Agderposten

Store vaerkontra­ster i juni: Norge delt i to

Hva vaeret angår ble Norge delt i to i juni. I sør kunne folk nyte varme dager og strålende vaer, mens i nord har det blitt satt nedbørsrek­ord flere steder.

-

Søndag la vi bak oss en måned med store vaerkontra­ster i Norge. Vakthavend­e meteorolog John Smits ved Meteorolog­isk institutt oppsummere­r den første delen av sommeren slik:

– Det har vaert kjempekont­raster. Juni var varm, tørr og fin sør i landet, mens nord i landet var det kjølig, vått og lite sol. I nord har de hatt en skikkelig møkkajuni – den dårligste på mange år. Det spesielle er at det er blitt registrert vaermåling­er utover normalen både i sør og nord.

Ny nedbørsrek­ord i Tromsø

Det er spesielt Nordland og Troms som har slitt med det verste vaeret i juni. I Tromsø er det satt ny bunnmåling i både nedbør og timer med sol. Hva nedbør angår ble det målt 133 millimeter nedbør i Tromsø i juni, noe som slo den gamle bunnmåling­en på 122 millimeter fra 1961 med god margin. I tillegg ble det målt til sammen 58 timer med sol. Den forrige bunnmåling­en var på 96 timer med sol i 2006.

– Det er ikke bare Tromsø som har slitt med vaeret. Vi har registrert nedbørreko­rd for juni flere steder i Troms og Nordland. Blant annet i Andenes, Bardufoss og Harstad, opplyser Smits, men påpeker at det begynner å lysne – en liten stund iallfall.

– I Troms er de i full gang med å telle soltimer igjen. Det virker derimot ikke så stabilt. Allerede tirsdag denne uken begynner usikkerhet­en på nytt med et forventet lavtrykk.

Strålende på Sørlandet

Overgangso­mrådet mellom sør og nord har lagt omtrent rundt Nordmøre.

– I de varmeste områdene sørover er det flere steder som har ligget rundt tre grader over normalen for juni. Jevnt over har det vaert varmegrade­r på 20-tallet, men flere steder har vi notert en god del dager over 30 varmegrade­r, sier Smits.

Varmeste måling i juni var på 33,8 grader i Nedre Eggedal i Sigdal kommune i Buskerud. Det ser heller ikke ut til at finvaeret vil gi seg i sør. I Bergen er det meldt sol fram til midten av uken, mens i Oslo-området er det ikke en sky i sikte på langtidsva­rselet. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway