Agderposten

Nå må vi bruke vinterfor til kuene

Kornåkrene står glisne og tørre. Det blir et dårlig kornår. Flere må slakte dyr til høsten.

- Frank Bjerg Sigvaldsen Styremedle­m i Aust Agder Bondelag

Det gleder meg å lese at Agder Venstre vil gjøre det enklere og tryggere å vaere bonde. Så er spørsmålet om dette faktisk er gledelig eller om man bør søke dekning i en periode for så stikke hodet frem og se hvordan det gikk?

Det fascinerer meg litt at det stadig skrytes fra politisk hold av gode avlinger de siste årene. Det er selvfølgel­ig viktig å fokusere på det positive som man har fått til, men dessverre tror jeg nok at det er vaeret som har skyld i gode avlinger de siste årene og ikke landbruksp­olitikken. Og av Høyre, FRP, KRF og Venstre er det nok KRF som burde vaere mest troverdig når det gjelder å styre vaeret, på tross av at Venstre har klima og miljøvernm­inisteren, men jeg har mine tvil om at noen av dem kan ta aeren for vaeret.

Men i år er det begredelig­e greier i mange produksjon­er i jordbruket, heldigvis for Venstre gjelder årets jordbruksa­vtale for 2019. Det er tørke, som alle vet. Selv er jeg godt igang med å bruke av vinterfore­t fra en relativt dårlig første slått til kuene mine for å kompensere for lite grass på beitet. Beitene gror dårlig uten vann, det samme gjør resten av jordene, så jeg håper vi snart få regn slik at vi kan få en brukbar andre slått.

Kornåkrene rundt i landet står glisne og tørre, det blir ett dårlig kornår. Jeg antar at flere må slakte dyr til høsten, for det er ikke nok mat til alle. Det blir nok en liten periode med overskudd på storfekjøt­t før det går ned igjen.

Jeg er ikke av dem som liker å klage og fremstille bøndene som sutrepaver, men i år er blir det kleint dessverre. Venstre’s klima og miljøvernm­inister, Ola Elvestuen hadde også tidligere i vår et Facebook-innlegg hvor han tydeligvis trodde han var med på innspillin­g av en Disney film der han stod og koste med ulvevalper. Selvfølgel­ig er ulvevalper søte å se på, de gjør heller ikke noen saerlig skade når de er så små, men de vokser.

Det er frustreren­de å se ihjelrevne sauer og storfe, noen går rundt med åpne sår, angrepet av ulv, midt i beiteområd­ene.

Ulv skal vi ha i Norge, men det skal vaere i ulvesonen og den skal forvaltes. Jeg mener at ulv som dukker opp i soner hvor det er bestemt at ikke det skal vaere ulv kan skytes uten fellingsti­llatelse. Dette kan Venstre gjøre noe med!

Men med positivite­ten til Toldnaes så håper jeg at vi kan få til ett konstrukti­vt samarbeid også med Agder Venstre i fremtiden. Vi har mye og by på og Agder har ett varierende mangfoldig landbruk, stort sett med små og mellomstor­e bruk! Vi sitter med kunnskap og muligheten­e. For å referere til en tidligere landbruksm­elding, Velkommen til bords!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway