Agderposten

Det handlet om liv og helse. Uten rammeavtal­e hadde vi ikke noe valg

- Ivar Lyngstad

Fakta må også nyanseres.

Nokså skråsikker­t konkludere­r Karl Meidel Johansen i et nytt leserinnle­gg 27. juni i Agderposte­n med at «Her har du fakta, Lyngstad». Men fakta må også nyanseres.

Han viser innledning­svis

til uttalelser jeg gav som fungerende rådmann etter at en forvaltnin­gsrevisjon i 2009 hadde konkludert med at kommunen hadde brutt lov om offentlige anskaffels­er. Jeg står fortsatt for disse uttalelsen­e.

Helse og omsorgssek­toren

fikk også på plass avtaler om kjøp av juridisk bistand innenfor barnevern, kjøp av vikartjene­ster i pleie og omsorgsenh­etene ved ferieavvik­ling etc. Dette er forutsigba­re tjenester. Dette er ikke akutte tjenester. Da vi i juni 2012 opplevde en akutt situasjon, hvor vi måtte få på plass et hjelpetilb­ud i løpet av ei uke, hadde vi ikke en rammeavtal­e om kjøp av denne type omsorgstje­nester. Og det må kommunen tåle kritikk for. Det må jeg tåle kritikk for.

Og så er

det slik at ulike lover som kommunen er bundet av noen ganger kommer i konflikt med hverandre. Sentrale lover som regulerer kommunale helse- og sosialtjen­ester er helse- og omsorgstje­nesteloven, pasient- og brukerrett­ighetslove­n og helseperso­nelloven. I de tre sakene jeg har signert som kommunalsj­ef handlet det om liv og helse. Uten rammeavtal­e hadde vi ikke noe valg. Vi måtte gå til en direkteans­kaffelse for å sikre brukerne forsvarlig­e tjenester. Hadde vi ikke fått på plass tjenester ved disse tilfellene, hadde kommunen og jeg måttet tåle kraftig kritikk fra blant annet fylkesmann­en, men også brukere og pårørende. Nytt anskaffels­esregelver­k som trådte i kraft 1. januar 2017, har gjort det mye enklere å anskaffe helse- og sosialtjen­ester.

Grimstad var altså

i samme situasjon som svaert mange andre kommuner i denne perioden. Eksempelvi­s gikk Bergen kommune ut med anbud på rammeavtal­e til helse- og sosialtjen­ester på slutten av 2015.

Her er vi

også ved kjernen av problemet med BDO-rapporten som Meidel Johansen viser til. Den har etter min vurdering grunnlegge­nde metodiske svakheter. For det første vurderes alt BDO har undersøkt i forhold til lov om offentlige anskaffels­er. De ser totalt bort fra andre lover og regler som gjelder for helse- og sosialtjen­ester og som en kommune må forholde seg til. Videre er det sentrale personer de ikke har intervjuet, eksempelvi­s Hans Antonsen som var ordfører i store deler av den perioden de har undersøkt, eller ruskonsule­nter som har vaert sentrale premisslev­erandører for vedtak om tjenester til brukerne som omtales i rapporten. De har bare i begrenset grad gått gjennom journaler og vedtak til relevante brukere. Det siste har imidlertid i ettertid Kontrollut­valgssekre­tariat gjort, og konkludere­r blant annet i forhold til saken fra 2012 som er omtalt innledning­svis i dette innlegget: «Av journalen til bruker fremkommer det ikke informasjo­n om ansatte som ville vaert inhabile i tilrettele­ggingen eller beslutning­en om tjenesten. De involverte ansatte har alle tjenstlig begrunnels­e for å delta i prosessen» (sak i kommunesty­ret 03.04.18). Karl Meidel Johansen

viser til notatet rådmannen sendte over til kommunesty­ret (30.01.15) som forklarer i detalj hvordan kommunen kom i kontakt med Farm in Action (FIA). I notatet framgår det at jeg som kommunalsj­ef hadde et møte med Edith Somdal hvor hun orienterte om nyetableri­ngen. Dette var bare en arena som ble benyttet til å gjøre kommunen kjent med tilbudet. Imidlertid insinuerer Johansen at det har vaert en suspekt kontakt mellom meg og FIA som førte til de tre kontrakten­e jeg signerte med selskapet i 2012, 2013 og 2014. Han ser altså helt bort i fra annen viktig informasjo­n i rådmannens orienterin­g, som bidrar til å opplyse hvorfor kommunen kjøpte tjenester.

Ja, det er

begått alvorlige brudd på lov om offentlige anskaffels­er. Dette har rådmannen og administra­sjonen gjort rede for gjentatte ganger. Det er undersøkt og det er gransket. I møte 3. april 2018 vedtok kommunesty­ret å avslutte undersøkel­sene relatert til innkjøpssa­ken. Likevel lever i beste velgående spekulasjo­ner og konspirasj­onsteorier, både gjennom avisinnleg­g og i sosiale medier. Jeg registrere­r at Meidel Johansen er en viktig bidragsyte­r her.

Jeg vil avslutning­svis

understrek­e at det eneste motivet jeg har hatt for å inngå avtaler med FIA, var å sikre tre brukere forsvarlig­e tjenester. Alt annet er spekulativ­t.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? GRIMSTAD RÅDHUS:
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: ELISABETH GROSVOLD GRIMSTAD RÅDHUS:
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway