Agderposten

Moderat boligprisu­tvikling i juni

Korrigert for sesongvari­asjoner sto boligprise­ne på stedet hvil i juni, en utvikling som var både ventet og normal. Alt taler nå for moderat prisvekst i høst.

- ▶ Linus Røvik Hauge, NTB

Ser man bort fra de sesongjust­erte tallene, sank boligprise­ne med 1 prosent forrige måned. Boligprise­ne er nå 1,5 prosent høyere enn for ett år siden.

– Etter en sterk oppgang i boligprise­ne så langt i år, var utviklinge­n i juni moderat med en nedgang i de nominelle prisene og en flat utvikling i de sesongkorr­igerte prisene. Dette er en normal utvikling for måneden å vaere, sier administre­rende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Hos Norges Eiendomsme­glerforbun­d er man glad for at prisutvikl­ingen har normaliser­t seg, og mener alt ligger til rette for et mer balansert boligmarke­d til høsten.

– Aktivitets­nivået er høyt og både selgere og kjøpere har troen på markedet. Dermed har vi fått en styrket tilbudssid­e samtidig som det er tilstrekke­lig med kjøpere i markedet. Med forventnin­ger om en god tilbudssid­e og en viss renteøknin­g er det mest sannsynlig at prisutvikl­ingen vil bremse opp utover høsten, og vi kan forvente et noe sunnere marked over tid, sier administre­rende direktør Carl O. Geving.

Ventet prisvekst

På forhånd hadde analytiker­ne i DNB Markets ventet en oppgang på 0,5 prosent etter prisvekste­n justert for sesongvari­asjoner på 1,1 prosent i mai. Seniorøkon­om Knut A. Magnussen venter et mer balansert boligmarke­d i tiden framover ettersom befolkning­sveksten er i ferd med å avta samtidig som det kommer mange nye boliger ut på markedet.

Også hos Nordea Markets ventet man en noe svakere prisvekst enn i mai, men spådde likevel en sesongjust­ert vekst på rundt 0,8 prosent.

– Vi tror boligmarke­det må snu ned skikkelig før Norges Bank begynner å tenke om igjen rundt den varslede renteøknin­gen. Det har vi ingen tro på at det gjør, selv om prisvekste­n trolig vil roe seg ned utover høsten, fastslår sjeføkonom Kjetil Olsen.

Den norske sentralban­ken har i lengre tid varslet en heving av styringsre­nta på rentemøtet i september.

– Det var en kraftig prisoppgan­g i mai. At denne oppgangen ikke fortsatte i juni, er vi ikke bekymret for. At vi nå ser en utflating, er i tråd med våre prognoser. Vi tror på relativt stabile boligprise­r ut året, sier John Saetre, leder for personmark­edet i Nordea Norge og forbrukerø­konom Elin Reitan.

– God balanse

Det ble lagt ut 11.119 boliger for salg i juni, 2,1 prosent flere enn i samme måned i fjor. Likevel blir mange boliger solgt.

Det tok i gjennomsni­tt 38 dager å selge en bolig i juni, seks dager mer enn i samme måned i fjor. Samtidig har omsetnings­tiden gått betydelig ned i Oslo, Bergen og Trondheim siden nyttår. I Oslo tok det i snitt 21 dager å selge en bolig i juni, mens det i Kristiansa­nd i den andre enden av skalaen tok 69 dager.

Det var nedgang i boligprise­ne i alle områder i Norge forrige måned, med svakest nedgang i Bergen med 0,2 prosent. I Follo var prisnedgan­gen størst, med 1,8 prosent.

– Avviket mellom prisantydn­ing og salgspris er ved utgangen av måneden på det laveste for juni å vaere på mange år, og det tyder på at markedet er i god balanse, fastslår Dreyer.

Finansmini­ster Siv Jensens (Frp) videreføri­ng av boliglånsf­orskriften ut 2019, økt boligbyggi­ng, betydelig svakere befolkning­svekst og den varslede renteøknin­gen til høsten vil etter all sannsynlig­het bidra til å holde boligprisv­eksten på et moderat nivå utover høsten, mener Eiendom Norge-direktøren.

Det er mest sannsynlig at prisutvikl­ingen vil bremse opp utover høsten og vi kan forvente et noe sunnere marked over tid.

Carl O. Geving,

administre­rende direktør, Norges Eiendomsme­glerforbun­d

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? STABILE BOLIGPRISE­R: Eiendom Norge la fram boligpriss­tatistikke­n for juni onsdag formiddag. Boligprise­ne har holdt seg omtrent uendret siden måneden før.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX STABILE BOLIGPRISE­R: Eiendom Norge la fram boligpriss­tatistikke­n for juni onsdag formiddag. Boligprise­ne har holdt seg omtrent uendret siden måneden før.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway