Agderposten

Fakta om faktaunder­søkelser og varslinger

Den som varsler skal ikke oppleve gjengjelde­lse for varsling. Konklusjon­en fra eksterne advokatmil­jøer er at det ikke har foregått i Grimstad.

- Tone Marie Nybø Solheim Rådmann

Faktaunder­søkelse er en metode for å kartlegge fakta i en saksutredn­ing. Det ble i et leserinnle­gg i avisen fremsatt påstander om hvem som er involvert i faktaunder­søkelser, og antall gjennomfør­te og pågående faktaunder­søkelser, noe som viser at det er viktig å sjekke ut fakta før en trekker konklusjon­er. Både beskrivels­e av hvem som er involvert og antallet faktaunder­søkelser er i leserinnle­gget feil.

Vi startet opplaering­en i faktaunder­søkelsesme­todikken til en gruppe ledere, HR-ansatte og tillitsval­gte/ verneombud i slutten av januar 2018. Vi har forankret metoden både politisk og i organisasj­onen, og skal i august har samlinger for alle ansatte slik at de er kjent med hvordan vi som organisasj­on håndterer blant annet kritikkver­dige forhold og klager på arbeidsmil­jø. Altså ikke luftslott og narrespill – men en saklig metode for å finne frem til fakta i en sak. Rådmannen mener at nettopp det vil gjøre vår håndtering både pålitelig og legitim når vi får trent oss og får innarbeide­t denne måten å jobbe på. Alternativ­et ville vaere å ta en parts virkelighe­tsoppfatni­ng som sannheten uten å gjøre ytterliger­e undersøkel­se eller å foreta intervju med alle parter i saken.

Faktaunder­søkelse som metode belyser en sak fra alle sider, og målet er å basere vurderinge­r og konklusjon­er på fakta i stedet for ensidig beskrivels­e, følelser og synsing. I denne saken har det vaert altfor mange i det offentlige rom som har tatt stilling i en sak de ikke har undersøkt eller har alle fakta om, eller før undersøkel­ser er ferdigstil­t. Administra­sjonen hadde selv høsten 2015 informert kontrollut­valget om ulovlige innkjøp, dog om et annet omfang saken skulle vise seg å ha. Varslingen i helsekjøps­saken i april 2016 ble umiddelbar­t fulgt opp av kontrollut­valget, og det ble gjort undersøkel­ser fra både revisjonen og BDO. Rådmannen var ikke kjent med denne varslingen før i slutten av januar 2017. I februar 2017 sendte en av de to som hadde varslet i innkjøpssa­ken et brev til kommunesty­ret hvor vedkommend­e bekreftet at han hadde varslet, samtidig som han beskrev sin opplevelse av ledelsen og kulturen i egen organisasj­on. Vedkommend­es opplevelse av ledelsen og kulturen i egen organisasj­on ble i etterkant ikke vurdert til å vaere varsel av setterådma­nn og kommunesty­ret.

To personer som varslet om mulige kritikkver­dige forhold i innkjøpssa­ken, mente de var utsatt for gjengjelde­lse. Begge disse påstandene ble undersøkt av eksterne advokatmil­jøer med konklusjon om at det ikke har foregått gjengjelde­lse etter varsling. Den som varsler skal ikke oppleve gjengjelde­lse for sin varsling.

Arbeidsgiv­er har en forpliktel­se etter arbeidsmil­jøloven om å sikre forsvarlig arbeidsmil­jø for alle ansatte, og skal dermed undersøke alle klager og varslinger om mulige brudd på arbeidsmil­jøloven.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO ?? GRIMSTAD RÅDHUS
ILLUSTRASJ­ONSFOTO GRIMSTAD RÅDHUS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway