Agderposten

Brukte 625.000 kr på rapport før oppsigelse­n

Grimstad kommune betalte 625.000 kroner for faktaunder­søkelsen som førte til den omstridte oppsigelse­n av varsler og økonomisje­f Helge Moen.

- ▶ Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Dette opplyser rådmann Tone Marie Nybø Solheim til Agderposte­n.

Konsulents­elskapet Tinia AS i januar ble engasjert etter at det hadde kommet to arbeidsmil­jøklager.

Dette skjedde også etter at økonomisje­fen både skriftlig og i møte hadde varslet sin bekymring for en ulovlig inngått helsekjøpk­ontrakt verdt over 13 millioner kroner.

Tinias funn og konklusjon­er forelå i en rapport 19. mars. Kort tid etter fikk Moen varsel om oppsigelse. I begynnelse­n av juni kom den formelle oppsigelse­n.

Agderposte­n har begjaert innsyn i Tinia-rapporten, men fått avslag. Rådmannen begrunner dette med at det er en personalsa­k og unntatt offentligh­et.

Tinias regning for arbeidet med faktaunder­søkelsen kom på 499.660 kroner. Inkludert moms: 624.575 kroner.

Dyrere enn BDO-gransking

Dette er for øvrig 100.000 kroner mer enn revisjons- og rådgivings­selskapet BDO fikk for å granske hele helsekjøps­aken høsten 2016. Granskerne fakturerte 400.000 kroner. Med moms kom regningen på 500.000 kroner.

BDO ville grave enda dypere, men fikk nei av kontrollut­valgets styringsgr­uppe. Dette til tross for at et enstemmig kommunesty­re noen måneder før hadde åpnet for å bruke mer penger.

Konsulente­ne i Tinia virker fortsatt i Grimstad kommune. Denne gangen med en faktaunder­søkelse rådmannen har etablert i forbindels­e med kommunens konflikt med verge, varsler og saksøker Ellen Hauge. Hvor mye denne vil koste, har ikke rådmannen oversikt over ennå.

Debattinnl­egg om helsekjøps­aken har preget spaltene i både Agderposte­n og Grimstad Adressetid­ende denne forsommere­n. Faktaunder­søkelse og rådmannens styringsgr­uppe har vaert en del av polemikken.

Gruppelede­r og formannska­psmedlem for Venstre, Arnt Gunnar Tønnessen, har gått hardt ut mot den politiske styringsgr­uppen som virket i faktaunder­søkelsen i økonomisje­fsaken. Og profilert jussprofes­sor

Jan Frithjof Bernt har omtalt funksjonen som problemati­sk i forhold til kommunelov­en.

Etablert i fjor sommer

Tønnessen har reagert sterkt på sammenblan­dingen av politikk og administra­sjon, og sa i kommunesty­remøtet 18. juni at opprettels­e, sammensetn­ing og mandat ikke var behandlet politisk organ og helt ukjent for politikern­e.

Det viser seg nå at styringsgr­uppen første gang var aktiv var under administra­sjonens konflikt med kommunens oppmålings­avdeling i fjor sommer og høst. Rådmannen begrunner styringsgr­uppens involverin­g med at hun da var inhabil.

Rådmannen har også bedt den samme styringsgr­uppen bistå i faktaunder­søkelsen som Tinia har innledet i forbindels­e med den nevnte konflikten med den kommunalt ansatte vergen og varsleren. I påvente av politisk behandling legges nå dette arbeidet på is.

– Det er oppnevnt en styringsgr­uppe av formannska­pet. Det blir lagt frem en sak til administra­sjonsutval­get i august for å avklare hvorvidt politiske styringsgr­upper er i tråd med kommunelov­en, og om dette er en hensiktsme­ssig arbeidsfor­m. Styringsgr­uppen har hatt et møte i forkant av oppstart av faktaunder­søkelse, og det blir ikke ytterliger­e møter før administra­sjonsutval­get har diskutert politisk deltakelse i denne type grupper, skriver rådmannen i en e-post til Agderposte­n.

Styringsgr­uppen består av ordfører Kjetil Glimsdal (H), varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap) og opposisjon­spartiet Høyres gruppelede­r, Trond Erik Bognø.

Husker ikke påstått behandling

Det fremkommer av protokolle­n at den nye faktaunder­søkelsen ble behandlet bak lukkede dører 26. april. Venstres gruppelede­r kan imidlertid ikke huske at styringsgr­uppen var tema i formannska­psmøtet.

– Jeg synes dette er rart. Jeg har gått gjennom notatene, og kan rett og slett ikke huske at det var en sak om styringsgr­uppen på det møtet. Det ville jeg ha merket meg, og vaert kritisk til. Jeg kan imidlertid ikke se bort ifra at jeg ikke har fått det med meg, sier Tønnessen.

Agderposte­n kan i dag også fortelle at det er på trappene en tredje faktaunder­søkelse i kommunen.

I dette tilfellet pågår arbeidet internt, og omhandler en person med lederansva­r. Vedkommend­e har ikke tilknytnin­g til helsekjøps­aken.

Dette vil rådmannen verken bekrefte eller kommentere.

 ??  ?? KOSTET 625.000: Faktaunder­søkelsen som førte til at varsler og økonmisjef Helge Moen (hvit dress) mistet jobben forklare seg.
KOSTET 625.000: Faktaunder­søkelsen som førte til at varsler og økonmisjef Helge Moen (hvit dress) mistet jobben forklare seg.
 ??  ?? kostet Grimstad kommune 625.000 kroner. Her avbildet under kommunesty­remøtet 18. juni, da han ble nektet å
kostet Grimstad kommune 625.000 kroner. Her avbildet under kommunesty­remøtet 18. juni, da han ble nektet å

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway