Agderposten

Vindkraft har økt 57 prosent på ett år

Det aller meste av strømmen som produseres i Norge, kommer fra vannkraft. Produksjon­en av vindkraft er fortsatt lav, men har økt med hele 57 prosent på ett år.

-

Totalt ble det produsert 223 gigawattim­er med strøm fra vindkraft i mai i år, noe som utgjør 2,2 prosent av den samlede elektrisit­etsproduks­jonen i Norge, viser tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Ser man på utviklinge­n fra mai i fjor til samme måned i år, har imidlertid produksjon­sveksten for vindkraft vaert på hele 57,2 prosent. Tall som Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) presentert­e tidligere i år, viste at vindkrafte­n utgjorde 1,9 prosent av den totale norske elektrisit­etsproduks­jonen i 2017. Ifølge NVE produserte til sammen 468 turbiner 2.849 gigawattim­er elektrisit­et i fjor.

95 prosent vannkraft

Samtidig troner altså vannkraft på topp, med 9.758 gigawattim­er strøm produsert i mai, men dette er en nedgang på 10,3 prosent fra samme måned i fjor. Vannkraft utgjorde i mai 95,1 prosent av den totale energiprod­uksjonen her til lands. De resterende 2,7 prosentene sto varmekraft for. Her økte produksjon­en med 25,6 prosent fra mai 2017 til samme måned i år.

Når det gjelder nettoforbr­uket av elektrisk kraft økte forbruket i utvinning av råolje og naturgass med hele 40 prosent. For kraftinten­siv industri var økningen marginale 1,5 prosent, mens forbruk i såkalt alminnelig forsyning falt med 9,8 prosent.

Importerer vindkraft

Tall fra Statnett viser at varmen har ført til at vi i perioder har importert mer strøm enn vi har eksportert denne våren. Totalt har det kommet 22 terawattim­er mindre nedbør til magasinene enn normalt, noe som utgjør årsforbruk­et til 1,1 millioner husstander. Mesteparte­n av strømmen vi har importert i år er vindkrafto­verskudd fra Danmark og Sverige.

I mai i år ble det ifølge SSB importert 804 gigawattim­er elektrisit­et, hele 78,1 prosent mer enn i samme måned i fjor. Samtidig falt eksporten med 28 prosent til 1.272 gigawattim­er.

Mens en gigawattim­e (GWh) tilsvarer en million kilowattim­er, utgjør en terawattim­e (TWh) en milliard kilowattim­er.

(NTB)

 ?? FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX ?? VINDKRAFT: Det ble produsert 223 gigawattim­er med strøm fra vindkraft i mai i år. Dette utgjør 2,2 prosent av den samlede elektrisit­etsproduks­jonen i Norge Her, fra Equinors vindmøllek­onsept Hywind utenfor Kvaerner Stord.
FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX VINDKRAFT: Det ble produsert 223 gigawattim­er med strøm fra vindkraft i mai i år. Dette utgjør 2,2 prosent av den samlede elektrisit­etsproduks­jonen i Norge Her, fra Equinors vindmøllek­onsept Hywind utenfor Kvaerner Stord.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway