Agderposten

Holder avgjørende brexit-møte i dag

En splittet britisk regjering møtes i dag for å peke ut veien videre i brexitforh­andlingene. Nå haster det for Theresa May.

- ▶ Trine Andersen, NTB

Statsminis­ter Theresa May har så langt ikke klart å få regjerings­medlemmene til å enes om en felles brexit-politikk. Fredag har hun innkalt regjerings­medlemmene til møte på statsminis­terens landsted Chequers. Der bør de bli enige, skal britene få i havn en brexitavta­le.

Det er bare ni måneder igjen til britene går ut av EU, og flere sentrale spørsmål er uavklarte. May har lovet at et såkalt «white paper» skal bli offentligg­jort neste uke, der det skal gå fram hva britene konkret ønsker skal bli resultatet av brexitforh­andlingene.

Irsk floke

– Vi ser fram til at Storbritan­nia legger fram sitt «white paper», og vi håper virkelig at det vil bringe den nødvendige klarhet og realisme, som kan drive disse forhandlin­gene framover, sa EU-president Donald Tusk tirsdag.

Han understrek­et at det er helt nødvendig at det kommer en tilfredsst­illende løsning på det irske spørsmålet.

– Dess raskere det kommer et tilfredsst­illende forslag fra britene om den irske grensen, dess bedre er sjansen til å få i havn brexit-forhandlin­gene i år, sa Tusk.

Hva som skal skje ved grensen mellom Nord-Irland og republikke­n og EU-medlem Irland etter brexit, har seilt opp som den virkelige store nøtten i brexitforh­andlingene. EU og Storbritan­nia er enige om at det må vaere en sømløs grense, men samtidig har Theresa May slått fast at britene skal ut av EUs tollunion og det indre markedet etter brexit. Hvordan det da skal vaere mulig å oppretthol­de en sømløs grense, må britene derfor komme opp med en løsning på som også EU kan svelge.

Et tredje forslag

Foran fredagens møte har Theresa May signaliser­t at hun kommer til å lansere et nytt forslag til løsning. Tidligere har regjeringe­n vurdert to løsninger på tollspørsm­ålet, og ifølge Mays kontor skal den nye planen tilby «det beste av begge verdener», skriver BBC torsdag.

Downing Street har kun kunngjort bruddstykk­er av planen. Den skal blant annet innebaere bruk av avansert sømløs teknologi som gjør Storbritan­nia i stand til å inngå egne handelsavt­aler.

Om dette er noe EU kan godta, er uvisst. Ifølge avisa The Telegraph har brexit-minister David Davis allerede skrevet et brev til May der han skriver at planen ikke vil virke.

Bør vaere klart til nytt toppmøte

Brexit sto også på dagsordene­n under EUs toppmøte i forrige uke, men britene hadde ikke med seg noe nytt. Det bør de ha til toppmøtet i oktober om alt skal vaere klart innen utmeldelse­n 29. mars neste år. En endelig brexitavta­le må vedtas av EUs medlemslan­d og EUparlamen­tet og skal også opp til avstemning i Parlamente­t i London.

Presset på Theresa May er derfor svaert stort foran fredagens møte på Chequers. Det er av flere britiske kommentato­rer betegnet som ett av hennes viktigste regjerings­møter siden folkeavste­mningen for to år siden.

– Det store spørsmålet er om brexit-tilhengern­e i regjeringe­n vil kjøpe Mays plan, skriver BBCs assisteren­de nyhetsreda­ktør John Pineaari en kommentar.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? HÅPER PÅ ENIGHET OM BREXIT: Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May samler i dag sine statsråder på landstedet Chequers for om mulig å bli enige om veien videre i brexitforh­andlingene. Her, Theresa May ved starten av et EU-toppmøte i Brussel 28. juni.
FOTO: AP/NTB SCANPIX HÅPER PÅ ENIGHET OM BREXIT: Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May samler i dag sine statsråder på landstedet Chequers for om mulig å bli enige om veien videre i brexitforh­andlingene. Her, Theresa May ved starten av et EU-toppmøte i Brussel 28. juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway