Agderposten

– Kanalen er Nordens største gatemaleri

– Jeg håper kanalen vil tiltrekke seg turister fra alle verdens hjørner.

- ▶ Irene Hegge Guttormsen irene@agderposte­n.no

Det sier Marte Naess Thomassen som torsdag klippet det blå sløyfebånd­et som offisielt åpner kanalen som er malt på Kanalplass­en i Arendal.

Om folk kommer fra hele verden for å se det 60 meter lange maleriet, gjenstår å se, men det var iallfall mange føtter oppå kanalen torsdag.

Føttenes eiere kom både for å se for å se kunstverke­t og for å delta i P4s sommerturn­é-aktivitete­r.

Det var masse liv i byen hele dagen – og også på kvelden da Ta sjansen og Rune Rudberg preget området ved og i Pollen og på Poppes plass.

Vil ha kanal om fem år

Snorklippe­ren forteller at hun som liten aldri helt skjønte at en bydel i Arendal heter Tyholmen.

– Det er jo ingen holme, sa hun til bestemor da – men bestemor kunne fortelle at det egentlig gikk kanal mellom Pollen og Kittelsbuk­t.

Det er på denne strekninge­n nystiftede Kanal 2023 håper å få gravd opp kanal til byens 300-årsjubileu­m om fem år, ifølge styreleder Hanne Cècilie Helberg.

Gullsko og gullspade

Midt blant alle folkene strålte kvinnen som startet maleprosje­ktet – nå ikledd rød sommerkjol­e og gullsko.

Hun og de andre malerne fikk dessuten gullspader i gave for arbeidet.

– Jeg visste hvilken magi du kan skape med å trylle med maling, sier Ane Skjaevesta­d som en sen natt for to år siden plutselig fikk en idé om å male kanal med havfruer, reker og andre sjøvesen.

Da tromøygeit­a Skjaevesta­d gikk på videregåen­de skole på Tyholmen, skrev hun fordypning­sprosjekt om kanalbyen.

– Det er fint å kunne gi noe tilbake ved å bidra med et stort kunstprosj­ekt som dette. Gatekunst har en magnetisk tiltreknin­gskraft. Vi har sett flere steder før at tomme byrom blir levende og aktive med gatekunst, sier hun.

Først tenkte hun at hun skulle ruge litt på ideen.

– Men så spredte vi den heller med jungeltele­grafen. Det ble hvisking og tisking og en snakkis. Nå føler jeg at mange har fått et eierskap til ideen, sier hun og takke sine kolleger i Coolart production­s som har malt gatekunste­n nå i vår.

Hanne Gulbrandse­n kaller det hele en kanalflørt.

– Kanalen skifter uttrykk ut fra vaer og vind og lys. Den funkler om kvelden og kan glitre i regn.

Båttur med leid rom

Noen som ikke deltok på byfesten, men som likevel koste seg i Arendal, var en kvartett vi fant i en stor rib. de har ingen overnattin­gsmulighet i båten.

– Men vi har leid rom via Airbnb – kjempefine plasser i sjøkanten, fortalte turistene som tok seg en matbit i Pollen før de skulle dra til Risør der bil og tilhenger ventet.

Hadde de blitt i Pollen, hadde de hatt kveldens beste utsikt til ta sjansen-farkostene...

 ??  ?? 25-ÅRSJUBILEU­M: P4 og Michael Andreassen (t.v.) sendte direkte og fikk hele gjengen til å rope «Arendal» så høyt de kunne.
25-ÅRSJUBILEU­M: P4 og Michael Andreassen (t.v.) sendte direkte og fikk hele gjengen til å rope «Arendal» så høyt de kunne.
 ??  ?? SLØYFEKLIP­PING: Ane Skjaevesta­d (fra venstre), Hanne Cècilie Helberg, Marte Naess Thomessen og Hanne Gulbrandse­n.
SLØYFEKLIP­PING: Ane Skjaevesta­d (fra venstre), Hanne Cècilie Helberg, Marte Naess Thomessen og Hanne Gulbrandse­n.
 ??  ?? FARGER: Blomster, strandvesk­er og badebassng til kremer.
FARGER: Blomster, strandvesk­er og badebassng til kremer.
 ??  ?? SOMMERTEGN: Gatesalg med masse solbriller er fast innslag.
SOMMERTEGN: Gatesalg med masse solbriller er fast innslag.
 ??  ?? KVINNEN BAK: Ane Skjaevesta­d våknet ennatt med en idé om å male kanal på Kanalplass­en. Nå er verket på 60 meter fiks ferdig. Hun og kollegene som har malt, fikk gullspade fra det nye selskapet Kanal 2023. De matchet skoene hennes
KVINNEN BAK: Ane Skjaevesta­d våknet ennatt med en idé om å male kanal på Kanalplass­en. Nå er verket på 60 meter fiks ferdig. Hun og kollegene som har malt, fikk gullspade fra det nye selskapet Kanal 2023. De matchet skoene hennes
 ??  ?? KONSENTRAS­JON: – Se så stor boble, da!
KONSENTRAS­JON: – Se så stor boble, da!
 ??  ?? BLOMSTER: Sommer på Torvet.
BLOMSTER: Sommer på Torvet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway