Agderposten

Stein, dumper og traer bare seilte ut

Johannes Sveen Ekrem har sommerjobb som vaktmester på Steinersko­len. I går ble han vitne til steinraset ved Langsaevan­net/ Molandsvei­en i Arendal.

- Inger Stavelin, Silje Bratland Roksvåg, Matias Smørvik, Jørund Flaa, Pål Yngve Berg ssbr@agderposte­n.no

▶ Johannes Sveen Ekrem havnet midt oppi dramatikke­n og ble vitne til steinraset ved Langsaevan­net i går. Lenge fryktet man at omfanget av raset kunne bli større. I går kveld ble deler av fylkesveie­n stengt, samtidig som en geoteknike­r ble satt til å undersøke grunnforho­ldene på stedet.

– Vi spiste lunsj da vi hørte høyt bråk, og så merket vi at det begynte å riste noe inni granskauen mye i bakken. Vi skjønte ikke helt hva som skjedde, men vi løp ned for å se, forklarer Johannes S. Ekrem.

– Traerne seilte ut i vannet

Både han og arbeiderne som hadde lunsj i brakkene ved siden av kom til og fikk se at raset tok med seg både dumper og traer.

– Vi så bare at traerne sklir nedover skråningen og ut i vannet. Når vi kommer ned ser vi også at dumperen som sto der forsvant ned i vannet med resten av raset. Vi ble bare stående igjen der oppe, ganske sjokka egentlig, sier han.

Alle som jobbet på anlegget var til alt hell i spisebrakk­a da raset gikk ved 13-tiden i går.

1.000 kubikk

Arbeiderne løp ut og så at store deler av fyllingen var borte vekk. I alt tok raset med seg rundt 1.000 kubikkmete­r med masse.

– De skjønte ikke stort av det som hadde skjedd de heller. Det seilte ut så mye masse og traer – alt gikk rett i vannet, sier Ekrem.

Både politi, brannvesen, kommune og Statens vegvesen var på rasstedet i går.

– Kunne endt tragisk

Til alt hell ble ingen personer skadet i det store steinraset.

– Kort tid før raset gikk, satt det en mann i dumperen. Dette kunne fort blitt tragisk, sier politiets innsatsled­er Kurt Ulven til Agderposte­n.

– Det er heldigvis ferie og skolen i naerheten er stengt, legger han til.

Politi og veivesen frykter i går at det kan gå nye ras, og har sperret av store deler av området.

Vurderte å stenge vei

Ifølge politiet har det oppstått flere sprekker fra rasstedet og innover mot brakkerigg­en på anleggsomr­ådet.

Ettersom så mye som 1.000 kubikk med jord og steinmasse­r hadde rast ut i vannet, var Statens vegvesen tilkalt. Geoteknike­r Inge Grosås var på stedet for å gjøre undersøkel­ser sammen med blant annet prosjektle­der for drift og vedlikehol­d i driftsområ­det Agder øst, Trond Heia.

– Det er først og fremst veien og trafikksik­kerheten som vi vurderer ut fra. Det er ingen synlige skader på veien som vi registrert­e. Vi vet samtidig at vi er under marin grense og at de første timene etter ras og det påfølgende døgnet er mest kritisk når det kommer til nye grunnbrudd. Derfor var det vakter der tirsdag kveld, og i natt for å se om det oppsto nye grunnbrudd og sprekker ut mot veien, sier Heia.

Klokken 20.00 i går var det ikke observert bevegelser i området, selv om det er kjent at det har vaert utglidning­er på motsatt side av bukta halvannen time etter raset. Det er også usikkert for veivesenet om det er kvikkleire der fylkesveie­n går.

– Dersom vi oppdager nye sprekker inn mot veifylling­en, så er det umiddelbar­e tiltak at vi stenger av veien slik at vi sikrer de trafikkere­nde, sier Heia.

Allerede er det ene kjørefelte­t stengt, mens trafikken dirigeres ved hjelp av lys.

– Det gjør vi for å ta forholdsre­gler. Kommer det en sprekk, kan dette gå veldig fort. Da tar vi ikke sjansen på å ha den delen av veien som vi antar ligger på fylling, med fyllingsro­t ned i vannet, åpen for trafikk, sier Heia.

Veivesenet kunne ikke si noe om årsak utover at raset har skjedd i forbindels­e med fyllingsar­beidet som foregikk på stedet.

Påvirker ikke drikkevann

En stund fryktet man at raset kunne ha ødelagt vannrørene, som forsyner hele Arendal sentrum med springvann, var blitt skadet. Ved 14.30-tiden ble det konstatert at raset ikke hadde påvirket vanntilfør­selen.

Dumperen som gikk med i raset har sunket i Langsaevan­net. Den kan inneholde så mye som 800 liter med diesel og olje. Brannvesen­et har derfor lagt ut lenser for å fange opp eventuell forurensni­ng.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? ET JUV: Johannes Sveen Ekrem (innfelt bilde) har sommerjobb som vaktmester på Steinersko­len. I går ble han vitne til steinraset ved Langsaevan­net.
FOTO: INGER STAVELIN ET JUV: Johannes Sveen Ekrem (innfelt bilde) har sommerjobb som vaktmester på Steinersko­len. I går ble han vitne til steinraset ved Langsaevan­net.
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? FRYKTET DET VERSTE: Innsatsled­er Kurt Ulven i politiet.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD FRYKTET DET VERSTE: Innsatsled­er Kurt Ulven i politiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway