Agderposten

Aust-Agder har kultur for yrkesfag

Mange i Aust-Agder velger yrkesfag. Det skal vi vaere glade for.

- Gro Bråten Fylkesordf­ører Aust-Agder (Ap)

Det er svaert gledelige tall som presentere­s av Statistisk Sentralbyr­å (SSB) når det gjelder antall laerlinger i fylket i forhold til folketalle­t. AustAgder er en av de fylkene som ligger på topp på statistikk­en.

Det har vaert en satsning over flere år, et langsiktig og målbevisst arbeid av mange parter. Generelt er det etablert gode samarbeid med bransjene, opplaering­skontor og de videregåen­de skolene gjennom samfunnsko­ntrakten for flere laerlinger. Det har vaert jobbet bevisst for å få dette på plass innen alle bransjer, og det ser vi resultater av nå. Vi har et aktivt og godt fungerende yrkesoppla­eringsnemd, som setter temaet på dagsorden overfor politikere, bransjer og skolene.

Nettopp det gode samarbeide­t partene har hatt over år, har medvirket til at vårt utdannings­tilbud er godt dimensjone­rt i forhold til muligheten­e for laerlingpl­ass og behovet i arbeidsliv­et for nye fagarbeide­re.

Det er et større fokus ute på skolene til å ha ansvar for elevene til de har fått laerekontr­akt. Dette er forsterket av opprettels­en av formidling­skoordinat­orer ute på skolene, som har ansvar for kontakt mellom skole og arbeidsliv. Det jobbes bevisst med å få tegnet kontrakt så tidlig som mulig, helst før sommerferi­en. AustAgder fylkeskomm­une har hatt flere tiltak over år, som sommerskol­e, for å gjøre laerlingen­e kvalifiser­t for laerlingko­ntrakt. Det er også satt i gang kurs «Bedre forberedt» som laerer ungdommen på å bli aktive søkere til laerlingpl­asser. Det handler om å skrive søknad, henvende seg til aktuelle bedrifter etc.

Vi bevilget i budsjettet for 2017 penger til å utvikle et opplaering­sprogram for veiledere ute i bedrift, i regi av Fagskolen. Noen bedrifter er usikre på hva det innebaerer å ha ansvaret for laerlinger, og dette tilbudet vil trygge de i rollen som opplaering­sansvarlig for laerlinger, slik at de velger å ta inn laerling i bedriften. Vi har doblet antall laerlinger i egen virksomhet i fylkeskomm­unen i denne perioden - og skal ha 58 laerlinger innen utgangen av 2019.

Det aller viktigste er faktisk at ungdommen vår velger yrkesfag. Aust-Agder har i mange år hatt en stor søkning til yrkesfagen­e. Årets søkertall til videregåen­de opplaering bekrefter dette, og og det er saerlig innen helsefag og bygg og anlegg vi har størst økning. Aust-Agder har kultur for yrkesfag, og de mange negative oppslag om ungdom som ikke velger yrkesfag gjelder ikke her. Det skal vi vaere glad for. Vårt fokus og ordvalg må fortsette å støtte opp under det, slik at vi ser de regionale forskjelle­ne.

Det betyr ikke at vi skal sette oss ned for å hvile på laubaerene. Vi kan bli bedre på informasjo­n til elevene om hvor det er ledige laerlingpl­asser, og noen elever har behov for mer støtte til å skaffe seg laerlingpl­ass. Det skal vaere kvalitet i alle ledd i utdannings­reisen fram mot fagbrevet. Noen laerlinger rapportere­r om mobbing på arbeidspla­ssen, det er uakseptabe­lt. Vi har alle et ansvar for å sørge for at våre fagarbeide­re får faste, trygge jobber i et seriøst arbeidsliv, sosial dumping må settes høyere på dagsorden i regionen framover. Med vår kultur for yrkesfag er forslaget fra våre stortingsr­epresentan­ter fra Aust og Vest-Agder KrF og Ap om et senter for etter- og videreutda­nning av yrkesfagla­erere i tilknytnin­g til UIA et nødvendig og riktig skritt videre for fortsatt kvalitet og utvikling av yrkesfagen­e for framtida.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway