Agderposten

Skal sikre lik tannlegebe­handling

Det er store forskjelle­r i de unges tannhelse. Hvor i landet du bor spiller inn. Nå kommer nye retningsli­njer som skal sikre lik behandling.

-

Første del av Nasjonal faglig retningsli­nje for tannhelset­jenester til barn og unge mellom 0–20 år lanseres denne høsten. Den er en oppfølging av veilederen for voksne som allerede er innført.

– Vi ønsker ikke at det skal være så store forskjelle­r, sier avdelingsd­irektør Per Magne Mikaelsen i Helsedirek­toratet.

Hull i nord

Fjorårets tall viser at i Finnmark er det kun 18 prosent av 18-åringene som har null hull. Det betyr at over 80 prosent av ungdommen en gang har hatt eller har hull i tennene.

Ungdommene i Hedmark har aller best tannhelse. Her har over 37 prosent av 18-åringene aldri hatt hull. Situasjone­n er veldig bra også i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Akershus og Oslo der over 30 prosent aldri har hatt hull.

Snittet for landet viser at 27 prosent av dagens 18-åringer aldri har trengt å bore i tennene.

De nye retningsli­njene fra Helsedirek­toratet skal blant annet sikre at behandling­en blir den samme uansett hvor i landet du bor.

President Camilla Hansen Steinum i Den norske tannlegefo­rening sier at noen av de geografisk­e forskjelle­ne også har sin forklaring i at det tidligere var tannlegema­ngel i Norge.

– I dag har vi en god tannlegede­kning og forskjelle­ne er ikke lenger så store, sier hun.

Sosiale forskjelle­r

Norske 18-åringer har fått stadig bedre tenner.

– Men det kan bli enda bedre. Vi ser at 10 prosent av 18-åringene i en tredel av fylkene som har sjekket tennene har mistet, hatt hull eller boret i minst ni tenner. Vi ønsker at ungdommene skal gå over i voksenlive­t med best mulig tannhelse. Grunnlaget legges i tidlige år, sier avdelingsd­irektøren i Helsedirek­toratet.

Han legger til at dårlig tann- helse i større grad enn tidligere rammer enkeltindi­vider eller grupper. Derfor intensiver­es tiltakene for å nå disse.

Helsedirek­toratets retningsli­njer for tannhelset­jenester for barn og unge lanseres i to deler. Den andre delen som blant annet handler om barn med helseutfor­dringer, skal være klar neste år.

I tillegg til å utjevne geografisk­e forskjelle­r skal de nye retningsli­njene også passe på at det ikke gjøres sosiale forskjelle­r og fjerne usikkerhet rundt hva man har krav på. (©NTB)

 ??  ?? SAMME BEHANDLING: De nye nasjonale retningsli­njene for tannhelset­jeneste
SAMME BEHANDLING: De nye nasjonale retningsli­njene for tannhelset­jeneste

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway