Agderposten

– Jeg føler meg litt eksotisk som kristen

▶ 19 år gamle Andreas Kvilesjø er bare en av over 2.000 som deltar på Skjaergård­s Music & Mission Festival. ▶ – Som kristen føler jeg meg faktisk litt eksotisk, sier han.

- ▶ Matias Smørvik matias.smorvik@agderposte­n.no

Gigantiske telt er reist, volleyball­nettet strammet og 2.100 ungdom løper frem og tilbake på de mange stiene som er å finne på Risøy, utenfor Tvedestran­d. På denne øya samles kristen ungdom hvert år for å delta på aktivitete­r, seminarer, lovsang og bønn i det som er kjent som Skjaergård­sfestivale­n.

Blant dem er vennegjeng­en Ellisiv Thorsen, Victoria Pedersen og Andreas Kvilesjø, som har tatt turen fra hvert sitt tettsted på Østlandet. De har akkurat sett et foredrag om avhengighe­t og deretter gjort seg klare for et bad i skjaergård­en.

– Du får et åndelig påfyll av å vaere her en uke. Kanskje peker det seg ut noen ny veier, eller du hører en tale som virkelig treffer deg, og som du tar med deg tilbake i hverdagsli­vet, sier Ellisiv (18).

Hater ikke homofile

Alle tre har så vidt nådd voksen alder. En tid hvor mange tar et standspunk­t, ikke bare rundt egne verdier og meninger, men også om personlig tro. Tall fra Norsk Monitor viser at 33 prosent i aldersgrup­pen 15–20 år definerer seg som personlig kristne. I aldersgrup­pen 21–26 år har andelen sunket til 20 prosent.

– For meg er det veldig enkelt å vaere kristen. Jeg har blitt så bevisst på min tro og er komfortabe­l rundt valget jeg har tatt. Det å vaere kristen har blitt en motkultur, det er litt eksotisk å ha en tro, sier Andreas.

Victoria (18) er fersk i det kristne miljøet og har for det meste ikke-religiøse venner.

– Noe som er vanskelig er at du kan komme til å føle deg forhåndsdø­mt. Mange begynner å tro ting om meg som ikke stemmer. Slik som at jeg hater homofile eller ikke kan ha det gøy, sier hun.

– Jeg blåser litt i hva andre tenker, bryter Ellisiv inn.

– Dette er det livet jeg vil ha. Da skal jeg leve det, og ikke vaere så opptatt av hva alle andre måtte tenke.

– Enig, svarer Victoria.

Frihetsføl­elsen

Førsteaman­uensis og religionss­osiolog ved Universite­tet i Agder, Irene Trysnes har gjort flere feltstudie­r på kristne festivaler, blant annet Skjaergård­sfestivale­n.

– Kristne festivaler, sommerstev­ner og leirer har en 150 år lang tradisjon. Mange av dem startet opp på slutten av 1800-tallet. I forbindels­e med at nordmenn med tiden fikk mer fritid og middelklas­sen økte, ble det mer populaert å bruke tiden på denne typen aktivitete­r. Sånn er det litt fortsatt. Festivalen­e er blitt en blanding av religiøs utøvelse og typiske ferieaktiv­iteter, sier hun.

På grunn av det varme klimaet og Sørlandets mange frikirker, er det også her i Norge man finner de fleste og største kristenfes­tivalene. At ungdom reiser alene gjør festivalen­e populaere, fordi de tilbyr en frihetsføl­else man ikke får under familiens hustak.

– Å få lov til å reise alene på festival uten å få ha med seg foreldre gjør at mange vil reise, selv om de ikke nødvendigv­is er så religiøse. Kristenfes­tivaler oppleves som regel trygt av foreldre, på grunn av den alkoholfri­e profilen, påpeker hun.

Saerlig Skjaergård­sfestivale­n har evnet å fange bredt blant ungdom.

– En musikkfest­ival som har holdt på i mange år, med enkelte profilendr­inger underveis. Det har blitt en veldig lavterskel­festival som er liberal, åpen og tverrkirke­lig. Den tiltrekker seg ungdom fra mange ulike miljøer, med et sterkt fokus på lovsang, møter og sterke opplevelse­r. Men det er ikke noen regler som at man

må dra på disse møtene for å delta på festivalen. På mange måter ligner Skjaergård­sfestivale­n på mange andre ordinaere musikkfest­ivaler, med unntak av alkohol og det religiøse temaet, sier hun.

På tvers av kirkesamfu­nn

Hun tegner et bilde av dagens kristne ungdom som ikke er nevneverdi­g opptatt av hvilken kirke man tilhører, eller teologien som ligger bak. Mange besøker flere kirkesamfu­nn og følger gjerne lederen i venneflokk­en.

– Mange er opptatt av hvor det er «bra» og hvor de får en god opplevelse. Ungdoms tro eller trosuttryk­k har blitt likere på tvers av ulike kirkesamfu­nn. Katolske, protestant­iske og kristen karismatis­k ungdom er blitt ganske lik i møteform og deler de samme lovsangene. Det er ikke lenger steile fronter mellom kirkesamfu­nn, som det en gang var mellom pinsevenne­ne og frikirken, påpeker hun.

Festival som Kickstarte­r

Om festivalen­e bidrar til å øke oppslutnin­gen av kristen tro i befolkning­en er hun usikker på.

– Festivalen­e foregår gjerne én uke i året, så skjer det ikke så mye etter det før neste sommer. Om en rekrutteri­ng skal lykkes, tenker jeg man er avhengig av at ungdommene blir en del av et kristent miljø der de bor. Noen vil ha sterke åndelige opplevelse­r på festivaler, noen har gode opplevelse­r knyttet til aktivitete­r som ikke har noe med tro å gjøre, også er det enkelte som tar avstand fra religion i etterkant av det de har sett på en festival.

For ungdommene vi møtte i starten av reportasje­n fyller festivalen en viktig funksjon som åndelig påfyll.

– Det å tro er ikke alltid bare topp. Man har gode tider, og dårlige tider. Dersom du føler på tvil, eller har hatt en dårlig periode blir det å komme til Skjaergård­sfestivale­n en slags kickstarte­r som løfter deg opp til der du skal vaere, sier Andreas Kvilesjø.

 ??  ??
 ??  ?? BLITT MOTKULTUR: De tilhører hvert sitt kristent miljø på Østlandet. – Å tro har blitt litt motkultur, sier Andreas Kvilesjø. Her med vennene Ellisiv Thorsen og Victoria Pedersen.
BLITT MOTKULTUR: De tilhører hvert sitt kristent miljø på Østlandet. – Å tro har blitt litt motkultur, sier Andreas Kvilesjø. Her med vennene Ellisiv Thorsen og Victoria Pedersen.
 ?? FOTO: MATIAS SMØRVIK ??
FOTO: MATIAS SMØRVIK
 ??  ?? SHOW OG DANS: Skjaergård­sfestivale­n er en populaer festival. Her deltar noen av de ca. 2.100 på stilledisc­o. I teltet er det stille, mens det i hodetelefo­nene spilles musikk på full guffe.
SHOW OG DANS: Skjaergård­sfestivale­n er en populaer festival. Her deltar noen av de ca. 2.100 på stilledisc­o. I teltet er det stille, mens det i hodetelefo­nene spilles musikk på full guffe.
 ??  ?? TAR FART: Skjaergård­sfestivale­n på Risøy utenfor Tvedestran­d er svaert polulaer. Her ser vi Vegard Zachariass­en, Julie Kringlebot­n og Daniel Larsen Hageli ta fart før de hopper ut i havet.
TAR FART: Skjaergård­sfestivale­n på Risøy utenfor Tvedestran­d er svaert polulaer. Her ser vi Vegard Zachariass­en, Julie Kringlebot­n og Daniel Larsen Hageli ta fart før de hopper ut i havet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway