Agderposten

... og i morgen ønsker Toffen & co velkommen til kos på Groos

Med lave budsjetter og et begrenset festivalom­råde velger Skral å spille på sørlandske strenger i kampen om de største artistnavn­ene.

- ▶ Matias Smørvik matias.smorvik@agderposte­n.no

Tirsdag og onsdag braker det løs med Skral Festival, for fjerde året på rad.

Ikke på jordet

«Toffen! You and your beaches!»»

Inntrykket er det samme hver gang utenlandsk­e artister og store agenter får se naturperle­n Groos i Grimstad. Her har Toffen Gunnufsen booket artister for festivalen Skral i fire år. Før Groos-prosjektet har han stått bak andre sørlandssu­ksesser som Hove og Quart. Alle kjent for sine skjønne omgivelser.

Toffen legger ikke skjul på at han gjerne sender over bilder og videoer når artistene skal overtales om at Groos er stedet.

– Midtuken kan vaere en litt tung dag for artistene, når de fleste spillejobb­ene er i helgene. Da kan de isteden komme hit, ta livet med ro og spille for en anstendig sum på et herlig sted, før de reiser videre. Det er mange festivaler som foregår på jorder der ute, sier han.

– At vi har det fint her gjør ikke at du får det billigere, men du får kanskje anledninge­n til å booke dem, sier Toffen.

Ikke blitt billigere

Årets plakat inneholder navn som Rag’n’Bone Man, Portugal The Man, Joey Badass og Zhu, i tillegg til flere av de mest kjente norske festivalar­tistene.

I fjor bemerket festivalen seg med en meget sterk Hiphopline­up. Selv om en av verdens mest populaere sjangre på langt naer er glemt foran årets utgave av Skral, er det i åt mer alternativ­eog indie-musikk som troner øverst på plakaten.

– Antallet hiphop-artister er nesten det samme som i fjor, men de på toppen er kanskje byttet ut. Det er litt tilfeldig og handler mye om tilgjengel­ighet og pris. Hiphop er den nye popen, så de har med andre ord ikke blitt billigere. De stiger fra den ene måneden til den andre, og så er artistene plutselig forbi vårt budsjett. Hiphop-artister er dessuten veldig bevisste på hva de er verdt. De er ikke som

jazz-folk, sier Toffen.

Generasjon­sfesten

Billettsal­get foran årets festival ligger på nivå med fjoråret, hvor alle todagerspa­ssene ble utsolgt. – Stadig flere ønsker å vaere her begge dager, det har vi begynt å skjønne nå. Noe som er bra for oss. De som kjøper dagsbillet­ter er gjerne «late runners», noe som gjør oss sårbare, sier markedssje­f Janne Nilsen, som legger til at også campen går mot utsolgt.

Festivalen har spisset seg inn mot målgruppen 25–35 år. Selv om majoritete­n av gjestene er sørlending­er har man blant annet fridd til studenter i Bergen, Stavanger, Oslo, Tromsø, Ålesund, Trondheim og Bø – ved å knytte til seg ambassadør­er i studentmil­jøene.

– Men vi har mange lokale som er både eldre og yngre enn målgruppen. Det er noe spesielt med de generasjon­sfestene på stranden her. Om man sitter en gjeng 18-åringer, så bryr man seg ikke om noen på 55 år sitter ved siden av. Sånn er det ikke på andre festivaler, de er mer aldersspes­ifike, sier Toffen.

Favorittar­tistene

Årets festivalde­ltakere kan også komme til å bite seg merke i tre gigantiske flamingoer som flyter på vannoverfl­aten og et basseng med plass til 15 mennesker. Også de minste får i år et tilbud med barneskrål med aktivitete­r, eksperimen­ter og ansiktsmal­ing, hvor vitensente­ret står bak.

Til sist ba vi Janne og Toffen velge seg ut to artister som de begge har på «må se»-listen sin.

Janne: Claptone og Moon Taxi

Toffen: Zhu og Portugal the Man.

«Antallet hiphop-artister er nesten det samme som i fjor, men de på toppen er kanskje byttet ut. Det er litt tilfeldig og handler mye om tilgjengel­ighet og pris.»

Toffen Gunnufsen, BOOKINGSJE­F

 ??  ??
 ??  ?? KLAR FOR SKRAL: De står i spissen for landets kanskje koseligste festival. – Det er ingen grunn til å vaere så selvhøyGun­nufsen – her med Janne Nilsen.
KLAR FOR SKRAL: De står i spissen for landets kanskje koseligste festival. – Det er ingen grunn til å vaere så selvhøyGun­nufsen – her med Janne Nilsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway