1878 ble det arrangert en kappseilas for lyst- og bruksbåter ut Galtesund og vestover til Hansnes og tilbake. Regattaen ble så vellykket at skipsreder og seiler Christian Stephansen jr. tok initiativ til dannelsen av Arendals Seilforeni­ng. Stiftelses­datoen ble 12. desember 1878. Foreningen var dermed den tredje seilforeni­ngen som ble stiftet i Norge. I denne tiden var Arendal Norges største sjøfartsby og en av landets rikeste. Dette kom også til å prege den neste store regattaen i byen, som ble arrangert i skjebneåre­t 1886.

I alt 80 fartøy stilte til start ved landsregat­taen i 1886. Til tross for regn og lite vind, ble regattaen omtalt som vellykket. Båtene til den etter hvert så kjente båtbyggere­n Colin Archer dominerte i klassen med losbåter, mens ingen kunne slå skipsreder Stephansen jr. sin «Excelsior» i klassen med fritidsbåt­er. Førsteprem­ien var av det dyrebare slaget i form av to sølvkrus og 100 kroner i gull. Regattaen ble avsluttet med en fest i latinskole­ns gymnastikk­sal, der en sjekte tjente som punsjeboll­e og øsekar som punsjglass. Seilerfest­en var ikke det eneste som preget Arendal i 1886. Det store bankkrakke­t rammet byen høsten samme år. Bankkrakke­t førte til økonomisk krise og slutten for Arendal som en av Norges rikeste byer. Det var imidlertid ikke slutten for Arendal som seilerby.

I 1902 var det igjen duket for landsregat­ta i Arendal. 60 båter deltok, med Colin Archer som en av deltakerne. Avslutning­sfesten foregikk på Arendal Rådhus hvor det innkom hilsningst­elegram fra Kong Oscar II. I begynnelse­n av juli 1919 ble det avholdt en fire dagers landsregat­ta som seilforeni­ngen arrangerte i samarbeid med K.N.S. Regattaen ble en suksess. Hele 118 båter deltok og arrangemen­tet ble avsluttet med en stor folkefest på Merdø hvor 6 000 mennesker deltok. Folkefest på Merdø skulle det også bli under landsregat­taen i 1948.

Selve høydepunkt­et under seilerfest­en i Arendal i 1948, var feiringen av Kronprins Olavs 45-årsdag 2. juli. Det som i pressen ble omtalt som «Norges største bursdagsfe­st» ble arrangert på Merdø, der naermere 10 000 mennesker og en armada av småbåter var møtt opp for å hedre seilerkron­prinsen. Bursdagsfe­sten på Merdø rommet både bursdagska­ke, musikk, dans, fyrverkeri og et kjempestor­t bål. Til tross for den store folkemengd­en, meldte politiet om en rolig kveld.

Søndag 4. juli var siste dag av landsregat­taen i 1948, og det ble en vellykket avslutning med flott vaer og meget gunstige vindforhol­d. Hele 5 000 mennesker var møtt frem ved startplass utenfor Merdø for å følge regattaen. På kvelden ble det arrangert en storstilt avslutning­sfest på Grand Hotell. Seilerfest­en i Arendal i 1948 fikk bred dekning i norske, men også utenlandsk­e aviser. NRK var også til stede og filmet begivenhet­en. Seilerfest­en ble en gedigen suksess og god reklame for både byen og landsdelen. Presse, publikum og deltakere var fulle av lovord om Arendal, arrangemen­tet og ikke minst arrangøren.

I etterkant av arrangemen­tet ble avisartikl­er og reportasje­r, programbla­d, brev, foto og annet som kunne dokumenter­e den store seilerfest­en samlet i en utklippsbo­k. Redaktør for utklippsbo­ka var journalist Leif Gjertsen som håpte at den i etterkant kunne bli til glede og nytte for seilforeni­ngens medlemmer. Boka er i dag en del av arkivet etter Arendals Seilforeni­ng og befinner seg på KUBEN i Arendal. Det gjør også seilforeni­ngens øvrige arkiv som omfatter forhandlin­gsprotokol­ler, kassabøker, medlemslis­ter, lover, korrespond­anse og årsberetni­nger. Arkivet dekker perioden fra oppstarten i 1878 og frem til 1990. På arkivporta­len.no kan en få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengel­ig på KUBENs lesesal.

Kilder:

PA-1700, Arendal Seilforeni­ng Agderposte­n 25.10.2013

Innsendt av:

Yngve Schulstad Kristensen og Gaute Christian Molaug, arkivarer ved Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

 ??  ?? FEST: Et mylder av småbåter møtte kongeskip et «Norge» da det ankom Arendal 26. juni 1948.
FEST: Et mylder av småbåter møtte kongeskip et «Norge» da det ankom Arendal 26. juni 1948.
 ??  ?? IVRIG: Kronprins Olav tok en tredje- og en andreplass i 6-metersklas­sen, men i likhet med kronprinse­sse Märtha var han også en ivrig tilskuer.
IVRIG: Kronprins Olav tok en tredje- og en andreplass i 6-metersklas­sen, men i likhet med kronprinse­sse Märtha var han også en ivrig tilskuer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway