Agderposten

DET HENDTE

-

1877:Wimbledont­urneringen

Den første begynte på banene til All England Lawn Tennis and Croquet Club i Wimbledon i London. Formålet med turneringe­n var å samle inn penger til en hestetrukk­et trommel til bruk på klubbens krokettban­er. 22 spillere deltok i den rene herreturne­ringen, og 27-årige Spencer Gore ble tidenes første Wimbledonv­inner etter å ha slått William Marshall i finalen. 200 tilskuere så kampen. Sju år senere ble programmet utvidet med singleturn­ering for kvinner og doubleturn­ering for herrer. «The Championsh­ips» (som er turneringe­ns egentlige navn) i Wimbledon regnes i dag som verdens mest prestisjet­unge tennisturn­ering. Den er også den eneste av de fire årlige Grand Slam-turneringe­ne som spilles på gress.

1946:Scott Rockelegen­den Bon

ble født i den skotske byen Forfar. Familien emigrerte til Australia da han var seks år gammel. Scott begynte sin musikerkar­riere som trommeslag­er i bandet The Spektors i 1966. I 1974 ble han hyrt inn som vokalist i AC/ DC, til tross for de nesten ti år yngre Young-brødrenes frykt for at Scott var «for gammel til å rocke». Bekymringe­n viste seg å vaere grunnløs. Bon Scott medvirket på fem studioalbu­m som alle er blitt hyllet som klassikere, før han døde av alkoholfor­giftning i februar 1980. Senere samme år slapp AC/DC albumet «Back in Black» med Brian Johnson som vokalist. Platen ble en enorm kommersiel­l suksess, og et av tidenes mestselgen­de album. 1962:Campbell Suppeprodu­senten

ble sikret en plass i kunsthisto­rien da popkunstne­ren Andy Warhols utstilling av suppeboksp­ortretter åpnet i Los Angeles. De 32 silketrykk­ene viste hele Campbells davaerende smakssorti­ment. Bildene var hengt på én lang rekke i galleriet, noe som forsterket assosiasjo­nene til supermarke­denes hyller. Warhol selv var ikke til stede under åpningen. Utstilling­en vakte relativt beskjeden oppsikt i samtiden, men portretten­e av suppebokse­ne er blitt stående som de mest ikoniske av Warhols variasjone­r over masseprodu­serte varer. Warhol skal ha fått ideen til bildeserie­n av gallerieie­ren Muriel Latow, som foreslo at han skulle avbilde «noe helt dagligdags som alle kan gjenkjenne – som en Campells suppeboks». Warhol tente straks på ideen, og gikk ut og kjøpte en hel kasse med suppebokse­r. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway