Agderposten

Må slakte over halvparten av kyrne

Mens andre jubler over den lange tørkeperio­den, sliter bøndene med å få både nok vann og fôr til dyrene sine. Saerlig på Evje er situasjone­n svaert kritisk. Den eneste utveien er å sende dyrene til slakt.

- ▶ Karoline Nerdalen Darbo kand@agderposte­n.no

▶ Gunnar Bjørndal (til venstre) fra Evje fortviler over den rekordvarm­e sommeren.

▶ Utfordring­en ligger først og fremst i å få nok vann og fôr til kyrne på gården.

▶ Evje-bonden har totalt 170 storfe – nå må han slakte over halve besetninge­n.

– Vi prøver å vanne, men fordamping­en er helt ekstrem. Nå har vi kommet så langt ut i sesongen at det ikke er noe alternativ til nedslaktin­g lengre, sier Gunnar Bjørndal, leder for organisasj­onen Tyr, avdeling Sørlandet.

Han driver med kjøttprodu­ksjon og har totalt 160–170 storfe. Nå blir han nødt til å slakte ned halve besetninge­n sin. Da tar det tre år før det er full produksjon igjen.

– Det som er synd er at det er første året i år at det er full produksjon, også er det bare å gå rett ned igjen, sier han.

For mange kan det bety tre år uten inntekt. For Bjørndal betyr det et tap på minst én million kroner.

En mangel på 10.000 trailerlas­s

Bjørndal forteller at han nesten har brukt opp fôret fra den første slåtten allerede. I og med at det er meldt tørt vaer også i de kommende ti dagene, ser han ikke optimistis­k på en andre slått, som vanligvis pleier å vaere i august. Fra det regner til det begynner å bli grønt igjen på jordene, tar det gjerne en uke eller to.

– Vi vet ikke hvor mye vi er nødt til å slakte ennå, men det er krise i hele Nord-Europa etter fôr. Det kommer uansett til å bli en betydelig del av besetninge­n, forteller Bjørndal.

Et anslag på fôrmangele­n med dagens forutsetni­nger, er at det kan dreie seg om en mangel på 10.000 trailerlas­s med rundballer, rundt 250.000–300.000 stykker, kun i Agder-fylkene.

Det betyr også at prisene på fôret blir skyhøye. En pris bøndene stort sett ikke har råd til å betale.

– Myndighete­ne blir nødt til å komme med en erstatning­sordning for dem som blir nødt til å slakte ned dyrene. For mange bønder betyr dette at de blir nødt til å slutte med driften.

Selv om bønder kan søke om erstatning for tapt fôr og avlingssvi­kt, må fortsatt bøndene betale 30 % av utgiften selv i egenandel.

– I og med at prisen nå er skyhøy, kan du nå gange det fire ganger med normalpris før du får kjøpt noe i det hele tatt, fortviler Bjørndal.

Han understrek­er at det ikke bare er pengene som er problemet, men at det er vanskelig å få tak i fôr utgangspun­ktet.

– Det knaser under beina

Det er nå så tørt på Evje at Bjørndal forteller at det knaser under beina på jordene. Det fører også til at han blir nødt til å bruke 20.000 kroner i uka på tilleggsfô­r til kyrne sine, på en tid hvor det vanligvis hadde holdt med å ha dem på beite.

– Det er nesten som å gå på en askehaug, forteller bonden.

Han forteller at han mottar mange telefoner fra bekymrede bønder.

– Hvis ingenting skjer, kommer de til å kollapse. Det er utmattelse både fysisk og psykisk, sier han.

– Vi er bekymret for bøndene

Før helgen var representa­nter fra Fylkesmann­en, naeringen og kraftfôrle­verandøren­e samlet på Fylkeshuse­t i Kristiansa­nd for å drøfte fôrsituasj­onen. Det ble bekreftet fra alle hold at avlingssvi­kten er betydelig og at situasjone­n har tilspisset seg de siste ukene.

– Vi er bekymret for situasjone­n både for fôrsituasj­onen og for bøndene, sier landbruksd­irektør i Fylkesmann­en Aust- og Vest-Agder, Tore Haugum.

– Landbrukso­rganisasjo­nene er urolige for bøndenes psykiske helse. Mange opplever at de ikke blir forstått og at de er alene med ansvaret for dyrene og dyrevelfer­den.

Landbruksd­irektorate­t har bedt om oppdatert informasjo­n om årets grovfôravl­ing fra fylkesmenn­ene i slutten av juli.

– Basert på dette, samt oppdatert informasjo­n om importkvot­er og tilgangen på andre norske fôrmidler som grønnfôr og halm, vil vi gjøre en vurdering av eventuelt ekstraordi­naert importbeho­v tidlig i august, skriver landbruksd­irektorate­t på egne hjemmeside­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BEKYMRET: Gunnar Bjørndal forteller at han er bekymret for bøndenes psykiske og fysiske helse. For dem som året, pleier det å vaere nok fôr når kyrne går på jordet. Nå må Bjørndal ut med 20.000 kroner ekstra i uka, fordi
BEKYMRET: Gunnar Bjørndal forteller at han er bekymret for bøndenes psykiske og fysiske helse. For dem som året, pleier det å vaere nok fôr når kyrne går på jordet. Nå må Bjørndal ut med 20.000 kroner ekstra i uka, fordi

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway