Agderposten

Sender innbyggern­e tegneserie fra do

I Tvedestran­d kan innbyggern­e nå vente seg en tegneserie som forklarer skikk- og dobruk. Truser, vaskefille­r, bind og q-tips skaper mye ekstra jobb.

- ▶ Karoline Nerdalen Darbo kand@agderposte­n.no

Som i mange andre kommuner, har også Tvedestran­d kommune ofte problemer med at pumpestasj­oner ofte må tømmes fordi pumpene har blitt tette. Det skyldes at innbyggern­e kaster mye ting i toalettet som ikke skal vaere der. Nå ønsket teknisk drift å sende ut en tegneserie som skulle minne på innbyggern­e hva som var greit og ikke. Det var Tvedestran­dsposten som omtalte den artige ideen først.

– Vaskefilla følger ofte med

– Dette er ikke noen pekefinger fra oss, altså, men det skal vaere ment som en hyggelig påminnelse om hva som skal kastes i toalettet, forklarer enhetslede­r for teknisk drift Tvedestran­d, Anton Thomassen.

Det som oftest skaper problemer er klaer og filler.

– Det er så lett å kaste ut vaskevanne­t i do, også havner vaskefilla med i samme slengen, sier en forståelse­sfull Thomassen.

Det han ønsker å påpeke, er at det også kan skape store problemer for kloakken inne i huset, dersom det kastes noe som ikke skal kastes her:

– Det er jo to utfall her. På den ene siden må vakta ut og tømme pumpa dersom det er den som stopper. På den andre siden kan folk få tett kloakk selv, og få tilbakesla­g inn i huset.

Det kan bli litt av en drittjobb. Og det kan bli dyrt:

– Det er i alle fall absolutt en anbefaling å unngå, sier Thomassen.

– Mange tror det går vekk

Spesielt bleier og bind er styggedom Thomassen ikke vil se i toalettet:

– Det kan tette hele veien, forteller han.

I tillegg til dette, skal vi også huske på at kjemikalie­r som medisiner og maling, skal holdes langt unna toalettskå­la.

– Vi har nemlig to biologiske renseanleg­g som kan ta stor skade av at det blir kastet ulike kjemikalie­r i klosettet. Da må vi kanskje restarte hele anlegget på nytt, noe som er en omfattende prosess, sier han.

Også driftstekn­iker i Arendal kommune Geir Breimyr forteller at det er store problemer og mye ekstra jobb med både q-tips, våtserviet­ter og bind. Han liker ideen med en tegneserie for å bevisstgjø­re innbyggern­e:

– Det er en god idé. Mange tror at det de kaster i do, bare er vekk. Sannheten er at det skaper mye ekstra jobb og kostnader ved at pumper og anlegg tettes og må fikses, sier han.

– Kort sagt, er det i grunnen kun det du har spist, drukket og eventuelt papir som skal kastes, fastslår Thomassen.

 ??  ?? PÅMINNELSE: Tvedestran­d kommune ønsket kun å sende ut en hyggelig påminnelse til innbyggern­e sine i sommerferi­en. – Hvis du er do-kulturelt usikker, vennligst les videre, står det.
PÅMINNELSE: Tvedestran­d kommune ønsket kun å sende ut en hyggelig påminnelse til innbyggern­e sine i sommerferi­en. – Hvis du er do-kulturelt usikker, vennligst les videre, står det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway