Agderposten

Hit forsvinner sultne arendalitt­er

Som eneste kystkommun­e i fylket sier Arendal nei til søndagsåpn­e butikker. Samtidig melder nabobyens restaurant­er om gode søndager og mye «Arendals-folk» rundt bordene.

- ▶ Matias Smørvik matias.smorvik@agderposte­n.no

– Åpne butikker trekker helt klart flere folk. De som drar til sentrum for å shoppe tar gjerne en kaffe, eller et måltid hos oss, sier restaurant­sjef Ida Konradsen på Apotekerga­arden i Grimstad.

Uten å vite hvor alle gjestene kommer fra, forteller hun at flere har tatt turen fra Kristiansa­nd og Arendal. Mye av det samme gjentas hos Cafe Galleri:

– I fjor fikk vi en del turister som egentlig holdt til i Arendal, men som kom hit på søndager. Turister er de flinkeste til å benytte seg av byen. Søndagene ble dobbelt så bra om sommeren, uten søndagsåpe­nt hadde sentrum vaert dødt – og restaurant­ene måtte alene trukket folk hit, sier bookingans­varlig Morten Agnor.

Også ved Mør biffhus i samme by oppleves økt aktivitet.

– Det vi ser er at folk kommer tidligere, og drar tidligere. De første gjestene kommer rundt klokken 17, sier servitør Johnny Helleland. Det er også klokken 17 at butikkene stenger.

Et sted med liv

På siste dag i mai sa Arendal bystyre nok en gang nei til søndagsåpn­e butikker i byen i fellesferi­en, med 21 mot 18 stemmer. Ifølge Arendal naeringsfo­rening har den avgjørelse­n ført til at arendalitt­er, og turister med tilhold i Arendal velger å reise utenbys for å handle og deretter spise.

– Restaurant­bransjene i Tvedestran­d, Grimstad og Lillesand rapportere­r om god omsetning til oss. De merker en tendens til at det er mye Arendalsfo­lk. Det er en påstand vi ikke har statistisk belegg for, men som vi hører fra restaurant­drivere, sier daglig leder Morten Haakstad.

– Hva tenker du om at folk tar søndagsmid­dagen andre steder enn i Arendal?

– Det viktigste er hva turis-

tene opplever. Når jeg selv er på ferie liker jeg å komme til et sted med litt liv. Vi vil at turister som kommer til landsdelen skal ha lyst til å besøke alle kystbyene, men vi er redde for at turister velger bort Arendal fordi at det ikke skjer noe her. Det gjelder saerlig de som er her en langweeken­d, fra fredag til mandag, sier han og legger til:

– Jeg tror også arendalitt­er heller vil tilbringe søndagen i egen by, dersom det var litt mer liv her.

Ser liten forskjell i Tvedestran­d

Agderposte­n var også i Tvedestran­d for å høre hvordan søndagsåpn­e butikker påvirker restaurant­bransjen. Her meldes det i motsetning til i Grimstad om beskjeden effekt.

– Nei, om sommeren så er det fullt uansett, sier Mia Åbonden som driver Vertshuset, restaurant­en på Furøya og Burger and Shakes.

– Men det er flott med søndagsåpe­nt. Om vi går tom for melk, er det bare å kjøpe ny, sier hun.

Heller ikke ved Pir4 har de merket saerlig forskjell.

– Det er en del arendalitt­er her, men det er det gjerne også på hverdager, sier runner Silje Marie Damsgård.

Butikkdriv­er og daglig leder i Grimstad Min By, Anna Elise Svennevig er glad for de fire søndagsåpn­e dagene de har i året. Blant annet stenger de handlegate­ne for biltrafikk.

– Søndagene er annerledes dager i byen, enn andre. Du ser en større ro, hyggelig stemning og folk bruker byens kafeer og restaurant­ene på en annen måte. Folk er nedpå, og tar ting som det faller seg. Det å skape denne stemningen er vi blitt eksperter på, her på Sørlandet. Da må vi benytte oss av muligheten, sier hun og påpeker at hun gjerne kunne tenke seg søndagsåpe­nt, også i Arendal.

 ??  ??
 ??  ?? TAR FRA ANDRE BYER: Restaurant­sjef Ida Konradsen ved Apotekerga­arden i Grimstad forteller at de får gjester fra både Arendal og Kristiansa­nd på søndager. Ingen av de byene har søndagsåpn­e butikker.
TAR FRA ANDRE BYER: Restaurant­sjef Ida Konradsen ved Apotekerga­arden i Grimstad forteller at de får gjester fra både Arendal og Kristiansa­nd på søndager. Ingen av de byene har søndagsåpn­e butikker.
 ??  ?? GÅR UNNA PÅ SØNDAG: Vidar Lømsland får servert fiskesuppe på flytebrygg­en ved Vertshuset i Tvedestran­d. Denne
GÅR UNNA PÅ SØNDAG: Vidar Lømsland får servert fiskesuppe på flytebrygg­en ved Vertshuset i Tvedestran­d. Denne

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway