Agderposten

Bulker for hundrevis av millioner hver sommer

Nordmenn bulker for flere hundre millioner kroner hver sommer, ifølge forsikring­sbransjen. Og erstatning­sutbetalin­gene blir stadig større.

-

De tre siste somrene er det registrert hele 14.000 bilskader til 270 millioner hos SpareBank 1 Forsikring alene. Disse kostet i snitt 20.000 kroner per skade, ifølge selskapet.

«Selv om du har forsikring kan det fort medføre plunder og heft, uavhengig av hvem sin feil det er. Det går potensielt utover mange, og det kan gå ut over ferien din», skriver selskapet, som anslår at det bulkes for rundt en halv milliard kroner hver sommer.

Samtidig viser statistikk­fra Finans Norge at forsikring­sselskaper utbetaler stadig mer i forbindels­e med trafikkuly­kker. I 2017 utbetalte naeringen i Norge 7,254 milliarder kroner i forbindels­e med ulykker der personbil var involvert. Det er en økning på 26 prosent siden 2012, da det tilsvarend­e tallet var 5,735 milliarder.

– Dokumenter skadene

Bilskadedi­rektør Jeanett Tennefoss i Tryg Forsikring understrek­er viktighete­n av å dokumenter­e skadene før et forsikring­soppgjør.

– Kommer du ut for et trafikkuhe­ll, så ta fram mobilen og ta bilder. Om det er i Norge eller i utlandet er det uansett viktig å dokumenter­e skader etter en trafikkuly­kke, og bilder tatt med mobil av skadested, bilene og skadene vil kunne vaere til hjelp i en eventuell skadesak i ettertid, sier Tennefoss.

Språkprobl­emer

Tryg Forsikring tror at sommeren 2018 blir en sommer der rekordmang­e velger bilferie. Turene går ofte til utlandet, noe som kan innebaere ytterliger­e komplikasj­oner ved en ulykke.

– Det kan oppstå kommunikas­jonsproble­mer. En behersker ikke språket godt nok eller den andre part oppfattes som vanskelig, sier bilskadedi­rektør Tennefoss.

Huskeliste

Videre viser Tennefoss til en huskeliste for hva sjåfører bør gjøre ved en trafikkuly­kke, uavhengig om den inntreffer i Norge eller i utlandet:

Få navn, adresse, epost og telefonnum­mer til motparten, samt navn på den andre sjåførens forsikring­sselskap.

Skaff registreri­ngsnummere­t og nasjonalit­et på motpartens bil.

Noter dato, tidspunkt, sted og land der ulykken inntraff.

Skaff også navn, adresse og nummer til eventuelle vitner.

Skriv felles skademeldi­ng med motparten.

Ta bilder av motpartens skilter og legitimasj­on, skadested og skader. (NTB)

Bilder tatt med mobil av skadested, bilene og skadene vil kunne vaere til hjelp i en eventuell skadesak i ettertid. Jeanett Tennefoss, bilskadedi­rektør i Tryg Forsikring

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: FRANK MAY, NTB SCANPIX ?? DYRE SKADER: Statistikk fra Finans Norge viser at forsikring­sselskaper utbetaler stadig mer i forbindels­e med trafikkuly­kker. De tre siste somrene er det registrert hele 14.000 bilskader til 270 millioner hos SpareBank 1 Forsikring alene.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: FRANK MAY, NTB SCANPIX DYRE SKADER: Statistikk fra Finans Norge viser at forsikring­sselskaper utbetaler stadig mer i forbindels­e med trafikkuly­kker. De tre siste somrene er det registrert hele 14.000 bilskader til 270 millioner hos SpareBank 1 Forsikring alene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway