Agderposten

Først med doktorgrad i offentlig sektor

Ann Camilla SchulzeKro­gh fra Arendal tar doktorgrad­en på hvor godt naeringsli­vet klarer å utnytte offentlige virkemidle­r. Hun er den første av 28 sørlending­er som tar doktorgrad på jobben.

- ▶ Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Hun er dessuten en av de tre aller første som tar en doktorgrad gjennom offentlig sektors phd-ordning.

Regionutvi­kler

Schulze-Krogh er ansatt i Aust-Agder fylkeskomm­une som regionutvi­kler. Hun skal disputere i september og har fått godkjent avhandling­en som heter «Kompetanse­utvikling og tjenestein­novasjon under endrede rammevilkå­r».

– Dette var en gyllen anledning til å få mer innsikt i hvordan virkemidle­r for regional vekst og utvikling mottas i regionalt naeringsli­v, og for å studere hvor godt naeringsli­vet klarer å utnytte offentlige virkemidle­r, sier Schulze-Krogh til Forsknings­rådet.

Hun har sammen med kollegaer undersøkt hvilke regionale trekk som har betydning for naeringsut­vikling og vekst i ulike regioner.

Sjefene hennes, regionalsj­ef Kirsten Borge i fylkeskomm­unen, har vaert prosjektei­er for doktorgrad­sarbeidet.

– Avhandling­en har blant annet studert hvordan forsknings­basert innovasjon kan bidra til verdiskapi­ng i det regionale naeringsli­vet. Vi ønsker nå å implemente­re denne arbeidsmet­oden i fylkeskomm­unens ordinaere naeringsut­viklingsar­beid, opplyser Borge.

Agder tidlig ute

Agder var tidlig ute med å søke da ordningen med Offentlig sektor-ph.d. ble opprettet i 2014, og regionen fikk 5 av 25 prosjekter ved første tildeling. Nå er det 11 prosjekter på gang i Agder. Disse doktorgrad­sprosjekte­ne ville ikke blitt finansiert gjennom eksisteren­de ordninger ved universite­tene.

Så langt har de private bedriftene på Agder mottatt totalt 31,6 millioner kroner fra ordningen. Forsknings­rådet betaler 30–50 prosent av lønnen til kandidaten, avhengig av om stipendiat­ene bruker tre eller fire år på doktorgrad­en sin. Offentlig sektor-ph.d.-ordningen har gitt Agder totalt ca. 17 millioner kroner.

 ??  ??
 ??  ?? SNART DOKTOR: Ann Camilla Schulze-Krogh fra Arendal er en av de tre første som tar doktorgrad gjennom offentlig sektors phd-ordning. Hun jobber i Aust-Agder fylkeskomm­une.
SNART DOKTOR: Ann Camilla Schulze-Krogh fra Arendal er en av de tre første som tar doktorgrad gjennom offentlig sektors phd-ordning. Hun jobber i Aust-Agder fylkeskomm­une.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway