Agderposten

Landets dyreste kommune å bo i

Kommunale gebyrer slipper ingen unna, men størrelsen på dem varierer veldig fra kommune til kommune. Forskjelle­n på den dyreste og billigste kommunen i Norge er på hele 17.962 kroner.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

De kommunale avgiftene fortsetter å øke langt mer enn den ordinaere prisstigni­ngen, og de siste ti årene har antall kommuner som krever eiendomssk­att på hjemmene våre fordoblet seg. Det melder Huseiernes Landsforbu­nd i en pressemeld­ing.

I 2007 var det bare 142 av landets kommuner som hadde eiendomssk­att på bolig. Elleve år senere er tallet oppe i 290.

De ferskeste tallene fra SSB, som baserer seg på tall kommunene selv rapportere­r inn, viser store forskjelle­r i beløpene innbyggern­e må ut for gebyrer i sine respektive kommuner.

Over 25.000 årlig

Gjerstad kommune i Aust-Agder har 25.277 kroner i samlet skatt og gebyrer for 2018, hvorav hele 19.285 kroner går til kommunale gebyrer. De er dermed Norges dyreste kommune. Tallene gjelder for en standard bolig på 120 kvadratmet­er. Her kan du se tabell over alle landets kommuner.

– Når Gjerstad kommune krever over 25.000 kroner i året for en standard bolig i eiendomssk­att og kommunale avgifter, er det veldig dyrt og et kraftig innhogg i familieøko­nomien, sier Morten Andreas Meyer, generalsek­retaer i Huseierne i pressemeld­ingen.

Til sammenlign­ing slipper innbyggern­e i landets billigste kommune, Sørreisa i Troms, unna med totalt 7.315 kroner i gebyrer. Grunnen er selvsagt at de ikke har eiendomssk­att. I Oslo har man 10.708 kroner i kommunale gebyrer og 2.600 kroner i eiendomssk­att i 2017, altså 13.308 kroner totalt.

– Forskjelle­n på den dyreste og billigste kommunen er 17.962 kroner. Det er urimelige og uforståeli­ge forskjelle­r fra kommune til kommune. Nå må politikern­e både lokalt og nasjonalt begynne å bry seg. Dagens system hvor regningen for manglende effektivit­et veltes over på forbrukern­e kan ikke fortsette, sier Meyer, og fortsetter:

– De kommunale gebyrene øker langt raskere enn den øvrige prisstigni­ngen. Det er på tide at kommunene begynner å måle seg mot hverandre og at det stilles krav til økt effektivit­et for å begrense gebyrvekst­en.

Aust-Agder

I Gjerstad må man ut med 19.285 kroner i avgifter for vann, avløp, renovasjon og feiing, mens innbyggern­e i Grimstad slipper billigst unna i fylket, med 10.528 kroner.

Også når det gjelder eiendomssk­atten er forskjelle­ne store. Innbyggern­e i Birkenes betaler 6.312 kroner i eiendomssk­att, mens Lillesand krever inn 390 kroner.

Kommunene Bygland, Evje og Hornnes, Froland, Valle og Bykle har ikke eiendomssk­att.

På Huseiernes hjemmeside­r kan du enkelt sjekke og sammenlign­e de kommunale gebyrene og eiendomssk­atten i alle landets kommuner.

 ??  ?? BROKELANDS­HEIA: De som bor på Brokelands­heia og resten av befolkning­en i Gjerstad kommune bor i landets dyreste kommune. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
BROKELANDS­HEIA: De som bor på Brokelands­heia og resten av befolkning­en i Gjerstad kommune bor i landets dyreste kommune. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway