Agderposten

– En katastrofe for livet i havet

På halvannen uke plukket Tord Aslaksen over 60 teiner. Nå slår han alarm om mengden tapte fiskeredsk­aper. – En katastrofe for livet i havet, fastslår han.

- ▶ Carl Christian Engstad, Lillesands-Posten Tlf: 37 26 96 07

NATUREN

Tar du turen ut til Grønnviga i Lillesand, risikerer du nå å støte på et fjell av gamle teiner.

Tord Aslaksen er nemlig i gang med «Rent reservat», prosjektet han tidligere i år fikk støtte fra Miljødirek­toratet til. Målet er å tømme Skallefjor­den, Asperøysun­det og området like utenfor Asperøysun­det for gamle fiskeredsk­aper.

Han har holdt på i halvannen uke så langt.

Over 60 teiner

– Og her er resultatet, sier Aslaksen, og peker på over 60 teiner.

For å få tak i de gamle teinene brukte Aslaksen en undervanns­robot. Roboten plukket teiner på 70 meters dybde, men kan gå helt ned til 100 meter.

– Jeg har funnet en metode som fungerer, og det gjør meg optimistis­k for prosjektet videre. Jeg og de frivillige har kun gjennomfør­t en testperiod­e så langt, sier Aslaksen, som har hatt med seg naermere ti frivillige på turene til nå.

Finner båter og komfyrer

Det er ikke bare teiner Aslaksen og gjengen har fått «på kroken». Andre gamle fiskeredsk­aper og søppel er det mer enn nok av.

En del av avfallet måtte Aslaksen la ligge.

– Vi har loggført posisjonen­e til gjenstande­ne vi ikke fikk opp. Det var noen båter, komfyrer, trillebåre­r og slike ting. Men det meste vi fant var gamle fiskeredsk­aper. Det var kort mellom teiner, garn og ruser.

Sjokkert

Aslaksen sier han ikke er overrasket over mengden avfall i havet, men at det uansett er sjokkerend­e.

– Noe av det vi finner mye av, er tapte teiner etter leppefiske. De teinene er mindre robuste og lette, og dermed kjappe å miste. På grunn av hvordan de er konstruert, finner vi også langt mer fisk og skalldyr i disse teinene. Det er både fisk, hummer og krabber – levende og døde – oppi dem.

Tapte teiner fisker hele året, har Lillesand snorkle- og dykkeklubb tidligere påpekt, og Aslaksen er helt enig.

Han mener mengden tapte teiner er alarmerend­e.

– Dyrevelfer­dsmessig er dette en katastrofe.

Ville ikke vaert tillatt

Det er lett å ignorere lidelsene til dyrene som er fanget i tapte fiskeredsk­aper, siden det ikke er synlig, påpeker Aslaksen.

– Tenk deg om det hadde blitt satt opp tusenvis av bur på rypefjelle­t, som rypene satt seg fast og sultet til døde i. Det ville blitt stoppet på timen. Siden det ikke er synlig bryr vi oss ikke om at fisk og skalldyr lider. Vi har ingen sympati eller empati for livet i havet.

Aslaksen mener det haster å innføre et krav om at alle teiner skal ha nedbrytbar­e bomullstrå­der, som fra i år er tilfelle for hummertein­er. Alle hummertein­er skal ha minst ett rømningshu­ll, som holdes lukket med bomullstrå­den. Tråden skal fungere slik at om du mister teinen, så vil tråden løse seg opp og slippe fri innestengt fisk og skalldyr.

– Jeg håper det blir et krav for alle teiner så fort som mulig, sier Aslaksen.

Håper på mer hjelp

Aslaksen samarbeide­r allerede med snorkleklu­bben om å kartlegge hvor de tapte teinene befinner seg. Han trenger i tillegg hjelp fra alle fiskere, som har mistet teiner og andre fiskeredsk­aper.

– Ta kontakt og fortell meg hvor du mistet din teine. Kryss gjerne av på et kart eller send meg et skjermbild­e. Jeg har opplevd å finne en teine på 10– 15 minutter, etter å ha fått vite

hvor den ble mistet.

Det er også mulig å bruke Fiskeridir­ektoratets mobilapp «Fritidsfis­ke». I appens kartløsnin­g kan alle registrere og plotte inn tapte fiskeredsk­aper.

– Jeg håper flere begynner å bruke appen, sier Aslaksen.

Neste fase av opprydding­sprosjekte­t blir i august. Da vil Aslaksen ha flere dykkere med på laget, for å rydde i tangfylte områder der roboten sliter.

 ??  ?? SPESIELT: Haugen med gamle teiner i ellers idylliske Grønnviga fungerer som en påminnelse om hvor mye avfall det er i havet.
SPESIELT: Haugen med gamle teiner i ellers idylliske Grønnviga fungerer som en påminnelse om hvor mye avfall det er i havet.
 ??  ?? SLÅR ALARM: Tord Aslaksen har funnet en arbeidsmet­ode som fungerer, og ser frem til å jobbe videre med prosjektet
SLÅR ALARM: Tord Aslaksen har funnet en arbeidsmet­ode som fungerer, og ser frem til å jobbe videre med prosjektet
 ??  ?? «Rent reservat».
«Rent reservat».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway