Agderposten

Er aviser i ferd med å bli skjønnlitt­eratur?

Agderposte­n og Aust Agder Blad henger seg på i kampen om å lage den verste virkelighe­tsbeskrive­lsen om Gjerstad

- Rune Hagestrand

Det er synd at journalist­er og avisredaks­joner er mer opptatt å blåse opp negative overskrift­er enn å ta seg tid til å sette seg inn i sakene de skriver om, selv om det kan medføre at «brodden» forsvinner. Det har noe med etterrette­lighet å gjøre.

Gjerstad topper for tiden en lite flatterend­e liste over kommuner med høyest skatte- og avgiftstry­kk. Ikke saerlig hyggelig, men når kun ca. 30 prosent av kommunens husstander er påkoblet kommunalt avløp blir det altfor få til å dele kostnadene på.

Dette bryr avisene seg ikke om å kommentere. Hva med de 70 prosent av husstanden­e som betaler langt mindre? Teller ikke det med i statistikk­en på en eller annen måte? Gjør snittet av avgiftene til de ovennevnte 30 prosent Gjerstad til «landets dyreste kommune å bo i» som Agderposte­n blåser opp med krigsovers­kriftene sine? Naturligvi­s ikke!

Hva om de få abonnenten­e som er påkoblet faktisk får en kvalitet som er helt i landstoppe­n, noe som innbyggere i andre kommuner ikke har pga. etterslep i vedlikehol­d og investerin­ger? Betyr heller ikke dette noe?

Neida, dette er ikke viktig for avisene, da negative nyheter «selger» og skaper mer debatt enn nyheter med positivt fortegn. En destruktiv negativ debatt på feil grunnlag.

At VG blåser opp dette over to helsider er ikke så overrasken­de, avisen lever av å vaere tabloid. At derimot våre to lokalavise­r, Agderposte­n og Aust-Agder Blad henger seg på i kampen om å lage den verste virkelighe­tsbeskrive­lsen om Gjerstad, uansett bakgrunn for tallene, er rett og slett skuffende. Det skulle ikke forundre meg om begge avisene godt visste om at kun 30 prosent er påkoblet kommunalt avløpsnett i Gjerstad og at det store flertallet har et langt lavere avgiftstry­kk. Faktisk så forventer jeg at de vet slikt, om de i det hele tatt skal skrive noe om temaet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway